Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 2. 2016,
19.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Jan Urbas slovenska hokejska reprezentanca risi

Sreda, 10. 2. 2016, 19.49

8 let

Reprezentančni osmoljenec po črnih časih v klubu upa na boljšo prihodnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Jan Urbas bi moral na turnirju v Avstriji igrati ključno vlogo v napadu, a ga je izdalo zdravje. Risom tako ne bo pomagal, bo pa kmalu dal vse od sebe v klubu, kjer mu v zadnjem času ni bilo najlažje.

"Novembra me na zboru ni bilo, fantov res že dolgo nisem videl, tako da je lepo biti spet tukaj. Nekaj obrazov je novih, saj so nekateri fantje žal poškodovani, a novi so vedno dobrodošli. Za nas bo pomembno, da bomo vključili ekipni duh, ki je naša vrlina, ter se držali taktike in sistema, ki ju bo zahteval trener. Potem se nimamo česa bati," je Jan Urbas po ponedeljkovem uvodnem treningu, ko smo z njim kramljali na Bledu, dal vedeti, da je vesel vrnitve med reprezentančne kolege.

Res je, da mu je takrat nagajal otečen gleženj (na tekmi dan prej mu je vanj priletel plošček), a ta ni bil ovira za zavzeto treniranje. Ga je pa dan oziroma dva pozneje zaustavila bolezen, ki ga je namesto na tekme v Innsbruck "odpeljala" na počitek.

Od decembra hiteli le navzdol

Menjava okolja in kakšna zmaga z risi bi mu po težkem obdobju v klubu zagotovo prišli prav. A usoda je hotela, da bo v zadnjih letih eden od vidnejših napadalcev reprezentance izpustil še drugo akcijo sezone in naslednjo tekmo namesto v državnem dresu odigral v dresu švedskega drugoligaša VIK Västerås.

Za klubom iz istoimenskega mesta na vzhodu Švedske niso rožnati časi. Vlak kolektiva, ki odkrito meri na sam vrh (lani so redni del končali na prvem mestu) in na preboj med švedsko elito, je od decembra brzel le navzdol. Moštvo, ki je prve tri mesece vztrajalo v okolici prvih treh mest, je na 18 tekmah kar 16-krat izgubilo in padlo na deveto mesto.

Pravih razlogov ne poznajo

Agonija porazov Västeråsa se je končala v nedeljo, ko so po desetih zaporednih porazih le zmagali, zmagoviti zadetek je prispeval prav Urbas. "V klubu so bili kar težki časi. Na srečo smo vsaj zadnjo tekmo pred premorom dobili. Upam, da se bo obrnilo navzgor," visokorasli napadalec upa na boljše čase.

Ob tem razočarano pravi, da še sam ne ve, kaj je bilo krivo za tako črno serijo kluba, pri katerem igra drugo sezono: "Težko je razložiti, kaj je bilo. Po pravici povedano sploh ne vem, kaj je bil razlog teh porazov. Igrali smo enako, večino tekem smo igrali dobro, ampak vsako napako, ki smo jo naredili, so nasprotniki kaznovali. Lahko smo bili boljši 50 minut, pa smo izgubili s 3:1. Prevečkrat so nasprotniki povedli, mi pa smo jih lovili vsako tekmo, kar je v današnjem hokeju zelo težko."

Ko bi se raje zaprl v sobo, kot šel v dvorano

Nemoč in prazen točkovni račun nista najbolje vplivala na igralce. "Po porazu sem motiviran, da bi na naslednji tekmi zmagal, a ko vložiš toliko truda, da bi zmagal, potem pa izgubljaš, je težko. Po toliko porazih je bilo težko priti vsak dan v dvorano in dati vse od sebe, ko bi se najraje zaprl v sobo in nikogar videl ves teden. A fantje smo profesionalci, s tem se moramo boriti in narediti vse, kar je v naših močeh, da zmagujemo. Zdaj smo le dočakali to zmago, ki je zelo dobrodošla," je odkrit Cerkničan.

Vodstvo kluba je ob vseh peripetijah poseglo po menjavah, prišla sta nova trenerja, že pred njima nekaj igralcev, zdaj pa čakajo še na novega generalnega direktorja. Po besedah našega sogovornika se ob prihodu novega trenerskega štaba niso zgodile radikalne spremembe, še največja je ta, da izkušenejši mož s taktirko zahteva le več hitrosti.

Kam? Stopnico višje.

Tudi cilji kluba se niso spremenili. Še naprej se želijo bojevati za vstopnico med švedsko smetano. Kljub črnima mesecema in zdrsu po lestvici jim sistem tekmovanja to še omogoča.

Urbas verjame v ekipo in napredovanje med elito, v kateri je že igral. Želi ostati na Švedskem, ki jo je začel spoznavati že v sezoni 2006/07, a njegova velika želja je vrnitev med najboljše hokejiste v ligi SHL. "Res sem že nekaj časa na Švedskem, dobro govorim jezik, tako da je vse lažje. Vse je, kot mora biti. Navadil sem se tudi na njihovo kulturo. Če se bo dalo, bom ostal na Švedskem, bi pa rad stopil stopničko višje, zaigral v ligi višje, a o tem poskušam čim manj razmišljati. Bomo videli, kako se bo sezona končala in kaj se bo zgodilo po njej," je v prihodnost pogledal bodoči očka.

Ne spreglejte