Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 7. 2018,
13.15

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

Natisni članek

državno prvenstvo liga IHL HK Triglav Kranj HDD Jesenice HK Playboy Slavija HKMK Bled HDK Maribor HK Olimpija HK ECE Celje HK Slavia Junior

Sreda, 25. 7. 2018, 13.15

5 let, 9 mesecev

Državno prvenstvo in liga IHL v sezoni 2018/19

Slovenska kluba sta se umaknila iz tekmovanja pod okriljem HZS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49
Jesenice : Olimpija DP 3 tekma finala | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Pod okriljem Hokejske zveze Slovenije (HZS) bodo v novi sezoni potekala tri članska tekmovanja: državno prvenstvo, Pokal Slovenije in lani ustanovljena lnternational hockey league (liga IHL), v kateri bo igralo osem klubov, od tega le trije iz Slovenije. Bled in Maribor bosta namreč sodelovala le v DP.

Državno prvenstvo

Državno prvenstvo, v katerem bodo naslov branili Jeseničani, vključuje sedem slovenskih klubov: HDD SIj Acroni Jesenice, HK SŽ Olimpija, HK Slavija Junior (prvič s ekipo), HK ECE Celje, HK Triglav Kranj, HKMK Bled in HDK Maribor.

Jesenice : Olimpija DP 3 tekma finala | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Podobno kot lani bodo tudi letos Olimpija in Jesenice igrale v rednem delu državnega prvenstva. Glede na to, da bosta večna tekmeca igrala v Alpski ligi (liga AHL), trije drugi slovenski klubi (Kranj, Celje, Slavija) pa v lani ustanovljeni ligi IHLbo redni del DP (od 15. septembra do 19. februarja) sestavljen iz:

  • tekem med slovenskimi klubi v IHL (2 kroga),
  • tekem med slovenskima kluboma v AHL (2 kroga),
  • tekem med slovenskima kluboma v DP članov in slovenskimi klubi v IHL (2 kroga),
  • tekem med slovenskima kluboma v DP članov in slovenskima kluboma v AHL (2 kroga).

Sistem tekmovanja DP:

V rednem delu – igrali bodo ob ponedeljkih, petkih, sobotah in po potrebi med tednom – bo vsako moštvo odigralo 12 tekem. V končnici državnega prvenstva bodo nastopila vsa moštva, štartne številke bodo postavljene na podlagi uvrstitve po rednem delu tekmovanja. Zmagovalec rednega dela bo v četrtfinalu prost.

Naslov državnega prvaka bodo branili Jeseničani.  | Foto: Žiga Zupan/Sportida Naslov državnega prvaka bodo branili Jeseničani. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Četrtfinale, v katerem bodo igrali na dve zmagi, se bo začel 25. februarja, polfinale (prav tako na dve zmagi) pa 18. marca. Finale, za katerega so na HZS razmišljali, da bi bil na sporedu že prej, bo tako spet v začetku aprila. Mogoči sta dve različici izvedbe finalne serije.

Različica finala A, igrajo na tri zmage (6., 9., 11., 13., 15. april), če:

  • ne igrata HDD Sij Acroni Jesenice in HK SŽ Olimpija v finalu DP članov,
  • ne igrata HDD Sij Acroni Jesenice in HK SŽ Olimpija v finalu AHL.

Različica finala B, igrajo na dve zmagi, če:

  •  eden ali oba slovenska kluba igrata finale končnice AHL (datumi bodo določeni pozneje).

Liga IHL

V drugi sezoni mednarodne lige IHL, ki poteka pod okriljem HZS, bo v nasprotju z lani, ko je nastopalo deset moštev, igralo le osem ekip. V ligi ne bo več Maribora in Bleda, tako da bodo vztrajali le trije slovenski klubi, in sicer HK Slavija Junior (lani je članske barve zastopal HK playboy Slavija) HK ECE Celje in HK Triglav. Družbo jim bodo delali branilec naslova, hrvaški KHL Medveščak, KHL Mladost in KHL Zagreb ter srbski SKHL Crvena Zvezda in HK Vojvodina.

Mariborčani se poslavljajo od lige IHL. V njej bo sodelovalo osem klubov: trije slovenski (Celjani, Kranjčani, Založani), trije hrvaški (KHL Medveščak, KHL Mladost in KHL Zagreb) in dva srbska (SKHL Crvena Zvezda in HK Vojvodina). | Foto: Hokejska zveza Slovenije Mariborčani se poslavljajo od lige IHL. V njej bo sodelovalo osem klubov: trije slovenski (Celjani, Kranjčani, Založani), trije hrvaški (KHL Medveščak, KHL Mladost in KHL Zagreb) in dva srbska (SKHL Crvena Zvezda in HK Vojvodina). Foto: Hokejska zveza Slovenije

Sistem tekmovanja IHL

Moštva v rednem delu (med 15. septembrom in 23. februarjem) igrajo v enotni skupini po štirikrožnem ligaškem sistemu, vsako moštvo igra proti vsakemu doma in v gosteh po dvakrat. V četrtfinale (začel se bo 2. marca) se bo uvrstilo vseh osem ekip. Vse serije izločilnih bojev bodo igrali na dve zmagi. Polfinale se bo začel 16. marca, finale pa 30. marca. Prvak bo znan ali 3. ali 7. aprila.

Celjani so lani v finalu lige IHL priznali premoč drugi ekipi Medveščaka, ki se je za sklepni del okrepila z nekaterimi EBEL-ligaši. Tovrstne okrepitve v prihodnje ne bodo mogoče, pravijo pri HZS. | Foto: Facebook HK ECE Celje Celjani so lani v finalu lige IHL priznali premoč drugi ekipi Medveščaka, ki se je za sklepni del okrepila z nekaterimi EBEL-ligaši. Tovrstne okrepitve v prihodnje ne bodo mogoče, pravijo pri HZS. Foto: Facebook HK ECE Celje

Pravico nastopa imajo igralci, registrirani na HZS, in tuji igralci z mednarodno transfer karto IIHF ali pisnim potrdilom IIHF. Na tekmi ima pravico nastopiti za klub pet tujih igralcev.

Preberite še:

David ROdman
Sportal Še vedno motiviran, a odgovora na reprezentančno vprašanje še nima
slovenska hokejska reprezentanca Aleš Kranjc
Sportal Olimpijin velik ulov - pripeljala je dolgoletnega reprezentanta
Aleš Burnik Kari Savolainen
Sportal Prevetren trenerski štab, dolgoletni ris med trenerje
SKA Sankt Peterburg
Sportal Francozi pravijo: SKA ostaja na vrhu, Jeseničani poskočili, Olimpije tudi letos ni na lestvici

 

Ne spreglejte