Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 8. 2017,
21.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

HDD Jesenice HK Olimpija Andrej Brodnik Alpska liga priprave

Torek, 15. 8. 2017, 21.52

6 let, 6 mesecev

Jesenice in Olimpija pred prvimi pripravljalnimi obračuni

Jeseničani prerešetali Korošce, zadetka mladih Olimpijinih branilcev premalo za zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Olimpija Jesenice hokej | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska kluba Jesenice in Olimpija bosta v novi sezoni združevala in poskušala čim bolje uskladiti mladost in izkušnje. Obe moštvi, ki bosta igrali v Alpski ligi, sta v torek opravili prvi pripravljalni test. Železarji so doma s 7:1 odpravili drugo ekipo Celovca, Olimpija pa je na gostovanju pri Dunaújvárosi Jégcsarnok izgubila z 2:3.

Po dolgem desetletju Slovenija ne bo imela svojega kluba v razširjenem avstrijskem prvenstvu. Železarji so se s klavrnim koncem HK Jesenice od lige EBEL poslovili po sezoni 2011/12, zmaji, natančneje HDD Olimpija, so rdečo luč dobili po koncu zadnje sezone.

Po petih sezonah v isti ligi

Gorenjci in Ljubljančani bodo tako po petih sezonah v različnih tekmovanjih, če izvzamemo boje za domače lovorike, zaigrali v istem. Njihovo tekmovalno domovanje bo Alpska liga. Rdeči tabor bodo v njej drugo leto zapored zastopali člani HDD Sij Acroni Jesenice, zeleno-beli pa hokejisti HK Olimpija. Ta je do letos skrbela za mlajše selekcije, zdaj pa bo premierno poskusila tudi s člansko ekipo.

Spremembe Andrej Tavželj - mentor jeseniške ekipe. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Andrej Tavželj - mentor jeseniške ekipe. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Jeseničani so v lanski sezoni prišli vse do polfinala Alpske lige, v katerem jih je izločil poznejši podprvak Asiago. Železarje je po sezoni zapustilo kar nekaj ključnih članov – med drugim Eric Pance, Jure Sotlar, Sašo Rajsar, Jaka Ankerst –, ki so odšli boljšim pogodbam naproti. Jim je pa v svoje vrste uspelo privabiti dva reprezentanta, mladega napadalca Nika Pema in izkušenega branilca Andreja Tavžlja. Izkušenemu 33-letniku je pripadla vloga mentorja ekipe, vprašanje pa je, ali jo bo opravljal do konca sezone, saj mu klavzula v pogodbi omogoča odhod.

Markus Piispanen - eden od dveh tujcev pri Jesenicah - je še na preizkušnji. | Foto: HDD Sij Acroni Jesenice Markus Piispanen - eden od dveh tujcev pri Jesenicah - je še na preizkušnji. Foto: HDD Sij Acroni Jesenice V napadu so med drugim ostali kapetan Miha Brus, Žan Jezovšek, Luka Kalan, v domovino se je vrnil nekdanji reprezentant Luka Bašič, na preizkušnji pa je zanimivo ime iz dežele tisočerih jezer Markus Piispanen. 28-letni Finec je večino članske kariere igral v drugi finski ligi, predlani pa na ducat tekmah okusil tudi finsko klubsko elito.

Prva violina med vratnicama bo 27-letni Kanadčan Clarke Saunders, ki je zadnja tri leta skrival ključe vrat v ligi ECHL, v zadnji sezoni pa zbral dva nastopa v ligi AHL. Njegovi menjavi sta mlada slovenska upa Mark Vlahovič in Žiga Kogovšek.

Z rezultatom se ni obremenjeval, dočakal pa visoko zmago

"Z rezultatom se ne obremenjujem. Vsekakor bi bilo na prvi domači tekmi dobro zmagati, ampak najpomembneje bo, da bomo pazili na poglavitne stvari v igri. Rezultat pa pride sam od sebe," je pred premiernim pripravljalnim obračunom razmišljal glavni trener Gaber Glavič. V zadnjih dveh tednih je fante dodobra spoznal in jim predstavil svoj način dela. Kot pravi, so njegovi varovanci hitro ponotranjili njegove prijeme.

Varovanci Gabra Glaviča so na prvi pripravljalni tekmi drugo ekipo Celovca premagali s 7:1. | Foto: HDD Sij Acroni Jesenice Varovanci Gabra Glaviča so na prvi pripravljalni tekmi drugo ekipo Celovca premagali s 7:1. Foto: HDD Sij Acroni Jesenice

Njegovi varovanci so bili na prvem srečanju v Podmežakli, kjer jim je nasproti stala druga ekipa Celovca (KAC II), prav tako članica Alpske lige, izjemno učinkoviti.

Veselje ob visoki zmagi. | Foto: HDD Sij Acroni Jesenice Veselje ob visoki zmagi. Foto: HDD Sij Acroni Jesenice Korošce, pri katerih je na preizkušnji slovenski branilec Žiga Svete, so premagali s kar 7:1. Po prvi tretjini so vodili z 2:0, po drugi s 3:0, v zadnji pa so zadeli še štirikrat in slavili visoko zmago.

Trikrat je zadel kapetan Brus, po en zadetek so pripisali Mihi Logarju, Urbanu Sodji, Luki Bašiču in Jaki Šturmu, ki je dosegel sploh prvi članski zadetek.

Celovčani so do edinega zadetka prišli v 50. minuti, ko so z uspešno izvedenim kazenskim strelom premagali mladega vratarja Marka Vlahoviča. Ta je v zadnji tretjini  v golu zamenjal Saundersa, ki je mrežo ohranil nedotaknjeno.

Sij Acroni Jesenice : KAC II 7:1 (2:0, 1:0, 4:1)
1:0 Logar (Kalan, 12., PP)., 2:0 Sodja (20.), 3:0 Brus (Tavželj, Pem, 26., PP), 4:0 Bašič (Pem, Tavželj, 49.), 4:1 Pokorny (50., KS), 5:1 Brus (Pem, Tavželj, 53., PP), 6:1 Brus (Bašič, Tavželj, 55., PP) 7:1 Šturm (Urukalo, 60.)

Ekipa HDD Sij Acroni Jesenice za sezono 2017/18:

Vratarji: Clarke Saunders, Žiga Kogovšek, Mark Vlahovič
Branilci: Aleksandar Magovac, Luka Kraigher, Miha Logar, Lan Brun-Rauh, Gašper Korošec, Nejc Stojan, David Planko, Andrej Tavželj, Žiga Urukalo
Napadalci: Miha Brus, Urban Sodja, Tadej Čimžar, Luka Kalan, Žan Jezovšek, Gašper Glavič, Blaž Tomaževič, Luka Bašič, Nik Pem, Markus Piispanen, Gašper Seršen, Jaka Sodja, Jaka Šturm, Erik Svetina
Trener: Gaber Glavič

Dolgoletni reprezentančni vratar Robert Kristan bo po letu premora spet v tekmovalnem ritmu. Gorenjec bo eno glavnih orožij HK Olimpija. | Foto: Vid Ponikvar Dolgoletni reprezentančni vratar Robert Kristan bo po letu premora spet v tekmovalnem ritmu. Gorenjec bo eno glavnih orožij HK Olimpija. Foto: Vid Ponikvar

Prvič med člani

Potem ko je vodstvo lige EBEL pokazalo stop HDD Olimpiji, ki je na robu propada, bo članski hokej v Ljubljani v domeni HK Olimpija. Premierno bo klub imel tudi člane. Dolgo so predsednik Tomaž Vnuk in sodelavci navijače držali v negotovosti, naposled pa le potrdili, da se bodo ob pomoči Mestne občine Ljubljana, Hokejske zveze Slovenije in sponzorjev le preizkusili v Alpski ligi.

Prvo ime ekipe je vratar Robert Kristan, ki se želi po letu premora vrniti v tekmovalni ritem in na reprezentančni seznam za februarske olimpijske igre. Njegova menjava je mladi Tilen Spreitzer.

Najstarejši član zmajev - branilec Boštjan Groznik. | Foto: Gregor Podrekar/Sportida Najstarejši član zmajev - branilec Boštjan Groznik. Foto: Gregor Podrekar/Sportida

Med branilci je najbolj izkušeno ime Boštjan Groznik, ki bo pri 35 letih vztrajal v hokeju, ob njem pa Maks Selan. Mladina bo zapolnila tudi napadalsko vrsto, v kateri bo s 34 leti najstarejši Matic Kralj. V Ljubljano se je vrnil še Andrej Hebar, ki bo spet sodeloval tudi z Galom Korenom. Prostora za tujce letos med zmaji ne bo.

Kakšna bo konstantnost?

Težko je reči, kam bo v Alpski ligi, v kateri bo letos zaigralo kar nekaj znanih prekaljenih hokejskih imen, ki so še lani igrala v močnejših ligah, posegla mlada ekipa.

Moštvo Andreja Brodnika je na premierni pripravljalni  članski tekmi tesno izgubilo. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Moštvo Andreja Brodnika je na premierni pripravljalni članski tekmi tesno izgubilo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Vsekakor si želim, da bi bili konkurenčni vsem v ligi. Koliko bo tej mladi ekipi skozi celotno sezono uspelo igrati konstantno, pa je seveda drugo vprašanje," pravi Vnuk, ki je trenersko vlogo zaupal Andreju Brodniku.

Za uvod tesen poraz

47-letnik je moštvo na tekmi prvič vodil v torek na gostovanju pri madžarskem Dunaujvarosu, katerega novi član je lanski vratar Jesenic Rok Stojanovič, njegov dres pa nosi tudi napadalec Aljaž Ogrizek.

Olimpija je v prvi tretjini povedla, nato pa so gostitelji trikrat zadeli in ušli zmajem. Tem je do konca uspelo še enkrat zatresti mrežo udeleženca Erste lige (nekdanja liga MOL), tako da so izgubili z 2:3. Za Ljubljančane sta zadela branilca: 19-letni Nik Petek (vodstvo z 1:0) in 20-letni Luka Zorko (znižanje na 2:3).

Dunaujvarosi : HK Olimpija 3:2 (0:1, 2:0, 1:1)
1:0 Petek, 3:2 Zorko

Ekipa HK Olimpija za sezono 2017/18:

Vratarji: Robert Kristan, Tilen Spreitzer, Val Usnik
Branilci: Uroš Batič, Kristjan Čepon, Nik Grahut, Boštjan Groznik, Nik Petek, Luka Ščap, Maks Selan, Andraž Zibelnik, Luka Zorko
Napadalci: Aljaž Chvatal, Andrej Hebar, Jurij Jovan, Gal Koren, Matic Kralj, Filip Kuhar, Janez Orehek, Krištof Potočnik, Mark Sever, Nik Sitar, Črt Snoj, Aljaž Uduč, Luka Ulamec, Miha Zajc
Trener: Andrej Brodnik

Ne spreglejte