Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 8. 2013,
11.38

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Anže Kopitar Anže Kopitar Matjaž Kopitar slovenska hokejska reprezentanca EuroBasket

Natisni članek

Sobota, 31. 8. 2013, 11.38

8 let, 3 mesece

"Mislim, da si ne želijo poškodbe, jaz pa tudi nočem zvitega gležnja"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Anže Kopitar je tik pred vrnitvijo v Los Angeles, kjer se čez dober teden začne pripravljalni kamp. Februarja ga čakajo olimpijske igre, še prej pa bo stiskal pesti za naše košarkarje na EuroBasketu.

O pripravah Hrušičana na novo sezono in ciljih Kraljev, ki so tudi za prihajajočo sezono zelo ambiciozni, smo že pisali. Zdaj pa vam ponujamo še Anžetov pogled na dosanjane sanje vsakega hokejista in olimpijske igre ter njegovo mnenje o novem klubu v železarskem mestu in oranžni žogi, ki bo slabe tri tedne glavna tema (športnih) pogovorov.

Letošnje poletje je bilo za 26-letnika vsekakor manj naporno kot lansko, ko se je po zmagoviti sezoni evforija okoli "svetega grala", ki je na začetku lanskega julija obiskal tudi Slovenijo, preselila v naše kraje. A tudi letos ni manjkalo prelomnih trenutkov, ki bodo zaznamovali Anžetovo življenje, pred slabima dvema mesecema se je namreč poročil z dolgoletno izbranko Ines. "Vsekakor je bilo letos manj norije kot lani, ampak tudi tokrat smo imeli kar nekaj velikih dogodkov med poletjem. Je pa res, da je bilo malo več časa za počitek. Iz takšnega poletja se tudi nekaj naučiš in si malo manj natrpaš urnik. Tako da so baterije napolnjene," pravi Kopitar, ki si je vzel čas tudi za skok na Švedsko. Štiri dni je preživel v družbi mlajšega brata Gašperja, ki se z Moro že pridno pripravlja na novo sezono in je pred kratkim praznoval 21. rojstni dan. Kakšno posebno darilo? "Glede na to, da smo malo amerikanizirani, je 21-ka velik rojstni dan. A tega, kaj sem mu kupil za darilo, ne bom izdal, morda pa bo kdaj Gašper povedal (smeh)," se je spretno izmaknil odgovoru Anže, ki je pred dnevi tudi sam praznoval. Šestindvajset svečk je upihnil v družbi družine in prijateljev, ki so pri kupovanju daril 193 centimetrov visokemu hokejistu pogosto v zadregi: "Zdaj je že stara praksa, da noben več ne ve, kaj bi mi kupil. Kakšno obleko, majico, srajco, kravato, to se pogosto da v dar (smeh)."

K olimpijskim igram se še ni preveč pogledoval

Zdaj prihaja čas, ko bodo Anžetu napolnjene baterije prišle še kako prav. V torek bo odletel v Kalifornijo, 11. septembra se začne pripravljalni kamp, februarja pa ga čaka nastop na premiernih olimpijskih igrah. Še danes težko verjame, kaj je fantom uspelo v Vojensu na Danskem, in priznava, da gre za res velik dosežek slovenske hokejske reprezentance. A kot pravi, o Sočiju še ne razmišlja preveč: "Po pravici povedano nisem kaj veliko gledal naprej, saj je trenutno takšno obdobje, da se moram čim bolje pripraviti na začetek sezone. Do februarja je še kar nekaj časa. Do olimpijskih iger bom poskušal čim bolj odklopiti misli, ker vem, da če gledaš preveč naprej, lahko hitro pozabiš na sedanjost. Treba je iti korak za korakom." Seveda bi si želel, da bi tudi v Sloveniji imeli konec avgusta reprezentančne priprave, kot jih imajo nekatere močnejše reprezentance, a to žal ni izvedljivo: "Na žalost nimamo 25 igralcev iz NHL, da bi tudi mi konec avgusta lahko priredili kamp, kar bi bila za nas tudi dobra odskočna deska za ligo. Bodo pa fantje imeli turnir novembra."

Novembrskemu turnirju in olimpijskim igram se je posvetil tudi selektor slovenske reprezentance Matjaž Kopitar: "Vsekakor je pred nami zanimiva sezona. Reprezentančnih aktivnosti poleti res še ni bilo, a počasi se bomo začeli pripravljati na novembrski turnir. Bomo videli, kako bo decembra, februarja pa nas že čakajo olimpijske igre. V tujih klubih imamo veliko igralcev, ki jih spremljamo. Le upamo lahko, da bodo imeli prave vloge v svojih ekipah, da bodo dobili veliko igralnega časa in da bodo v čim boljši formi." Tako kot usklajujejo termine za pripravljalne tekme pred olimpijskimi igrami – tekma z Avstrijo je že na urniku, želijo pa si še enega nasprotnika –, poskušajo uskladiti tudi termine z nekaterimi tujimi ligami, v katerih igrajo Slovenci in ki med olimpijskim turnirjem ne bodo zaprle vrat. "Nekatere hokejske lige bodo potekale tudi med olimpijskimi igrami, mi pa potrebujemo igralce iz teh lig. S klubi v teh ligah že usklajujemo termine, da bi jih med olimpijskim turnirjem skušali prestaviti, da bodo naši fantje lahko nastopili v Sočiju," še pojasni selektor, ki mu največ skrbi povzroča to, da nekateri reprezentanti še nimajo klubov.

"Vpleteni v slovenski hokej se bojimo za podmladek"

V hokejskih krogih vlada tudi skrb oziroma vprašanje, kako spet zagnati jeseniški članski hokej, da bo zaplul v pravo smer. Hokejska zveza je z novoustanovljenim klubom Team Jesenice naredila korak k obuditvi hokejske tradicije v Zgornjesavski dolini.

In kaj o tem projektu meni Anže Kopitar? "Ne vem. Imam še malo mešane občutke, saj ne vem, kako se bo stvar razpletla. Ne bi rad kaj preveč govoril, ker ne vem, kakšni so načrti, kako so stvari organizirane in kakšno je stanje. Nisem v položaju, da bi ocenjeval, kako in ali bo uspelo. Kar je najpomembnejše, je to, da mora hokej priti nazaj na Jesenice. To vsi vemo, upamo in si želimo. Vedno so Jesenice dajale reprezentante in upam, da jih bodo spet čim prej," je previden Hrušičan, ki ga skrbi predvsem za podmladek: "To, česar se najbolj bojimo vsi vpleteni v slovenski hokej, je, da če fantje ne bodo v hokeju videli prihodnosti, počasi ne bo več podmladka."

Ko bo enkrat led, bo tudi hokejska dvorana zelo lepa

Se pa Jesenice lahko pohvalijo s prenovljeno dvorano, ki bo v novi preobleki gostila skupinski del bližajočega se EuroBasketa. Za zdaj še košarkarska lepotica je navdušila tudi Anžeta, ki si je ogledal tekmo Slovenije in Bosne in Hercegovine: "Dvorana je zelo lepa. Vsekakor jo je bilo zanimivo in drugače videti okrašeno v košarkarskem stilu. Verjamem pa, da bo, ko se bo enkrat vrnil led, tudi hokejska dvorana zelo lepa." Enajstica je košarkarske junake obiskala tudi na treningu v Kranjski Gori. So odigrali kakšno tekmo? "Da bi odigrali kakšno košarkarsko tekmo, to ne. Mislim, da oni nimajo nobene želje po kakšni poškodbi, jaz si pa tudi ne želim zvitega gležnja (smeh). Smo se pa malce pogovorili, zaželel sem jim srečo. Upam, da bo na njihovi strani in da bodo dosegli lep rezultat." Upajmo, da bosta sreča in zdravje tudi na strani Kraljev in da bo Anže Kopitar spet doživel občutek, ki ga je lanskega julija, ko si je čokolešnik privoščil neposredno iz "Staneta".

Ne spreglejte