Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 3. 2014,
19.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

liga INL HK Playboy Slavija

Sreda, 26. 3. 2014, 19.06

8 let

"Končali smo tam, kamor smo spadali, saj ni bilo ekipnega duha"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Lani je z zaloško Slavijo postal podprvak lige INL, nato ga je pot vodila med profesionalce. O prvem letu v tujini, pozitivnih in negativnih izkušnjah, Francozih smo se pogovarjali s Črtom Snojem.

Da mednarodna liga INL le lahko pripomore k lažjemu odhodu v tujino, je dokazal lani prvi strelec Slavije Črt Snoj. Napadalec se je pred sezono podal v Francijo, kjer je v svojem prvem letu med profesionalci spoznal svetle in temne plati tujine. Villard-de-Lans, smučarsko središče v okrožju Grenoble, ki po pripovedovanju 23-letnika spominja na Kranjsko Goro, je nanj naredil tako pozitiven kot negativen vtis.

"Mislim, da moram biti zadovoljen s tem, kar sem doživel v Franciji, saj sem se kar dobro znašel. Ekipno sicer nismo prišli ravno do finala ali prav visoko (v četrtfinalu francoskega prvenstva jih je s 3:1 v zmagah izločil Briancon, za katerega Snoj pravi, da je najbolje organizirana ekipa, op. a.), a na osebni ravni sem po eni strani zadovoljen, saj so bile moje igre kar v redu. Sploh če upoštevamo, da sem prvo leto preživel v tujini in da nisem več igral na položaju, ki sem ga bil navajen vse življenje. Trener je namreč menil, da bi z igranjem na krilu lahko več doprinesel ekipi kot na centru, tako da sem se moral preseliti na levo krilo. Točkovno sicer nisem preveč zadovoljen, a le svoji neučinkovitosti lahko pripišem, da nisem dosegel kakšne točke več," sezono pri moštvu Villard-de-Lans ocenjuje Snoj in se dotakne še ciljev ekipe: "V klubu so si zadali, da bi osvojili vsaj eno od lovorik – imeli smo dva pokala in državno prvenstvo – kar nam ni uspelo. A če sem realen, je bil domet naše ekipe ravno toliko, kot smo dosegli."

V družbi Slovencev nad pomanjkanje ekipnega duha

Tujina je lahko kruta, sploh če si ob prvem srečanju z njo sam. A na srečo sta Črtu družbo v klubu delala še dva Slovenca, Matic Kralj in Luka Tošič, zaradi česar se je bilo lažje prebiti skozi sezono.

"Res sem vesel, da sem ju imel ob sebi. Matic mi je pomagal, da sem sploh prišel v Francijo, za kar sem mu hvaležen. Ob Slovencih je bilo lažje tudi zato, ker v ekipi Villarda nismo bili ravno prijatelji. Francozi so se držali bolj zase, nikoli nismo šli kot ekipa na kavo ali na kosilo. Nikoli se niso odzvali povabilu. Ko smo naredili serijo zmag, se skoraj nihče ni poveselil. Le rekli so bravo, brez kakšnega posebnega veselja, čustev … Če si prijatelj, se po navadi ob zmagah poveseliš. Zato sem tudi rekel, da smo realno končali tam, kamor smo spadali, saj med nami ni bilo ekipnega duha," o nič kaj prijetnih odnosih v ekipi pripoveduje Snoj, eden od 11 Slovencev, ki so v tej sezoni igrali oziroma še igrajo v prvi francoski ligi.

Brez videoanaliz, brez prave priprave na nasprotnika

Za to, da odnosi v ekipi niso bili najboljši, je bil po mnenju Ljubljančana odgovoren tudi trener, 39-letni Američan Rich Metro: "Mislim, da je bila napaka tudi trenerjeva, saj je delal prevelike razlike. Pripeljal je nekaj Američanov in jih postavljal v ospredje. In to je na koncu tudi vplivalo na ekipo."

Morda bi bili rezultati Villarda boljši, če bi več časa namenili analizam iger in tekmecev, saj, kot pravi Snoj, videoanaliz skorajda niso imeli: "Trenerju sem seveda hvaležen, ker mi je dal priložnost. A mislim, da nam ni dal prav veliko možnosti za napredek. Na primer z videoanalizami in pogovori, da bi kot hokejisti lahko rasli. Videoanalizo smo imeli morda dvakrat v vsej sezoni. Nekaj stvari nam je povedal, a da bi si na primer ogledali, kako nasprotniki igrajo power-play, kako stojijo v tretjini, tega ni bilo."

Finance urejene, misli usmerjene le v hokej

A vse le ni bilo tako črno, kot se morda zdi na prvi pogled. Če številne klube, tako doma kot v tujini, težijo finance, s tem pri Villardu niso imeli težav. "Kar zadeva denar, je bilo vse tako, kot mora biti. In to je bilo res dobro, saj smo lahko razmišljali le o hokeju," pravi naš sogovornik in pritrdi, da je bila francoska izkušnja kljub vsemu pozitivna: "Tujina ti da veliko. Od jezika do samostojnosti. Tako da je bila to vsekakor dobra izkušnja."

Izgubili glavnega sponzorja

Kako naprej, še ne ve – pogodbo je imel namreč do konca sezone 2013/2014. Neznanka je tudi usoda Villarda, ki je izgubil glavnega sponzorja: "Z vodstvom kluba se o prihodnosti nismo nič pogovarjali. Niti ne vem, kako bo s klubom v prihodnosti, saj je direktor, ki je bil glavni sponzor, po 17 letih odstopil. In v tako majhnem mestu izgubiti glavnega sponzorja je velik udarec. Njihove želje so sicer, da bi ostali v prvi francoski ligi, ampak mislim, da načrtov nimajo še povsem dodelanih."

Želi si torej, da bi ostal med profesionalci. V Franciji je veliko moštev na višji ravni, za katera bi z veseljem zaigral, a za zdaj ponudb še ni bilo. Zdaj si bo vzel nekaj časa zase, nato se bo posvetil prihodnosti. O ligi INL, ki ga je popeljala v tujino, pa: "Mislim, da ni tako slaba liga, kot pravijo nekateri. In verjamem, da bi lahko še komu odprla vrata med profesionalce."

Ne spreglejte