Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 12. 2014,
16.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

HDD Olimpija liga EBEL zimska klasika Luka Klasinc

Sreda, 3. 12. 2014, 16.27

6 let, 7 mesecev

Postavijo jo v 24 urah, za Olimpijo si bodo vzeli več časa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mobilna ledena ploskev je lahko postavljena v enem dnevu, saj v osnovi ne gre za zahteven projekt. A tisto, ki bo na Trgu republike služila namenom IceFesta, zahteva malce več časa in previdnosti.

Vodilni možje edinega profesionalnega hokejskega kluba v Sloveniji so v torek predstavili načrte, s katerimi bodo razbili monotonost, popestrili praznični december in še januar ter s projektom Pivovarna Union Ice Fest poskušali okrepiti sušno klubsko blagajno, zaradi katere tudi v letošnji sezoni prihaja do zamud pri plačah. Za lokacijo zimske hokejske klasike so izbrali atraktivno lokacijo pred slovenskim parlamentom, ki po obnovi dovoljuje izpeljavo hokejskih tekem in užitke ob ogledu teh 4.500 obiskovalcem. Dela na ploščadi Trga republike naj bi se po besedah vodje podjetja Lucky Luka, ki bo med drugim poskrbelo tudi za izdelavo ledene ploskve, Luke Klasinca začela že danes.

Desetega decembra naj bi drsali

Kot poudarja Klasinc, ki se je v torek ukvarjal še z zadnjimi detajlnimi dokumenti z zagotovitvijo zadostne električne energije (ta je ogromen zalogaj, tudi finančni, spomnimo, da je bila za Olimpijo ob IceFestu leta 2013 na bežigrajskem štadionu celo prevelik, saj po besedah Joca Pečečnika ni poravnala računa za elektriko), lahko ledeno ploskev v velikosti hokejskega igrišča postavijo v enem dnevu. A za drsališče za prihajajoči IceFest si bodo vzeli več časa. Največji izziv pri gradnji bo ravna podlaga, sicer pa večjih zapletov ne pričakujejo.

"Takšno drsališče je postavljeno kot lego paket, tako da v osnovi ne gre za zahteven projekt. Poskrbeti moramo za ravno podlago, če želimo biti prijazni do narave ter ekologije in pa seveda do porabe električne energije. Bolj idealno ravnino kot imaš, višje temperature lahko drsališče zdrži. Torej najprej potrebujemo ravno podlago, na katero se položi sisteme, nato se nepredušno naredi bazen, nalije vodo, po sistemih, kot so v velikih dvoranah, glikol, se prižge na velike agregate, da se to zamrzne. Nato se površina prepleska, doda se preostale potrebne stvari in drsališče je pripravljeno," je kratko in jedrnato postopek izdelave opisal Klasinc.

Ta predvideva, da bo "končni ledeni izdelek" viden čez teden dni: "Čeprav mobilna drsališča postavimo v 24 urah, bo tukaj malo drugače. Na Trgu republike bomo morali biti pazljivi pri ploščah, led bomo delali postopno, potekalo bo že vmesno barvanje črt … Gre le za profesionalni hokej. Dva dni nam bo vzel poden, dva dni sistemi, dva dni ograda, pa nato zamrzovanje. Desetega decembra pa naj bi že drsali."

Tako domači kot gostje so pripravljeni na težje pogoje

Gostitelji bodo led preizkusili dan pred prvo tekmo, ko naj bi v sklopu generalnega preizkusa zvečer odigrali še veteransko tekmo. Prvič pa bo šlo zares v nedeljo, 14. decembra, ko bodo zmajem nasproti stali madžarski hudiči s Frankom Banhamom na čelu. Pri Olimpiji se zavedajo, da pogoji ne bodo idealni – vendarle gre za tekme na prostem – in da bo potrebnega nekaj improviziranja, a ekipe na takšnih spektaklih to vzamejo v zakup. Tako bodo hokejisti tudi letos med tretjinami morali "potrpeti" v provizoričnih mobilnih garderobah, ki jim bodo pred obračuni služile za zadnjo fazo oblačenja, po tekmi pa bodo oklepnike prepeljali v Tivoli. "Kar nekaj logističnih stvari bo, a imamo z njimi že izkušnje, vemo, kako to poteka, tako da smo pripravljeni. Pomembneje je, da se tako domača kot gostujoče ekipe veselijo takih dogodkov in so pripravljene delovati v malce težjih pogojih," se težav z logistiko ne boji direktor Olimpije Matjaž Sekelj.

Ne spreglejte