Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
17.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 9. 2011, 17.14

8 let

Pol stoletja stari ''medvedi'' z visokimi ambicijami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Leto 2011 je za Medveščak iz Zagreba jubilejno. Praznuje namreč 50. obletnico ustanovitve. Vodstvo ima visoke cilje, ki segajo vse do naslova prvaka EBEL, a realnost je povsem nekaj drugega …

Liga EBEL je v Zagreb pred dvema sezona prinesla preporod hrvaškega klubskega hokeja. ''Medvedi'' so namreč izjemno popularni po celotni Hrvaški in prav nič ne čudi, da si obračune pridejo ogledati tudi prebivalci bolj oddaljenih krajev Hrvaške. Tekme so kot po pravilu razprodane, v zadnji sezoni pa so storili še korak naprej in štiri tekme odigrali v zagrebški Areni, v kateri je bilo vzdušje fantastično. V prihajajoči sezoni bodo storili korak naprej, saj bodo v Areni odigrali še več tekem. V zadnji sezoni je kolektiv iz Zagreba doletele še ena čast, postal je namreč uradni partner UNICEF-a in se priključil eminentni druščini največjih športnih klubov na svetu.

Prevelik generacijski prepad kliče po tujih okrepitvah

Moštvo je bilo sicer ustanovljeno leta 1961, kar pomeni, da praznuje 50. letnico delovanja. V tem času so osvojili tri naslove prvaka nekdanje Jugoslavije, na Hrvaškem pa so bili državni prvaki štirinajstkrat.

Vodstvo pa si ne želi le domače lovorike, ta je tako ali tako že vnaprej rezervirana za ''medvede'', cilji so naravnani veliko ambiciozneje. Želijo si kar na vrh EBEL, kar pa bo zelo, zelo težko.

Vstop v EBEL je povečal tudi število vpisov v hokejsko šolo, a generacijski prepad je prevelik, tako da bodo Zagrebčani po ustaljeni praksi računajo na tuje hokejiste in na tiste rojene v tujini, ki imajo hrvaške korenine. To je tudi glavni adut vodstva pri ambicioznih načrtih, ki pa ima napako. Preveliko število tujih igralcev, ki nimajo ob sebi doma vzgojenih, se doslej ni izkazalo za preveč uspešno, legionarji namreč nikoli niso prikazali iste srčne igre.

Začetek brez poškodovanega Kristana in Prpica

Sezono bodo ''medvedi'' začeli brez slovenskega vratarja Roberta Kristana, ki še okreva po operaciji kolena. Slednji je bil med najpomembnejšimi akterji in zanimivo bo videti, kako ga bosta nadomestila Michael Ouzas in Aleš Sila, na katerega pri Olimpiji v novi sezoni ne računajo.

Za približno dva meseca je izgubljen visokorasli napadalec Joel Prpic, prav tako eden izmed nosilcev igre. Od teh je odšel John Hečimović, ki je s klubom sporazumno prekinil pogodbo in se nahaja na preizkušnji pri Olimpiji. V napadu bosta glavno besedo imela Ryan Kinasewich in Frank Banham, medtem ko bosta v obrambi najbolj nevarna Andy Sertich in Robby Sandrock. Pogodbo z Medveščakom je imel podpisano tudi Robert Sabolič, vendar pa je slednji na koncu pristal v švedskem Södertälju.

Do menjave je prišlo tudi na trenerski klopi. Dirigentsko palico je prevzel Marty Raymond, kateremu pomagata Ivo Ratej in Don MacLean, ki se je pri 34-letih odločil, da zaključi igralsko kariero.

Ne spreglejte