Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 5. 2011,
12.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Robert Kristan

Sreda, 4. 5. 2011, 12.36

8 let

Ris, slovenska zastava, lipov list in Zdravljica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pred okoli 52 leti je prvi čuvaj mreže uporabil zaščitno masko na čeladi, od tedaj naprej je postala nepogrešljiv del opreme. Vratarske maske pa s svojimi poslikavami pritegnejo pozornost navijačev.

Kot prvi je zaščitno masko nadel pred nekaj manj kot 52 leti Jacques Plante, nato pa so jo začeli postopoma uporabljati tudi preostali čuvaji mreže. Z zaščito se je spreminjal tudi slog branjenja, z leti pa je napredovala tudi kvaliteta materialov, oblika in s tem zaščita vratarjev.

Sprva na maskah ni bilo povezave, nato pa se je začel trend poslikav. Največkrat je na maski narisan kar logotip kluba, nekateri vratarji, predvsem umetniško navdahnjeni, pa se odločijo sami, kaj bodo imeli narisano. Zna pa kakšna poslikava povzročiti polemiko, Ray Emery je namreč kot velik navdušene boksa imel narisanega Mika Tysona, ki pa zaradi svojega značaja in posilstva ni oseba, ki bi med množico navduševala. Kontroverzni vratar je po pogovoru s klubskim vodstvom nosil to poslikavo le na eni tekmi.

Kristan v karieri zamenjal okoli deset mask

Poslikane maske pa imajo tudi slovenski vratarji, vodstvo Hokejske zveze Slovenije se je za prvenstvo na Slovaškem še posebej izkazalo in Robertu Kristanu ter Andreju Hočevarju pobarvalo čelado v slovenskih barvah.

''Med nastopanjem za državno reprezentanco se ne spodobi imeti na maski klubsko poslikavo, na ta račun sem slišal že lepo število kritik. Ne moreš imeti napisa Zagreb na maski in igrati za Slovenijo. S to poslikavo ponosno predstavljam slovenske barve, to je plus, saj tudi ekipi daš vedeti, da smo eno in skupaj predstavljamo Slovenijo,'' pravi o maski Kristan, ki je v karieri zamenjal okoli deset mask, nato pa dodal: ''Če se dotaknem kluba, imaš v slednjem vedno poslikano klubski logotip. Pri reprezentanci pa imam logično narisanega ''risa'', slovensko zastavo, lipov list, hkrati pa tudi napisano Zdravljico, se pravi vse, kar predstavlja k Sloveniji.''

Ne spreglejte