Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 2. 2020,
18.18

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

olimpijske predkvalifikacije risi Matjaž Kopitar slovenska hokejska reprezentanca

Ponedeljek, 3. 2. 2020, 18.18

4 leta, 2 meseca

Zbor hokejske reprezentance pred olimpijskimi predkvalifikacijami na jesenicah

Brez sprenevedanja: Tu smo, da zmagamo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37
slovenska hokejska reprezentanca 2020 olimpijske predkvalifikacije Matjaž Kopitar | Selektor Matjaž Kopitar je danes na Jesenicah zbral varovance, ki bodo med četrtkom in nedeljo gostili olimpijske predkvalifikacije. Edini cilj Slovencev je prvo mesto in napredovanje v zaključni krog kvalifikacij z nastop na OI 2022, ki bo avgusta. | Foto Peter Podobnik/Sportida

Selektor Matjaž Kopitar je danes na Jesenicah zbral varovance, ki bodo med četrtkom in nedeljo gostili olimpijske predkvalifikacije. Edini cilj Slovencev je prvo mesto in napredovanje v zaključni krog kvalifikacij z nastop na OI 2022, ki bo avgusta.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Pred slovensko hokejsko reprezentanco je prvi vrhunec sezone. Med četrtkom in nedeljo bo na Jesenicah gostila olimpijske predkvalifikacije, na katerih bodo sodelovale še Litva, Hrvaška in Japonska. V zadnji krog kvalifikacij za nastop na OI na Kitajskem 2022 napreduje le zmagovalec jeseniške skupine. Varovanci selektorja Matjaža Kopitarja, ki so se danes zbrali na Gorenjskem, so favoriti skupine. Edini cilj je prvo mesto.

 

Žiga Pavlin
Sportal Žiga Pavlin: Psihično je bilo naporno, da sem se sestavil, a zdaj spet uživam #video

Slovenska hokejska reprezentanca bo sanje o nastopu na olimpijskih igrah leta 2022 v Pekingu konec tedna ohranjala žive na domačem olimpijskem predkvalifikacijskem turnirju.

Če so si Slovenci Soči 2014 in Pjongčang 2018 zagotovili "zgolj" z igranjem v zadnjem krogu kvalifikacij, je tokrat položaj drugačen. Zaradi rezultatov v zadnjem obdobju in zdrsa na lestvici Mednarodne hokejske zveze (IIHF) morajo zdaj igrati tudi predkvalifikacije.

Te jih čakajo med četrtkom in nedeljo na Jesenicah, kjer se bodo pomerili z Litvo, Hrvaško in za konec z Japonsko. Varovanci Matjaža Kopitarja so favoriti skupine, tako da bi bilo vse kaj drugega kot napredovanje v avgustovski sklepni del kvalifikacij neuspeh. 

Matjaž Kopitar o vlogi reprezentance na turnirju:

Litva, Hrvaška, Japonska je vrstni red slovenskih tekmecev.  | Foto: Peter Podobnik/Sportida Litva, Hrvaška, Japonska je vrstni red slovenskih tekmecev. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Prepoznavna igra, odgovornost, želja, disciplina ...

"Nasprotniki so drugačni kot novembra v Latviji. Takrat smo bili mi izzivalci, tu pa bodo drugi izzivali nas. Vsaj po lestvici je tako, to pa je tudi moja želja. Želim si prepoznavne igre, odgovornosti. Nimamo se kaj slepiti, tu smo, da osvojimo ta turnir in naredimo korak naprej proti olimpijskim igram," je na novinarski konferenci dejal selektor Kopitar.

Ob tem je večkrat poudaril, da bo zelo pomemben dejavnik želje. "Želim videti disciplino v igri, željo, saj v štirih treningih ne moreš veliko spremeniti, če pa je želja prava, imamo dovolj kakovosti za zmago. To je glavni ključ do uspeha. To se bo videlo takoj. Čeprav se morda sliši smešno, je ta turnir tako zahteven, kot bo naslednji, če se bomo tja uvrstili. Za nas bi bilo tam lažje, ker bomo v drugi vlogi kot tukaj. Je pa ta korak treba narediti, če se želimo še enkrat kosati za olimpijske igre."

Za zdaj 27 hokejistov, Muršakov status nespremenjen

Selektor je v reprezentanco vpoklical 27 hokejistov, tri vratarje, deset branilcev in 14 napadalcev. Med temi so vsi razpoložljivi najbolj izkušeni oklepniki (poškodbe so oddaljile branilca Sabahudina Kovačeviča, ki še ni povsem odpisan za domače aprilsko svetovno prvenstvo, in Matica Podlipnika, ki bi sodeloval, če bi bil zdrav).

"Na papirju smo nekako favoriti, a na turnir gremo s polno mero spoštovanja do nasprotnikov." | Foto: Peter Podobnik/Sportida "Na papirju smo nekako favoriti, a na turnir gremo s polno mero spoštovanja do nasprotnikov." Foto: Peter Podobnik/Sportida

Po pričakovanjih med njimi ni Jana Muršaka, ki je že večkrat povedal, da je končal reprezentančno pot, a je Kopitar novembra dejal, da se bo s Štajercem še pogovoril. To je tudi storil: "Bil sem pri njem v Švici. Zelo realno je povedal, ima težave s poškodbami, da je ves čas na masažnih mizah, da ga lahko pripravijo na tekme. Za zdaj je njegov status takšen, kot je bil."

Na delu bomo zopet videli trojico Sabolič-Tičar-Jeglič, pa oba "Nemca" Jana Urbasa in Miho Verliča, vse, ki si kruh služijo v razširjenem avstrijskem prvenstvu, na seznamu je tudi vseh pet "Poljakov". Po debelem letu reprezentančne odsotnosti se vrača branilec Žiga Pavlin, ki je okreval po težji poškodbi in zdaj klubske moči v Košicah združuje s še enim reprezentantom Jurijem Repetom.

Vpoklic je prejelo tudi šest hokejistov iz domačih klubov (Aljoša Crnovič, Nejc Stojan, Blaž Tomaževič iz HDD Sij Acroni Jesenice ter Miha Logar, Kristjan Čepon in Gal Koren iz HK SŽ Olimpija). 

O igralskem kadru:

54-letnik bo moral seznam do turnirja nekoliko skrčiti: "Z branilci je tako, da nekateri v svojih klubih ne igrajo veliko, zato ne vemo, v kakšni formi so. Ti zadnji treningi bodo dali končni odgovor, kako in kaj. Torek bo najbolj delaven dan z dvema treningoma na ledu, najprej bomo trenirali igro pet na pet, popoldne pa opravili še igro z igralcem več in manj."

Rok Tičar je izpustil zadnje svetovno prvenstvo, tokrat bo pomagal slovenski izbrani vrsti. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Rok Tičar je izpustil zadnje svetovno prvenstvo, tokrat bo pomagal slovenski izbrani vrsti. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Za uvod z Litvo

Slovenci bodo danes in jutri opravili tri treninge na ledu, v sredo pa še uradni trening pred začetkom turnirja, ta se bo v četrtek odprl s tekmo med Japonsko in Hrvaško (15.30).

Ob 19. uri sledi prvi obračun risov, ki jim bodo nasproti stali Litovci. Reprezentanci sta se zadnjič srečali na lanskem svetovnem prvenstvu drugega razreda, z 9:0 je zmagala slovenska vrsta.

V petek Kopitarjeve čaka tekma s Hrvaško, v nedeljo pa še, najverjetneje odločilna, z Japonsko. Obe bosta na sporedu ob 19. uri.

Brez podcenjevanja

"To ni prijateljski turnir, tukaj šteje končna zmaga. Litva je zame še največja neznanka. Današnji hokej je tak, da so vsi fizično pripravljeni in znajo drsati, razlike so v tehniki in taktiki, pomembna pa je tudi disciplina v igri. Na papirju smo nekako favoriti, a na turnir gremo s polno mero spoštovanja do nasprotnikov," je o nasprotnikih dodal Kopitar in prikimal, da bodo Japonci najverjetneje najbolj nevaren tekmec. Slovenci bodo olimpijski predkvalifikacijski turnir odprli v četrtek ob 19. uri proti Litvi. Na aprilskem svetovnem prvenstvu drugega razreda so jo premagali z 9:0. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenci bodo olimpijski predkvalifikacijski turnir odprli v četrtek ob 19. uri proti Litvi. Na aprilskem svetovnem prvenstvu drugega razreda so jo premagali z 9:0. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Litovci so na zadnjem svetovnem prvenstvu, tako kot Slovenci, igrali v drugem kakovostnem razredu, a nazadovali razred nižje. V tem so lani in bodo tudi letos igrali Japonci, medtem ko bodo Hrvati igrali v diviziji II, skupini A, oziroma četrtem kakovostnem razredu.

Konec avgusta zadnje dejanje

Eno skupino predkvalifikacij bo gostil Nursultan, kjer je bilo aprila lani svetovno prvenstvo drugega razreda. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Eno skupino predkvalifikacij bo gostil Nursultan, kjer je bilo aprila lani svetovno prvenstvo drugega razreda. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Zmagovalec skupine na Jesenicah, v kateri je favoritinja Slovenija, se bo uvrstil v zadnjo fazo tekmovanja. To bodo izvedli v treh skupinah na Slovaškem, Norveškem in v Latviji, in sicer med 27. in 30. avgustom, kar pomeni, da bi na finalnih kvalifikacijah, podobno kot za Pjongčang, lahko sodelovali tudi NHL-ovci. 

Ob Sloveniji bosta predkvalifikacije te dni gostila še Kazahstan in Velika Britanija. V  Nursultanu bodo igrali Kazahstan, Poljska, Ukrajina in Nizozemska, v Nottinghamu pa Velika Britanija, Madžarska, Estonija in Romunija.

Slovenija je med vsemi reprezentancami, ki bodo sodelovale na februarskih turnirjih, na lestvici Mednarodne hokejske zveze, uvrščena najvišje, kar pomeni, da bi bila v primeru napredovanja najvišje uvrščeni kvalifikant. 

Vpoklicani reprezentanti

Vratarji (3): Luka Gračnar (Storhamar, Norveška), Gašper Krošelj (Mlada Boleslav, Češka Extraliga), Matija Pintarič (Rouen, Francija)
Branilci (10): Aljoša Crnovič, Nejc Stojan (oba HDD Sij Acroni Jesenice, Alpska liga), Kristjan Čepon, Miha Logar (oba HK SŽ Olimpija, Alpska liga), Blaž Gregorc (Vitkovice, Češka Extraliga), Aleksandar Magovac (Poprad, Slovaška Extraliga), Žiga Pavlin, Jurij Repe (oba Košice, Slovaška Extraliga), Klemen Pretnar (Unia Oswiecim, Poljska), Miha Štebih (Krakow, Poljska)
Napadalci (14): Tadej Čimžar (Katowice, Poljska), Boštjan Goličič (Bordeaux, Francija), Žiga Jeglič (Mlada Boleslav, Češka Extraliga), Luka Kalan, Gregor Koblar (oba Unia Oswiecim, Poljska), Gal Koren (HK SŽ Olimpija), Anže Kuralt (Fehervar, liga EBEL), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Robert Sabolič (Ambri-Piotta, Švica, liga NLA), Rok Tičar (KAC, liga EBEL), Blaž Tomaževič (HDD Sij Acroni Jesenice, Alpska liga), Jan Urbas, Miha Verlič (Fischtown Pinguins, Nemčija, liga DEL), Miha Zajc (Innsbruck, liga EBEL).
Selektor: Matjaž Kopitar
Pomočniki selektorja: Gorazd Rekelj, Klemen Mohorič (vratarji), Kari Savolainen

 

Olimpijske predkvalifikacije, Jesenice, 6.-9. februar*

Četrtek, 6. februar 
15.30 Japonska – Hrvaška
19.00 Litva – Slovenija

Petek, 7. februar 
15.30 Japonska – Litva
19.00 Slovenija – Hrvaška

Nedelja, 9. februar 
15.30 Hrvaška – Litva
19.00 Slovenija – Japonska

* V zadnji krog kvalifikacij napreduje zmagovalec turnirja
 

 

Kako na olimpijske igre?

Olimpijske predkvalifikacije, 3. krog, 6.-9. februar
Skupina G (Slovenija, Jesenice): Slovenija, Japonska, Litva, Hrvaška.
Skupina H (Kazahstan, Nursultan): Kazahstan, Poljska, Ukrajina, Nizozemska.
Skupina J (Velika Britanija, Nottingham): Velika Britanija, Madžarska, Estonija, Romunija.

Olimpijske kvalifikacije, 27.-30. avgust*
Skupina D (na Slovaškem): Slovaška, Belorusija, Avstrija, kvalifikant 6. 
Skupina E (Latvija, Riga): Latvija, Francija, Italija, kvalifikant 5. 
Skupina F (Norveška): Norveška, Danska, Južna Koreja, kvalifikant 4. 

*olimpijsko vozovnico si zagotovi zmagovalec skupine
**Kanada, Rusija, Finska, Švedska, Češka, ZDA, Švica, Nemčija in Kitajska so že uvrščene na olimpijske igre v Pekingu 2022.

Preberite še:

Hdd Jesenice
Sportal Jeseničanom je uspelo!
Ne spreglejte