Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 12. 2015,
16.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Miha Štebih Dukla Jihlava Češka legionarji

Četrtek, 3. 12. 2015, 16.26

8 let

Miha Štebih: Mislim, da je čas, da naredim korak naprej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenski reprezentant že četrto leto drsa pri češkem drugoligašu Dukla Jihlava, za katerim je brezhiben november. Želi ostati na Češkem, kjer ga je prepričala kuhinja, a misli usmerja stopnico višje.

Ko smo v začetku tedna kramljali z legionarjem, ki v zadnjem času ni poznal besede poraz, in ga vprašali, kdo lahko premaga njegovo Duklo Jihlavo, je modro odgovoril: "Ne glede na to, da smo prvi na lestvici in že dolgo nismo izgubili, nas lahko prav vsak." In imel je še kako prav. Po enajstih zaporednih zmagah, ki so jih nanizali od konca oktobra, je njihovo zmagovito serijo v sredo končal do tega kroga zadnji Šumperk. A kljub neuspehu ostajajo na prvem mestu druge češke lige WSM, samozavestni in z visokimi cilji za nadaljevanje sezone.

"Za zdaj smo dokazali, da igramo zelo dobro, da igramo vsako tekmo vseh 60 minut. To, da nikoli ne odnehamo, nasprotniki dobro vedo. Tudi če zaostajamo, to še nikakor ne pomeni, da smo se predali. Smo zelo disciplinirani, seveda vsako tekmo pride kakšna minuta, ko osredotočenost malo pade, a v teh primerih imamo najboljšega vratarja v ligi," je Miha Štebih iskal razloge za stoodstotni november in del oktobra, ko niso izgubili niti točke.

Ko enkrat podcenjuješ, hitro padeš

Začetek sezone, predvsem druga polovica septembra, ni bil tako obetaven. Kaj se je spremenilo v ekipi, da je šla krivulja tako navzgor?

"Še sami ne vemo, kaj točno se je zgodilo. Morda smo potrebovali nekaj časa, da smo se ujeli. Morda zato, ker smo res velika klapa. Tako na ledu kot tudi ob njem, kjer s soigralci veliko časa preživimo skupaj, hodimo v kino, na bovling, kave. Na ledu pa se bojujemo drug za drugega in res delujemo kot ekipa, kot neka celota, ne kot posameznik," razmišlja 23-letni branilec in dodaja: "Vzdušje v ekipi je res enkratno. Verjamem, da to veliko pripomore k dobrim rezultatom. Samozavest je prav tako na visoki ravni, kar pa ne pomeni, da nasprotnika podcenjujemo, ker ko enkrat podceniš, hitro padeš."

Dokazal, da si zasluži minute

V Mariboru rojeni oklepnik dres Jihlave nosi že štiri sezone – sprva mu je družbo delal še Matic Podlipnik – in postaja vse pomembnejši člen tega češkega kolektiva. V nasprotju z nekaterimi Slovenci, ki so na Češkem, kjer sprejmejo malo tujcev, padli na trda realna tla in obsedeli na klopi, se Štebih lahko pohvali z visoko minutažo in zaupanjem trenerja.

"Že vso sezono sem v prvi peterki, igram z igralcem več in manj, tako da sem na ledu v vseh položajih. Na srečo nimam težav s tem, da ne bi igral. Tukaj sem že štiri leta, zdaj me že poznajo in mi zaupajo. Prvi dve leti je bilo kar težko, a ko se enkrat dokažeš in jih prepričaš, da ti lahko zaupajo, dobiš minute," pravi naš sogovornik, ki je s svojo igro v tej sezoni vse bolj zadovoljen: "Imel sem nekaj nihanj, a sem se zdaj kar ujel, tako da sem v dobri formi. Je pa še vedno kar nekaj prostora za napredek. Vedno je lahko še boljše."

Prišel je čas za nekaj večjega

Da, vedno je lahko še bolje, (skoraj) vedno lahko posežemo še višje. Višje si želi tudi Štebih, ki nikoli ni skrival želje po igranju v češki Extraligi – eno tekmo v njej je okusil lani z Mlado Boleslavo.

Proti njej pogleduje tudi Jihlava, ki bo, če bo ostala tako visoko, imela priložnost, da se po sezoni 2003/04 vrne v najbolj kakovosten razred domačega ligaškega hokeja.

"Prvi cilj je ostati med prvimi tremi po rednem delu, končnica pa je tako ali tako zgodba zase. Želimo si napredovati v Extraligo, kjer klub že dolgo ni bil," je visokorasli hokejist, ki tekoče govori češko, razkril načrte kluba in se dotaknil še svojih.

Po končani sezoni mu namreč pogodba z Duklo poteče. "Moja želja je ostati na Češkem. Če bi se uvrstili v Extraligo, si vsekakor želim ostati tu, veliko ljudi sem spoznal, tudi mene v športnih krogih zdaj pozna že kar nekaj ljudi. Če to ne bo uspelo, pa bi rad poskusil iti v Extraligo s kom drugim, ker mislim, da je že čas, da naredim korak naprej."

Ko zadiši po češki kuhinji in so vse stvari urejene

In kaj Štebiha na Češkem ob hokeju tako privlači, da je dežela piva njegova najbolj zaželena hokejska destinacija? "Kuhinja (smeh, op. a.)," je izstrelil kot iz topa in povedal, kaj je v restavracijah, kjer s soigralci najpogosteje jedo, največkrat na njegovem jedilniku: "Svičkova in česnova juha, ki jo vsaka restavracija naredi po svojem receptu. To je res super."

Ob hrani ga je pri Dukli Jihlavi navdušilo tudi to, da se mu do zdaj nikoli ni bilo treba ukvarjati s težavami, ki pestijo mnoge klube po Evropi. "Prav vse je urejeno. Od plače do stanovanja in celotne organizacije vse deluje, kot mora. Vse od prvega leta, ko sem prišel sem, so plače urejene in se ne morem pritoževati. Vse je res tako, kot mora biti. Misli so tako lahko usmerjene le na hokej," je zadovoljen steber obrambe, ki ga za novembrski del ob redni plači čaka še kar nekaj premij, ki jim jih bo vodstvo kluba podelilo za vse zmage.

Ne spreglejte