Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 4. 2015,
13.20

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Anže Kopitar Anže Kopitar Los Angeles Kings liga NHL slovenska hokejska reprezentanca

Natisni članek

Sreda, 22. 4. 2015, 13.20

8 let, 3 mesece

Po grenkih spominih na klubsko sezono čas za uresničitev slovenskih ciljev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Sezono v ligi NHL vidi kot povprečno, raje bi igral in iskal nove moči v končnici, a igra Kraljev letos preprosto ni bila dovolj dobra za izločilne boje. Je pa pripravljen na reprezentančni izziv.

Aktualni prvaki najmočnejše hokejske lige na svetu Los Angeles Kings so letos ostali brez bojev za Stanleyjev pokal, ki jim je v zadnjih treh sezonah pripadel kar dvakrat. Razočaranje po neuspehu v rednem delu je bilo v taboru Kraljev veliko, a kot je na torkovem druženju z novinarji dejal Anže Kopitar, letos preprosto niso prikazali dovolj kakovostnega hokeja in v danem trenutku niso bili dovolj dobri za končnico.

Jasno in glasno sporočilo

"Zelo prazen občutek je, ko se ne uvrstiš v play-off. Tam se začne nova bitka. Ko se enkrat uvrstiš tja, nekje najdeš nove moči in dobiš nov zagon. Žal nam letos ni uspelo, kar seveda ni bilo v našem načrtu. A včasih je treba narediti korak nazaj, da lahko narediš dva naprej, tako da upam, da se bomo čez poletje zavedli, kaj smo zgrešili, kaj smo zamudili, in da se bomo drugo leto vrnili bolj željni," na boljšo sezono upa Kopitar, boljšo pa zahteva tudi vodstvo kluba: "Pogoj za naslednjo sezono je priti v končnico. Mislim, da bodo čez poletje naredili načrt, kaj moramo izboljšati, kaj je bilo dobro, kaj se mora vzdrževati. Pogovori z vodstvom niso bili negativni, vsekakor pa tudi niso bili pozitivni. Dobili smo jasno in glasno sporočilo, da ni sprejemljivo, da se nismo uvrstili v končnico."

Čeprav je že osmo sezono zapored najučinkovitejši Kralj (na 79 tekmah 16 zadetkov in 48 podaj) ter gonilna sila kalifornijskega moštva, si v prihodnje želi še boljšega osebnega prispevka: "S svojo sezono nisem najbolj zadovoljen. Imel sem slab začetek, ki se je malo podaljšal, drugo in tretjo tretjino sezone sem kar ujel ritem, ki sem ga vajen, a na začetku mi ni steklo. Mislim, da je bila to povprečna sezona. Vem, da lahko dosežem več zadetkov kot le 16. To bo moj cilj za prihodnjo sezono, da bom malo bolj nevaren za gol."

Idealno že pred začetkom sezone

Sedemindvajsetletnik, ki so ga tudi letos pestile mikropoškodbe, še najbolj mu je nagajala poškodba prsne mišice, zaradi katere je izpustil tri tekme, ima s Kralji pogodbo do konca prihodnje sezone. Želi pa si, da bi bila vsa vprašanja o nadaljevanju kariere razrešena še pred začetkom novega tekmovalnega obdobja: "Idealno bi bilo, da bi imel drugega julija že podpisano pogodbo za naprej. Ali se bo to zgodilo, ne vem. Upam, da se bo že pred začetkom sezone vedelo, ali da ali ne. Če kdo reče, da ne misli nič na to, se laže. Vedno imaš v glavi to, vedno so prisotne te misli. Zame bi bilo zelo lepo, če bi se vedelo že pred začetkom sezone."

Igrala bo ekipa, ne posameznik

A še preden se bo spet posvetil klubskim akcijam, ga čaka reprezentančni izziv. Novopečeni očka prvorojenke Neže – v novi vlogi neizmerno uživa in se vsak dan nauči kaj novega, tudi to, da je pri previjanju lahko malce bolj robusten, kot je bil sprva – bo po letu 2008 spet zaigral na svetovnem prvenstvu, ki ga bosta Praga in Ostrava gostili med 1. in 17. majem. Misijo Ostrava, kjer bo igrala Slovenija, je s prvim treningom začel v torek.

"Lepo je bilo začeti. Vedel sem, da bom potreboval dva, tri treninge, da se bo moje telo ogrelo, a časa, da se optimalno pripravim na prvo tekmo, je še veliko," je z nasmehom na obrazu novinarjem pripovedoval Hrušičan, ki sprejema vlogo vodje v moštvu: "Zavedam se, da sem eden od nosilcev igre, ampak dejstvo je, da moramo igrati kot ekipa in da mora vsak posameznik dati sto odstotkov od sebe. Vemo, kaj moramo narediti oziroma kako dobro moramo igrati. Bil sem že v takem položaju, tako da pritiska ni, je pa izziv."

Najprej obstanek, potem se bodo pogovarjali naprej

Kot prvi izziv so si risi, ki bodo zaigrali v skupini B v Ostravi, zadali obstanek med elito. "Naš načrt je, da gremo tekmo po tekmo, da se maksimalno pripravimo na eno tekmo, damo vse od sebe, poskusimo zmagati in gremo naprej. Če bi gledali le celotno sliko, se lahko hitro uštejemo," je previden Kopitar, ki ne razmišlja brezglavo o četrtfinalu, pa čeprav so apetiti po sedmem mestu na olimpijskih igrah zagotovo zrasli: "Ne bomo kar prišli na Češko in nas bo četrtfinale kar čakal. Prvi cilj je obstanek, potem se bomo pa naprej pogovarjali, kako daleč lahko gremo. Seveda se apetiti lahko hitro povišajo, ampak tisto, kar se je zgodilo v Sočiju, se je zgodilo v Sočiju. Mi moramo gledati naprej in se pripraviti čim bolje na teh sedem tekem, ki nas čakajo v skupini."

Veliko izbire ni

Slovenska reprezentanca bo na Češkem nastopila v skoraj enaki postavi kot v Sočiju, manjkal pa bo David Rodman, ki je v Rusiji igral ob Kopitarju in Janu Muršaku. Njegovo mesto bo zdaj prevzel Jan Urbas.

"Prav veliko izbire pri sestavi napadalnih trojk ni. Ko sem gledal tekmo proti Avstriji, sem videl, kam bom padel. Roka (Tičarja, op. a.), Roberta (Saboliča, op. a.) in Žige (Jegliča, op. a.) ne moreš dati narazen, ker so dokazali, da so vrhunski napad. Glede na to, da ni Davida, je Jan (Urbas, op. a.) tisti prvi na seznamu, ki lahko vskoči na prazno mesto, jaz in Jan (Muršak, op. a.) sva tista dvojica, ki bo dopolnila drugi oziroma prvi napad. Potem imamo zelo izkušen napad z Žigom (Pancetom, op. a.), Tomažem (Razingarjem, op. a.) in Marcelom (Rodmanom, op. a.). Četrti napad, ki se bo še izoblikoval, pa bomo potrebovali, da nam bo dal energijo. Ko bodo oni na ledu, bomo prvi trije napadi malo zadihali in se spočili," se je slovenski hokejski as dotaknil postave.

Do štarta svetovnega prvenstva ima še dober teden časa privajanja na večjo ledeno ploskev in eno pripravljalno tekmo, ki jo bo z risi proti Nemcem odigral 29. aprila: "Po pravici povedano imam raje manjšo ledeno ploskev, a nimam druga izbire, kot da se hitro prilagodim. Vsekakor mi bodo pri tem prav prišli tekma v Berlinu in sami treningi, kjer je že več uigravanja kot dela na kondiciji, da bom dobil nazaj ritem in timing za večjo ledeno ploskev."

Ne spreglejte