Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 11. 2022,
22.39

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

1

Natisni članek

Luka Gomboc Aljaž Predan Anže Kuralt Luka Maver Graz 99ers Rok Tičar Val Usnik Ken Ograjenšek KAC Celovec VSV Beljak Robert Sabolič Blaž Tomaževič HK Olimpija IceHL

Petek, 4. 11. 2022, 22.39

1 leto, 5 mesecev

LIGA ICEHL, 17. KROG

Zmaji na dobrodelni tekmi za Urbana le prekinili črn niz

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

1

HK SŽ Olimpija, hokej, liga ICEHL | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Hokejisti HK SŽ Olimpije so v Hali Tivoli prekinili niz porazov v ligi ICEHl, ko so na tekmi 17. kroga s 6:2 premagali Voralberg Pioneers. Četa Mitje Šivica je danes igrala tudi za nesrečnega dečka Urbana, ki ima redko gensko okvaro. Urban je bil poseben gost na tekmi, na kateri ni manjkalo atraktivnih potez, pa tudi nekaj pretepaških vložkov. 

Asiago : HK Olimpija
Sportal Olimpiji ni uspelo končati niza porazov

Olimpija je s 6:2 dobila pomembno tekmo z najslabšim moštvom lige in si po štirih zaporednih porazih spet malo povzdignila samozavest. Še pomembnejši je bil danes dobrodelni vidik dogodka v Hali Tivoli. V klubu so se namreč v sodelovanju s športnim dnevnikom Ekipa SN in Radiem Aktual odločili, da izkupiček od prodanih vstopnic namenijo v dober namen.

Asiago : HK Olimpija
Sportal Šivic: Če pogledam vseh 60 minut, je bila to naša zelo slaba tekma

Kdo je Urban?

Triletni Urban Miroševič je prvi otrok v Sloveniji, ki so mu diagnosticirali gensko bolezen sindrom CTNNB1. Gre za hudo nevrorazvojno motnjo, za katero so značilne motnje v duševnem razvoju, motorična zakasnitev, huda govorna okvara, motnje vida in vedenjske težave. Urbanova mama Špela se je po diagnozi odločila, da bo stopila v akcijo in našla terapijo za svojega sina. Terapija je pregrešno draga in Urban nujno potrebuje tudi našo pomoč.

Kakšno terapijo potrebuje?

Gre za terapijo nadomestnega gena, enako, kot jo je dobil deček Kris. V Avstraliji bodo namreč izdelali gen, ki ga bodo nato dali v Urbanovo telo, ta dodatni gen pa bo proizvajal protein, ki Urbanu manjka. Omenjena mutacija sicer nastane naključno, še preden nastane plod. Zgodi se namreč pri prepisu iz maminega in očetovega gena in ni povezana s cepljenji oziroma raznimi vplivi iz okolja.

Urbanova mama Špela Miroševič ni čakala, kot raziskovalka na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani je takoj stopila v stik s strokovnjaki in se odločila, da bi stvari vzela v svoje roke. Tako je poskrbela, da se terapija za Urbana že izdeluje.

Omenjena terapija pa je ključnega pomena zato, ker ne bo pomagala le njenemu sinu, temveč vsem otrokom s sindromom CTNNB1. Ker je sindrom zelo redek, v industriji ni interesa za financiranje dragih raziskav, piše na spletni strani HK Olimpije.

Na ledu se sicer ni začelo po željah navijačev, ki so se danes spet v večjem številu kot na zadnjih tekmah zbrali na tribunah Tivolija. Domači so sicer imeli terensko premoč, toda gostje so že svojo prvo pravo priložnost na tekmi izkoristili za vodstvo. A odgovor je bil hiter, saj so že dve minuti pozneje domači izenačili z golom Jake Sodje. A so nato igralci s Predarlškega spet ekspresno povedli. Že pred koncem prvega dela pa je za novo izenačenje s prvim zadetkom v ligi poskrbel Tine Klofutar.

Slovenske železnice za Urbanovo zdravljenje prispevale kar deset tisočakov, Urban je vedno dobrodošel na njihovih tekmah

Pri HK SŽ Olimpija so celoten izkupiček od prodanih vstopnic namenili za Urbanovo terapijo oz. zdravljenje. Svoj prispevek so namenili tudi igralci gostujoče ekipe in domači hokejisti, ki so prav tako stopili skupaj in za Urbana zbrali svoje prispevke, so sporočili iz Olimpije.

Posebno donacijo, v višini kar deset tisoč evrov, so za Urbanovo zdravljenje prispevali pri Slovenskih železnicah, ki so generalni pokrovitelj Olimpije.

"V klubu smo ponosni, da smo pomagali malemu borcu Urbanu, da je korak bližje genski terapiji, ki jo nujno potrebuje. Ponosen sem na naše igralce, trenerski štab, sodelavce in navijače. Vsi smo se kot prava hokejska družina zavzeli za Urbana. V športu so zmage in porazi, a na koncu vidiš, kaj so resnično pomembne stvari v življenju. Zato smo se za donacijo odločili tudi na Slovenskih železnicah. Urbanu in njegovi družini želimo vse dobro, na naših tekmah bo Urban vedno dobrodošel," je ob tem povedal Miha Butara, predsednik HK SŽ Olimpija in pomočnik generalnega direktorja Slovenskih železnic.

V drugi tretjini so Ljubljančani dolgo trli, na koncu pa tudi strli tekmece. Sprva jim kljub vse bolj očitni premoči ni steklo, zapravili so tudi dva "power-playa", ekipo iz Feldkircha pa je reševal predvsem vratar David Madlener, potem pa so le začeli padati zadetki. Medtem ko pri domačih Anthony Morrone, ki je zamenjal Žana Usa na začetku tretjine, praktično ni imel dela, pa so na drugi strani v razmaku desetih minut izvedli kup nevarnih akcij, tri so se končale z zadetki, ki so bili plod dela celega napada, strelci pa so bili Miha Zajc, Chris Dodero in Žiga Pance.

V zadnjem delu so domači nadaljevali dobro predstavo. Dosegli so sicer le še en gol, a premoč je bila tako velika, da se je pri tem med podajalce vpisal celo vratar Morrone. Pri gostih pa je izstopal Madlener in kljub šestim prejetim golom zbral še 32 obramb. Za piko na i uspešnemu večeru pa so gledalci dobili še dva prava hokejska pretepa, v enem je sodeloval celo kapetan domačih Žiga Pance, poroča STA.

V naslednjem krogu, zadnjem pred premorom za reprezentančno akcijo, ko bo Slovenija naslednji teden igrala na turnirju v Budimpešti, bodo Ljubljančani v nedeljo gostovali v Beljaku.

Liga ICEHL, 17. krog: 

Petek, 4. november:
SŽ Olimpija : Pioneers Vorarlberg 6:2 (2:2, 3:0, 1:0)
0:1 Sandhu (Eriksson, Jacome, 10.), 1:1 Sodja (Koblar, Crnovič, 12.), 1:2 Sandhu (Eriksson, 13.), 2:2 Klofutar (Sodja, Čepon, 17.), 3:2 Zajc (Neill, Erving, 28.), 4:2 Dodero (Kapel, Crnovič, 37.), 5:2 Pance (Dodero, Beričič, 38.), 6:2 Dodero (Čepon, Morrone, 44.)

Graz 99ers : Fehervar AV19 1:0 (0:0, 0:0, 0:0, 0:0, 1:0) - po kazenskih strelih
(Kena Ograjenška ni bilo v postavi Gradca, Anže Kuralt je igral za Fehervar in sprožil dva strela na vrata gostiteljev.)

Vienna Capitals : Innsbruck 3:4 (1:2, 0:2, 2:0) 

Linz : Red Bull Salzburg 2:5 (0:1, 1:1, 1:3) 
(Aljaža Predana ni bilo v postavi Salzburga.)

Bolzano : Asiago 6:3 (3:1, 1:1, 2:1) 

Pustertal : KAC Celovec 3:2 (1:1, 1:1, 0:0, 1:0) - po podaljšku  
(Rok Tičar in Luka Gomboc sta zaigrala za KAC, prvi je na vrata gostiteljev sprožil štiri strele, drugi enega, Val Usnik je bil drugi vratar Celovčanov in ni dočakal priložnosti za igro.)

Lestvica:

1. Bolzano 16 tekem – 35 točk
2. Red Bull Salzburg  13 – 32
3. Linz 16 – 29
4. Innsbruck 15 – 29
5. Vienna Capitals 14 – 24
6. Fehervar 16 – 22 
.............................................
7. Graz 99ers 16 – 22
8. VSV Beljak 15 – 21
9. EC KAC 15 – 20
10. Pustertal 16 – 20 
--------------------------------------
11. HK SŽ Olimpija 14 – 19
12. Asiago 15 – 11
13. Vorarlberg Pioneers 15 – 10

 

Ne spreglejte