Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 9. 2014,
13.24

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
hokej olimpijske igre

Natisni članek

Petek, 19. 9. 2014, 13.24

8 let, 4 mesece

Hokejisti po OI in Pjongčang poleti, tudi z NHL-ovci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Na kongresu Mednarodne hokejske zveze (IIHF) so odločili, da bo zadnji krog kvalifikacij za OI v Pjongčangu potekal že konec avgusta 2016, kar pomeni, da bi se jih lahko udeležili tudi NHL-ovci.

Pisal se je 8. februar leta 2013, ko so slovenski hokejisti napisali eno najlepših poglavij v hokejski knjigi in si v Vojensu na Danskem prvič v zgodovini priigrali olimpijske igre v Sočiju. V Hamletovi deželi jim ni mogel pomagati Anže Kopitar, ki je bil sredi sezone lige NHL, v prihodnje pa bi se to utegnilo spremeniti. IIHF je na kongresu na Tenerifih namreč odločila, da bo zadnji krog kvalifikacij za OI v Pjongčangu v Južni Koreji leta 2018 namesto pozimi potekal poleti, kar bi lahko odprlo vrata tudi hokejistom iz lige NHL.

Ob tem so še odločili, da se bo po svetovnem prvenstvu leta 2015 osem najvišje uvrščenih reprezentanc z lestvice IIHF neposredno uvrstilo na OI in da je tja kljub trenutnemu 23. mestu že uvrščena tudi gostiteljica Južna Koreja. Do zdaj je veljalo, da mora biti država organizatorka v primeru sodelovanja na hokejskem turnirju najmanj 18.

S pomočjo iz lige NHL

Zadnje tri vstopnice za OI 2018 v Pjongčangu bodo tako delili na treh turnirjih, ki jih bodo med 25. in 28. avgustom leta 2016 gostile deveta, deseta in 11. reprezentanca z lestvice IIHF. Na omenjenih turnirjih se bodo za vozovnico na tekmovanje petih krogov potegovale reprezentance na mestih med devet in 17 ter zmagovalke skupin drugega kroga kvalifikacij. V Pjongčang bo vodilo le prvo mesto v skupini, v kateri bodo po štiri izbrane vrste.

Slovenskim oklepnikom bi tako lahko, če bo NHL-ovcem to dovoljevalo vodstvo najmočnejše hokejske lige na svetu, pomagal tudi trenutno edini NHL-ovec iz dežele na sončni strani Alp Anže Kopitar. S tem pa se seveda odpira možnost tudi preostalim reprezentancam, da bi se ob zeleni luči lige NHL za olimpijsko vozovnico potegovale v najmočnejši postavi.

Že pred zadnjim "olimpijskim kvalifikacijskim sitom" bosta na sporedu dva kroga kvalifikacij. Med 2. in 8. novembrom leta 2015 se bodo pomerile reprezentance, ki na lestvici IIHF zasedajo mesta med 27 in 38. Te bodo uvrščene v tri različne skupine, zmagovalke posamezne skupine pa bodo napredovale v drugi krog, kjer se bodo priključile reprezentancam, uvrščenim med 18. in 26. mestom. Turnirji treh skupin drugega kroga bodo odigrani med 11. in 14. februarjem leta 2016.

Ne spreglejte