Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 7. 2018,
9.30

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

1

Natisni članek

liga KHL lestvica SKA Sankt Peterburg HK Olimpija HDD Jesenice

Ponedeljek, 23. 7. 2018, 9.30

5 let, 9 mesecev

LESTVICA NAJBOLJŠIH 250 EVROPSKIH KLUBOV

Francozi pravijo: SKA ostaja na vrhu, Jeseničani poskočili, Olimpije tudi letos ni na lestvici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

1

SKA Sankt Peterburg | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Francoski spletni portal že vrsto let pripravlja povzetek sezon evropskih lig, na podlagi katerega sestavijo lestvico 250 najboljših klubov. Na prvem mestu se je obdržal ruski SKA Sankt Peterburg. Med morjem klubov najdemo le enega slovenskega. Člani HDD Sij Acroni Jesenice so pridobili 19 mest in so 210., hokejistov HK SŽ Olimpija pa ni na lestvici.

Po koncu tekmovalnih obdobij v evropskih hokejskih ligah sledijo takšni in drugačni izračuni, analize in pregledi, ki spodbudijo nastanek lestvic, osnovanih na različnih kriterijih, ki kažejo, kdo je bil v pretekli sezoni med najboljšimi.

Eno od takšnih že več let pripravljajo pri hockeyarchives.info. O tem, kdo bo najvišje na lestvici 250 evropskih klubov, tudi na podlagi zadnjih sezon odloča vsota uspešnosti kluba v ligaškem tekmovanju, pokalih, tudi v hokejski ligi prvakov, a največjo težo ima kakovost lige, v kateri igrajo.

Najmočnejša je kontinentalna hokejska liga, med prvimi petimi so še švedska elitna SHL-liga, finska liiga, češka extraliga, švicarska NLA, ne manjkajo niti klubi iz lige EBEL in tisti, ki igrajo v manj kakovostnih ligah – tudi alpski ligi in državnem prvenstvu.

SKA se je obdržal na vrhu, Švedi tik za njimi

Že vse od sezone 2005/06 je na vrhu lestvice ruski kolektiv. Na prvem mestu se je uspelo obdržati velikanu SKA iz Sankt Peterburga. Prvak kontinentalne hokejske lige 2017 je v zadnji sezoni obstal v polfinalu lige KHL, a kljub temu obdržal dovolj prednosti pred najbližjimi zasledovalci.

Švedski prvak in podprvak hokejske lige prvakov Växjö Lakers (modri dresi) je po izračunih hockeyarchives le za malo zaostal za prvim mestom, na katerem je drugo leto zapored končal SKA. | Foto: Reuters Švedski prvak in podprvak hokejske lige prvakov Växjö Lakers (modri dresi) je po izračunih hockeyarchives le za malo zaostal za prvim mestom, na katerem je drugo leto zapored končal SKA. Foto: Reuters

Najbolj se mu je približal švedski prvak in podprvak lige prvakov Växjö Lakers. Skandinavci so poskočili za 11 mest in se znašli pred obema finalistoma lige KHL, tretji je podprvak CSKA Moskva, četrti pa prvak Bars iz Kazana. Med najboljšo deseterico so se znašli klubi iz šestih različnih držav. Peti je prvak Kärpät Oulu, ki je svoj položaj izboljšal za kar 46 mest. Sledijo češki prvak Kometa Brno, švedski Djurgardens (pridobil 50 mest), švicarski prvak Bern, za katerega bo v prihodnji sezoni igral slovenski napadalec Jan Muršak, nemški prvak iz Münchna, najboljšo deseterico pa zaključuje finska Tappara.

Sploh prvič v 11 letih imajo Nemci med top 10 svojega predstavnika.

Prvaki lige EBEL daleč za najboljšimi

Prvak lige EBEL Bolzano je šele 104., najvišje med EBEL-ligaši je Salzburg na 90. mestu. | Foto: Sportida Prvak lige EBEL Bolzano je šele 104., najvišje med EBEL-ligaši je Salzburg na 90. mestu. Foto: Sportida

Najvišje na lestvici med klubi, ki so lani igrali v razširjenem avstrijskem prvenstvu, je aktualni podprvak Red Bull Salzburg.

Rdeči biki, od katerih se je po dolgem času poslovil vratar Luka Gračnar, so pridobili šest mest in so 90. Prvak iz Bolzana je sedem mest višje kot lani, 104.

Edini slovenski klub na lestvici 250 je HDD Sij Acroni Jesenice. Državni prvak in polfinalist alpske lige je 210. HK SŽ Olimpija se še ni prebila med 250 najboljših evropskih klubov po oceni hockeyarchives. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Edini slovenski klub na lestvici 250 je HDD Sij Acroni Jesenice. Državni prvak in polfinalist alpske lige je 210. HK SŽ Olimpija se še ni prebila med 250 najboljših evropskih klubov po oceni hockeyarchives. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Jeseničani poskočili, Olimpije še drugič zapored ni več

Večna slovenska tekmeca sta se skupaj na lestvici zadnjič znašla v sezoni 2011/12, ko je bila Olimpija 125., Jesenice pa 228. HDD Olimpija, ki so ji pred lansko sezono lige EBEL pokazali rdečo luč in je ni več v tekmovanjih, že lani ni bilo moč več zaslediti na lestvici 250. So se pa lani vrnili železarji, in sicer z 229. mestom. Jeseničani so po ubranitvi naslova slovenskega prvaka, pokalnem naslovu in novem polfinalu alpske lige pridobili 19 mest in so na letošnji lestvici 210.

Olimpija Jesenice
Sportal Prvi derbi oktobra, alpska novost bo razveselila več klubov

HK SŽ Olimpija, ki bo vstopila v drugo člansko sezono, pred tem se je posvečala mlajšim selekcijam, še ni splezal med 250 klubov, tako da zeleno-belega tabora še drugo leto zapored ni na omenjeni lestvici.

Najvišje od predstavnikov alpske lige, v kateri bosta igrala oba največja slovenska tekmeca, je podprvak Ritten Renon (178.), šest mest za njim je prvak Asiago.

Lestvica najboljših 250 evropskih klubov*:

1.    SKA Sankt Peterburg (Rusija): 62,99 točke (=)
2.    Växjö Lakers (Švedska): 62,25 (+11)
3.    CSKA Moskva (Rusija): 58,52 (=)
4.    Bars Kazan (Rusija): 54,07 (+8)
5.    Kärpät Oulu (Finska): 50,26 (+46)
6.    Kometa Brno (Češka): 48,21 (+13)
7.    Djurgardens (Švedska): 47,73 (+50)
8.    Bern (Švica): 47,68 (-3)
9.    Red Bull München (Nemčija): 46,69 (+6)
10.    Tappara Tampere (Finska): 45,92 (-4)

210. HDD Sij Acroni Jesenice (Slovenija): 8,48 (+19)
...

*Po karakteristikah hockeyarchives.info. V oklepaju je zapisano, koliko mest je klub pridobil ali izgubil od lani oziroma ali je ostal na istem mestu.

KLIK na celotno lestvico

Preberite še:

Jan Muršak
Sportal Muršaka čakajo švedski, Pintariča pa finski prvaki
Miha Rebolj
Sportal Športno opremo zamenjal za politiko in kabinet župana
Aleš Mušič
Sportal Aleš Mušič se vrača med zmaje
Clarke Saunders
Sportal Jeseničanom uspel veliki met: prva vratarska violina ostaja

 

Ne spreglejte