Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 7. 2018,
12.19

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

1

Natisni članek

HK Olimpija HDD Jesenice Alpska liga

Petek, 6. 7. 2018, 12.19

5 let, 9 mesecev

alpska liga 2018/19

Prvi derbi oktobra, alpska novost bo razveselila več klubov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

1

Olimpija Jesenice | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Največja slovenska hokejska tekmeca Jesenice in Olimpija bosta tudi v prihodnji sezoni igrala v Alpski ligi, ki bo v tretje tekmovalno obdobje štartala 15. septembra. V končnico se bo po novih pravilih uvrstilo več, kar 12 moštev, prvi obračun železarjev in zmajev bo 27. oktobra na Gorenjskem.
 

Podobno kot lani bo tudi v novi sezoni Alpske lige, ki po obuditvi tekmovanja vstopa v tretje leto v novem formatu, nastopalo 17 moštev.

Med temi je en novinec. Mednarodni druščini se je pridružil italijanski klub z bogato pa tudi trofejno zgodovino Hockey Milano Rossoblu. Od tekmovanja pa se je zaradi finančnih nezmožnosti poslovil HC Neumarkt Egna. Liga bo tako združevala osem italijanskih, sedem avstrijskih in dva slovenska kluba, HDD Sij Acroni Jesenice in HK SŽ Olimpija. Naslov bo branil Asiago.

Jesenice Ritten
Sportal Konec je: stroški previsoki, italijanska ekipa se poslavlja od Alpske lige

Jeseničani začenjajo doma, Olimpija v gosteh, vsaj štirje derbiji

V rednem delu tekmovanja - začel se bo 15. septembra, končal 2. marca - bo vsak klub odigral 40 tekem. Po sistemu vsak z vsakim po dvakrat (doma, v gosteh - 32 tekem), osem obračunov pa bo odigral znotraj svoje geografske skupine. Slovenska predstavnika sta del regionalne skupine vzhod, v kateri so EK Zeller Eisbären, Red Bull Hockey Juniors in druga ekipa Celovca.

Gorenjski kolektiv bo sezono odprl doma proti Cortini, ljubljanski v gosteh pri Fassi. Podroben razpored Alpske lige si lahko ogledate tukaj.

Jeseničani bodo alpsko sezono 15. septembra odprli na domačem ledu proti Cortini, Olimpija pa bo gostovala pri Fassi. Večna tekmeca se bosta v Alpski ligi prvič pomerila 27. oktobra v Podmežakli. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Jeseničani bodo alpsko sezono 15. septembra odprli na domačem ledu proti Cortini, Olimpija pa bo gostovala pri Fassi. Večna tekmeca se bosta v Alpski ligi prvič pomerila 27. oktobra v Podmežakli. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Jeseničani in Ljubljančani se bodo v sklopu Alpske lige prvič srečali 27. oktobra v Podmežakli, drugi derbi bo 25. novembra v Tivoliju, tretji 22. decembra prav tako v Ljubljani, četrti pa 12. februarja prihodnje leto na Gorenjskem. Izida prvih dveh bosta štela tudi za državno prvenstvo.

Železarji vs. zmaji že pred alpskim začetkom

Jeseničani so v zadnji sezoni v zrak dvignili lovoriko tako za državnega kot pokalnega prvaka. Še pred alpskim uvodom gre pričakovati njihov pokalni boj z zmaji. Pokal Slovenije bo gostil Kranj. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Jeseničani so v zadnji sezoni v zrak dvignili lovoriko tako za državnega kot pokalnega prvaka. Še pred alpskim uvodom gre pričakovati njihov pokalni boj z zmaji. Pokal Slovenije bo gostil Kranj. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Prvi derbi večnih tekmecev v sezoni je sicer predviden 25. avgusta na Bledu, ko naj bi se HDD SIJ Acroni Jesenice in HK SŽ Olimpija pomerila v sklopu "Mednarodne hokej lige Bled 2018". Kmalu za tem gre gorenjsko-ljubljanski dvoboj pričakovati na Pokalu Slovenije. Ta bo v prvem tednu septembra (od četrtka do nedelje) potekal v Kranju.

HK Olimpija HDD Jesenice
Sportal Jesenice in Olimpija v pripravah na novo sezono v dobri družbi

Končnica z večjim številom klubov

Novost Alpske lige vrata v končnico odpira večjemu številu kot do zdaj. Po rednem delu bo namreč v končnico napredovalo 12 moštev. Najboljša štiri iz rednega dela bodo neposredno uvrščena v četrtfinale, klubi med med 5. in 12. mestom po rednem delu pa se bodo v nekakšnem malem četrtfinalu udarili za preostale štiri četrtfinalne vstopnice. Igrali bodo na dve zmagi.

Po razigravanju sledi četrtfinale na štiri zmage, polfinale na tri zmage, finale pa spet na štiri dobljene tekme. 

V končnico se bo tokrat uvrstilo 12 kolektivov, pet pa jih bo po rednem delu končalo tekmovanje. | Foto: Urban Urbanc/Sportida V končnico se bo tokrat uvrstilo 12 kolektivov, pet pa jih bo po rednem delu končalo tekmovanje. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Pomembna za razvoj mladih

"Prihodnost lige je pomembna tudi za naše reprezentance, predvsem z vidika razvoja mladih igralcev. Veliko smo se pogovarjali o modelih, sistemu in našli dobro rešitev za ekipe, navijače in medije. Vsako leto pride do kakšne novosti, kar je pomembno za razvoj tekmovanja. Vrhunci tekem (moštva so se zavezala, da bodo po vsaki domači tekmi zagotovila vrhunce srečanja, op. a.) so lep primer, ki bo navijačem omogočil, da vidijo vse ekipe v vsakem krogu," je za uradno spletno stran tekmovanja dejal generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije Dejan Kontrec. 

Preberite še:
Clarke Saunders
Sportal Jeseničanom uspel veliki met: prva vratarska violina ostaja
Aleš Mušič
Sportal Aleš Mušič se vrača med zmaje
HDD Jesenice, HK Olimpija
Sportal Jeseničani jeseni z italijanskim, madžarskim in srbskim prvakom
Olimpija Jesenice derbi hokej Alpska liga
Sportal "Moramo biti iskreni. Lahko pridobimo še nekaj denarja, a bistveno premalo za ligo EBEL."
Olimpija Jesenice
Sportal Predsednik bo vztrajal, sledita gradnja ekipe in zagotavljanje proračuna
Olimpija Jesenice
Sportal Olimpija z novim predsednikom: Zavedam se velike odgovornosti #video

 
Ne spreglejte