Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 5. 2011,
18.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Henrik Sedin Daniel Sedin

Torek, 31. 5. 2011, 18.19

8 let

Na krilih dvojčkov Sedin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prvi violini Vancouver Canucks sta švedska dvojčka Daniel in Henrik Sedin, ki sta zadnji dve sezoni kralja strelcev rednega dela. Prvi je bil najučinkovitejši v tej sezoni, drugi pa v pretekli.

Henrik Sedin je pri Canucks zadnji dve leti kapetan, vso svojo kariero pa je igral skupaj z dvojčkom Danielom. Medtem ko slednji velja za ostrostrelca, pa se sam najbolje znajde v vlogi organizatorja igre in podajalca. Vso svojo NHL kariero, ki doslej šteje 11 sezon, je nosil dres Vancouvra, ki ga je leta 1999 izbral na naboru kot številko tri.

Prva sezona za brata Sedin je bila 2000/01, v NHL pa sta iz leta v leto igrala bolje. Prve sezone točkovno namreč niso bile tako uspešne, Henrik je v svoji debitantski sezoni na 82 tekmah zbral vsega 29 točk. Prvič je povsem zablestel leto po odpovedani sezoni zaradi stavke, ko je na 82 tekmah v statistiko vpisal 75 točk. Leto zatem je prvič presegel mejo 80 točk, v sezoni 2008/09 pa dosegel točno točko na tekmo (82 tekem, 82 točk). Pretekla sezona je bila za višjega izmed bratov Sedin najuspešnejša, saj je na koncu zbral kar 112 točk in bil najučinkovitejši igralec rednega dela. Hkrati je bila to tudi edina sezona, v kateri je zbral več kot 100 točk. V letošnjem rednem delu je na koncu dosegel 94 točk, to pa je bila tudi točkovno druga najuspešnejša sezona zanj. Postavil je tudi nekaj rekordov franšize, ima največ podaj v klubski zgodovini, največ podaj v sezoni in največ točk v eni sezoni.

Dvojček Daniel, ki je mlajši za šest minut, je znan kot ostrostrelec, v tej sezoni pa je postal najučinkovitejši igralec rednega dela. Na naboru je bil izbran istega leta kot brat kot drugi. Glede nabora je zanimivo dejstvo, da sta brata želela igrati pri isti ekipi, tako so pri njuni zastopniški agenciji naredili plan izvedbe. Na koncu sta po številnih menjavah le pristala pri Vancouvru. Zadnji dve sezoni opravlja vlogo asistenta kapetana. V NHL je odigral nekaj manj tekem kot dvojček, tako ima tudi manj doseženih točk.

Drugi pomočnik kapetana je Ryan Kesler, ki je prav tako kot dvojčka celotno NHL kariero nosi dres Vancouvra. Na naboru je bil izbran leta 2003 v prvem krogu kot 23., še isto leto je tudi debitiral v NHL in na 28 tekmah dosegel pet točk. Ameriški napadalec velja kot igralec, ki igra v obeh smereh, zato ne čudi, da je bil kar trikrat nominiran za najboljšega defenzivnega napadalca t.i. Selke Trophy), vendar nagrade še ni prejel. Še posebej v prvih sezonah je veljal predvsem kot defenzivni napadalec, a je z leti izboljšal tudi igro v napadu. Znan je kot hiter igralec, z dobrim strelom iz zapestja, hkrati pa velja za velikega provokatorja nasprotnikov.

V sezoni 2008/09 je podpisal novo pogodbo, v šestih letih bo prejel 30 milijonov ameriških dolarjev. Za 26-letnega igralca, ki igra na položaju centra ali desnega krila, je bila točkovno najuspešnejša pretekla sezona, ko je na 82 tekmah zbral 75 točk. Temu je botroval odhod dveh veteranov, Matsa Sundina in Pavola Demitre, saj je tako Kesler dobil več igralnega časa. V letošnjem rednem delu je odigral enako število tekem, dosegel pa je dve točki manj.

Ne spreglejte