Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 6. 2015,
22.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Detroit Red Wings liga NHL

Torek, 9. 6. 2015, 22.22

8 let

Muršaka in soigralce je popeljal do prvaka lige AHL, kako se bo znašel v NHL?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Rdeča krila so potrdila, kar se je že dolgo šušljalo. Za trenersko krmilo Detroita, od katerega se je po desetih sezonah poslovil Mike Babcock, bo v prihodnje poprijel Jeff Blashill.

Še zadnje moštvo lige NHL, ki je bilo brez stratega, je zapolnilo mesto glavnega trenerja. Detroit Red Wings, po desetih sezonah ga je zapustil legendarni Mike Babcock in sprejel izziv pri Toronto Maple Leafs, bo štiri sezone vodil Jeff Blashill. Za 41-letnika, ki je drugi najmlajši trener severnoameriške lige – leto mlajši je le John Hynes iz New Jersey Devils –, bo to prva sezona v ligi NHL v vlogi glavnega trenerja. Ima pa že izkušnje iz najmočnejše hokejske lige, in sicer je pri Detroitu sodeloval kot pomočnik v sezoni 2011/2012, ko je dres moštva 11-kratnih prvakov nosil tudi Jan Muršak.

Slovenskega napadalca je Blashill vodil tudi v AHL-jevi podružnici Detroita Grand Rapids Griffin, kjer je Američan vztrajal zadnje tri sezone in leta 2013 z varovanci osvojil naslov prvaka, ko je bil del moštva, ki je dvignilo Calderjev pokal, tudi Muršak.

Zdaj ga čaka precej težja naloga, a generalni direktor Ken Holland verjame vanj: "Verjel sem svojemu instinktu. Je odličen mlad trener, ki je pripravljen na ligo NHL. V ligi AHL ne bi imel takšnih uspehov, če njegov program ne bi dobro deloval (Blashill je Grand Rapids ob šampionski premierni sezoni lani popeljal še do konferenčnega polfinala, letos pa so obstali v konferenčnem finalu, op. a.)."

Na izziv, da Detroit – ta je po številu zaporednih uvrstitev v izločilne boje že zdaj rekorden – popelje do 25. zaporedne končnice, nato pa še višje, je Blashill pripravljen: "Komaj čakam, da z ekipo začnemo delati in poskušamo osvojiti Stanleyjev pokal. Nočem govoriti o preteklosti, saj je za nami. Imel bom svoj pristop in nekatere stvari se bodo spremenile."

Detroit, ki je v procesu pomlajevanja ekipe, je ligo NHL zadnjič osvojil leta 2008, letos pa je izpadel v konferenčnem finalu.

Ne spreglejte