Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 9. 2016,
11.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

hokej HDD Olimpija HDD Jesenice Nik Zupančič Bojan Zajc Hokejska Zveza Slovenije

Sreda, 14. 9. 2016, 11.01

6 let, 6 mesecev

Večna tekmeca tik pred novo mednarodno sezono

Reprezentanca navdušuje, stanje v klubskem hokeju pa ni spodbudno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Olimpija Jesenice | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Medtem ko hokejska reprezentanca razvaja, v domačem klubskem hokeju ni prav veliko svetlih točk. Jesenice počasi gradijo zgodbo, Olimpija pa je obtičala v začaranem krogu. Še pred začetkom sezone se spopada s težavami, ki jih v urejenih hokejskih okoljih ne poznajo.

Pred dobrim tednom so nas slovenski hokejisti v Minsku razveselili z uvrstitvijo na druge olimpijske igre in nas še enkrat spomnili na (reprezentančni) hokejski fenomen, o katerem na domači klubski sceni ni ne duha ne sluha.

"Zelo težko bi potegnil kakšno vzporednico," je s kratkim, a zgovornim odgovorom na vprašanje, ali je po vrnitvi iz beloruske prestolnice mogoče najti kakšno vzporednico med reprezentančnim in klubskim hokejem, po torkovi zmagi Olimpije s 3:0 nad Jesenicami postregel Nik Zupančič. Selektor risov in trener železarjev sicer dobro pozna razmere na obeh ravneh.

Dokler ne bo polne dvorane, bo tudi naboj na ledu manjši

Slovenski selektor in trener Jesenic Nik Zupančič dobro pozna razmere v domačem reprezentančnem in klubskem hokeju. "Težko bi povlekel kakšno vzporednico," pravi. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Slovenski selektor in trener Jesenic Nik Zupančič dobro pozna razmere v domačem reprezentančnem in klubskem hokeju. "Težko bi povlekel kakšno vzporednico," pravi. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Njegovo moštvo se je v Tivoliju pred skromnim številom gledalcev – zbralo se jih je manj kot tisoč – Ljubljančanom zoperstavilo oslabljeno. Na zadnji pripravljalni tekmi pred sobotnim začetkom sezone v Alpski ligi je manjkalo šest igralcev, tako da je Zupančič s seboj pripeljal tudi hokejista mlade ekipe Žigo Urukala. Železarji so bili večino časa v podrejenem položaju in po koncu športno priznali premoč zmajem.

"Olimpija je bila dve tretjini tekme močnejša v dvobojih in bolj učinkovita pred vrati. Zadnjo tretjino smo poskušali, a so nekako glave že usmerjene v začetek sezone in ni bilo tistega elana in moči, da bi lahko tekmo obrnili. Take tekme so za nas dobrodošle, morda so malo preblizu začetka lige, glede na to, da imamo kar nekaj težav s poškodbami," je po porazu svojih varovancev dejal 47-letni strateg.

Obregnil se je še ob kakovost hokeja: "Videlo se je, da kljub tekmi med velikima tekmecema ni tistega pravega naboja. Polna dvorana naredi svoje in dokler tega ne bo, bo tudi na ledu naboj malo manjši."

Morda vas zanima še:

Stvari še niso rešene

Če je Zupančič svoje fante pogrešal zaradi poškodb in bolezni, na drugi strani trener Olimpije Bojan Zajc na dva izkušena napadalca ni mogel računati zaradi neporavnanih računov. Dolgoletni kapetan Aleš Mušič in Matej Hočevar sta tekmo (kot tudi prejšnje pripravljalne) spremljala s tribune, saj vodstvo kluba in igralca (še) niso našli skupnega jezika. Kamen spotike je pretekla finančna nedisciplina Olimpije.

Dolgoletnega kapetana Olimpije Aleša Mušiča zaradi finančne nediscipline ljubljanskega društva mineva potrpljenje. Torkov obračun si je ogledal s tribun. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Dolgoletnega kapetana Olimpije Aleša Mušiča zaradi finančne nediscipline ljubljanskega društva mineva potrpljenje. Torkov obračun si je ogledal s tribun. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Seveda nam vsak tak izkušen igralec pride prav, a nekatere stvari še niso rešene. Težko govorim o tem. Kot trener bi želel, da bi bile stvari že zdavnaj urejene, a določene stvari so takšne, kot so. Če nimaš popolne ekipe, je seveda treba vseskozi preračunavati in menjati, kar ni dobro," se je trenerski vodja ljubljanskega tabora dotaknil nevšečnosti, ki pestijo njegovo moštvo.

To bo prvo tekmo desete sezone v razširjenem avstrijskem prvenstvu odigralo v petek, ko v Tivoli prihaja Beljak, Zajc pa še ne ve, ali bosta napadalca takrat na ledu: "Ta trenutek težko rečem karkoli. To so stvari, ki se jih je treba dogovoriti z upravo. S trenerskega vidika bi bilo seveda super. Res upam, da se bodo stvari rešile čim prej."

Kje so? Na odgovor bo treba počakati.

Pri Olimpiji ne vedo, kako dobro igrajo, saj tekmeci v pripravljalnem obdobju niso bili na ravni lige EBEL. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Pri Olimpiji ne vedo, kako dobro igrajo, saj tekmeci v pripravljalnem obdobju niso bili na ravni lige EBEL. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida
"Rezultatsko smo s pripravljalnimi tekmami zadovoljni, je pa dejstvo, da smo igrali proti drugoligaški druščini. Na žalost nam ni uspelo dobiti EBEL-ligašev, ker so nas potrdili tako pozno (konec junija), drugi pa so se za pripravljalne dvoboje dogovorili že prej. Prave slike o tem, kako dobri smo, nimamo. Ta se bo pokazala v prihodnjih tednih," je Zajc dal vedeti, da sedem zmag na sedmih pripravljalnih tekmah ni pravi pokazatelj tega, kje je igralsko zeleno-beli tabor.

Olimpija se namreč v pripravah ni zoperstavila niti eni ekipi iz lige EBEL, pač pa je svoje nasprotnike našla v kakovostno slabših ligah: Alpski ligi, ligi MOL, tretji nemški ligi …

Če ni optimizma, ni smisla

Olimpija, ki so jo Jesenice, čeprav bodo igrale v manj kakovostni in privlačni Alpski ligi, prehitele na mnogo področjih (obveščanje medijev, novinarske akreditacije, ki jih Olimpija še drugo leto zapored ne bo imela …), se je tako še pred začetkom lige EBEL znašla v nezavidljivem položaju.

"Dejstvo je, da s financami ne moremo konkurirati preostalim klubom v ligi. To vemo že zadnjih nekaj let, a s tem, kar imamo, poskušamo delati čim bolje," pred začetkom sezone pravi trener Ljubljančanov. | Foto: Vid Ponikvar "Dejstvo je, da s financami ne moremo konkurirati preostalim klubom v ligi. To vemo že zadnjih nekaj let, a s tem, kar imamo, poskušamo delati čim bolje," pred začetkom sezone pravi trener Ljubljančanov. Foto: Vid Ponikvar

Obstaja strah, da se bodo kmalu spraševali, kje vzeti denar, in da bodo tujci sredi sezone spet bežali? "Nekatere stvari so se v zadnjih dneh odvile zelo pozitivno, upam, da se bo v povezavi z našim proračunom v prihodnjih dneh še kakšna. Moramo biti optimistični, drugače je povsem nesmiselno. Dejstvo pa je, da s financami ne moremo konkurirati preostalim klubom v ligi. To vemo že zadnjih nekaj let, a s tem, kar imamo, poskušamo delati čim bolje," poskuša ostati pozitiven nekdanji hokejist, ki nad predstavo svojih fantov ob zmagi ni bil najbolj navdušen.

Upajo na ponovitev vratarske zgodbe

Pri Olimpiji upajo, da jih bo reševala hobotnica Jeff Frazee. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Pri Olimpiji upajo, da jih bo reševala hobotnica Jeff Frazee. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Na Celovški 25 so za deseto sezono lige EBEL privabili sedem tujcev, med katerimi najbolj izstopa vratar Jeff Frazee. Zdi se, da je Olimpija pri vratarjih, kot vselej do zdaj, spet zadela v polno. Tujcem bo družbo ob nekaj izkušenih Slovencih delala četica mladih oklepnikov.

"Veliko je mladih, še neizkušenih fantov, verjamem, da je v njih potencial. Tujci so pokazali določeno kakovost. Upam, da se vratarska zgodba ponavlja, Frazee je res branil suvereno na vseh tekmah. O tem, kakšna je prava vrednost, je težko karkoli reči. Šele ko bomo zaigrali v ligi EBEL, jo bomo spoznali," razmišlja Zajc, ki ga prva tekma nove sezone čaka v petek ob 19.15 proti Beljaku.

Jeseničani bodo prvo srečanje v alpski druščini odigrali v soboto, ko se bo v Podmežakli ustavila Gardena.

 

Ne spreglejte