Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 9. 2020,
6.46

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

finale Stanleyjev pokal Tampa Bay Lightning Dallas Stars liga NHL

Nedelja, 20. 9. 2020, 6.46

3 leta, 7 mesecev

Liga NHL, finale, 19. september

Izjemni Khudobin spravljal Tampo ob živce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Anton Khudobin Dallas Stars | Dallas Stars so z izjemnimi obrambami Antona Khudobina finale lige NHL začeli z zmago.  | Foto Getty Images

Dallas Stars so z izjemnimi obrambami Antona Khudobina finale lige NHL začeli z zmago.

Foto: Getty Images

Hokejisti Dallas Stars so na uvodni tekmi finala lige NHL s 4:1 premagali Tampa Bay Lightning. Junak večera je bil ruski vratar Anton Khudobin, ki je s 36 obrambami paral živce Tampi.

Pandemija novega koronavirusa je prikrajšala navijače Dallas Stars in Tampa bay Lightning, da bi v finalu lahko v živo s tribun spremljali svoje ljubljence. Bitka za Stanleyjev pokal – vsaka ekipa je osvojila enega – se tako odvija za zaprtimi vrati dvorane Rogers Place v Edmontonu, kjer že vse od julija v mehurčku potekajo izločilni boji.

Uvodni sobotni obračun se je končal po željah moštva iz Teksasa, ki se lahko zahvali Antonu Khudobinu za izjemen večer. Z zadetkom v 6. minuti je tresenje mrež načel branilec Dallasa Joel Hanley, a je Yanni Gourde Tampi že nekaj minut pozneje priigral izenačenje. A na koncu je bil 28-letni Kanadčan edini mož Strel, ki mu je uspelo poslati plošček za hrbet ruskega čuvaja mreže. 

Dallas Stars Tampa Bay Lightning | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ko se je obračun ravno prevesil v drugo polovico, je udaril še en branilec Dallasa, Andrej Vasilevski je klonil po strelu Jamieja Oleksiaka. Tik pred drugim odmorom pa je za +2 Teksačanov poskrbel Joel Kiviranta. 

Tampa je v zadnji tretjini pritisnila in se na vsak način poskušala vrniti v igro, razmerje v strelih v tem delu je bilo 22:2 (!) za Strele, a v vratih Dallasa je Khudobin uspešno odbijal vse napade nasprotnika. Ni šlo niti ob treh poskusih z igralcem več. Jon Cooper je ob koncu poskušal brez vratarja in s šestimi igralci v polju, a je vse upe Tampe na preobrat z zadetkom v prazen gol pokopal Jason Dickinson.

Khudobin je zbral 36 obramb, Vasilevski zgolj 16 (razmerje v strelih 36:20 za Tampo).

Vrhunci srečanja:

Dallas precej bolj spočit Res smo se lahko spočili in dobro začeli, a Tampa je izjemna in priigrala si bo svojo priložnost. Tako kot danes moramo tudi naprej ostati pri svoji igri," pa je po tekmi povedal kapetan Dallasa Jamie Benn. | Foto: Reuters Res smo se lahko spočili in dobro začeli, a Tampa je izjemna in priigrala si bo svojo priložnost. Tako kot danes moramo tudi naprej ostati pri svoji igri," pa je po tekmi povedal kapetan Dallasa Jamie Benn. Foto: Reuters

Hokejisti Dallasa so bili na prvi tekmi bolj spočiti, saj so konferenčni finale z Vegas Golden Knights odločili v svojo korist na petih tekmah in si priigrali kar štiri proste dni, Boston pa je bil po napetem dvoboju z New York Islanders v finalu vzhodne konference prost le en dan.

"Res smo se lahko spočili in dobro začeli, a Tampa je izjemna in priigrala si bo svojo priložnost. Tako kot danes moramo tudi naprej ostati pri svoji igri," pa je po tekmi povedal kapetan Dallasa Jamie Benn, ki je prav tako priznal, da je bil ključen igralec tekme Hudobin: "V tretjem delu je bil neverjeten. Uspevale so mu neverjetne obrambe. Ohranil nas je na razdalji in našli smo pot do prve zmage."

Trener Tampe Jon Cooper je glavni razlog za poraz iskal v utrujenosti svojih igralcev: "Ne vem, ali so igralci po prvih dveh tretjinah sploh potrebovali prho. Noge so bile preutrujene, kar se je jasno videlo. A na naslednji tekmi bomo nevarnejši tudi za njihovega vratarja in zadevali."

Vsak z enim Stanleyjem

Za Tampo bo to šele tretji nastop v velikem finalu lige NHL, leta 2004 so njeni hokejisti šli do konca, leta 2015 so morali po šestih tekmah priznati premoč Chicagu. Dallas je štirikrat zaigral v finalu, leta 1999 zmagal, v letih 1981, 1991 in 2000 pa izgubil. V prejšnjem stoletju še kot klub Minnesota North Stars z 1:4 klonil proti NY Islanders, deset let kasneje z 2:4 proti Pittsburgh Penguins.

V rednem delu te sezone sta se finalista pomerila dvakrat, obakrat so zmagali hokejisti iz mesta, v katerem športne navdušence razveseljuje slovenski košarkarski biser Luka Dončić, zvezdnik moštva lige NBA Dallas Mavericks. Decembra lani so Stars Tampo premagali s 4:3, januarja letos s 3:2, obakrat šele po podaljšku.

Liga NHL, finale, prva tekma:

Tampa Bay Lightning : Dallas Stars 1:4 /0:1/
Gourde 13.; Hanley 6., Oleksiak 33., Kiviranta 40., Dickinson 59. (EN)

//razmerje v zmagah, igrajo na štiri

Preberite še:

Tampa Bay Lightning
Sportal Tampa Bay Lighting drugi finalist lige NHL
Dallas Stars
Sportal Dallas izkoristil prvi zaključni plošček in se uvrstil v veliki finale
Tampa Bay Lightning
Sportal Tampa Bay Lighting drugi finalist lige NHL
Dallas Stars
Sportal Dallas izkoristil prvi zaključni plošček in se uvrstil v veliki finale
Ne spreglejte