Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 5. 2017,
7.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

SP v hokeju 2017 slovenska hokejska reprezentanca risi Kanada Pariz Nik Zupančič Jan Muršak

Nedelja, 7. 5. 2017, 7.00

6 let, 6 mesecev

Po točki proti Švici nad Kanado

Francozi v pričakovanju volitev, Slovenci boja s svetovnimi prvaki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Emmanuel Macron in Marine Le Pen | Foto Reuters

Foto: Reuters

Manj kot 24 ur je imela slovenska hokejska reprezentanca za regeneracijo po tekmi s Švico, proti kateri je izgubila po loteriji. Risi bodo spet na delu že ob 12.15, ko jim bodo nasproti stali Kanadčani. "Igrati proti taki reprezentanci je vsakemu hokejistu v veselje," pred srečanjem z aktualnimi svetovnimi in olimpijskimi prvaki pravi selektor Nik Zupančič.

 | Foto:

Med živahnim dogajanjem na ulicah in javnih prevoznih sredstvih v Parizu je bilo v soboto mogoče slišati nemalo besed o Marine Le Pen in Emmanuelu Macronu. Ne le starejši, predsedniška kandidata sta se znašla tudi v pogovorih mlajše generacije.

Francijo namreč te dni razjeda vprašanje, ali jih bo vodila skrajna desničarka ali pa bo 39-letnik, ki velja za sredinsko usmerjenega, javnosti razmeroma neznanega, postal najmlajši predsednik v deželi. Odgovor na to, kdo bo zasedel Elizejsko palačo v osmem pariškem okrožju in kolikšnemu odstotku se bo v ponedeljek, na dan francoskega nacionalnega praznika ob dnevu zmage, smejalo, bo znan prav kmalu.

Prva skrb Francozov so volitve, precej bolj v ozadju pa poteka svetovno hokejsko prvenstvo, ki zaživi šele vzdolž AccorHotels Arene. Ta sprejme 14.500 gledalcev, sobotni uvodni obračun Francije na prvenstvu pa si je ogledalo manj kot 7.900 gledalcev. Hokej v deželi galskih petelinov pač ni tako priljubljen kot na severu Evrope, Češkem, Slovaškem, Rusiji …

Iz prvenstva v prvenstvo bolje

Na svoj račun bodo spet prišli privrženci slovenske izbrane vrste, pa tudi oklepniki. Risi bodo namreč po porazu s Švico po kazenskih strelih še drugič na ledu v času opoldanskega kosila. Njihov nasprotniki bodo hokejisti iz zibelke hokeja, Kanadčani, proti katerim lahko nastopijo povsem sproščeno. Na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah so vedno ugnali vso konkurenco.

Slovenci so se med elito trikrat pomerili s Kanado. Zadnjič je šlo na tesno. | Foto: Reuters Slovenci so se med elito trikrat pomerili s Kanado. Zadnjič je šlo na tesno. Foto: Reuters

Javorove liste tokrat vodi trener Tampa Bay Lightning Jon Cooper, na njihovem seznamu pa ni niti enega hokejista, ki ne bi igral v severnoameriški hokejski ligi NHL. Kanadčani so prvenstvo odprli z obračunom proti Čehom in slavili z 1:4.

Slovenija in Kanada sta se na večjih tekmovanjih – SP elite – pomerili trikrat. Leta 2005 so Kanadčani naše hokejiste odpravili z 8:10, leta 2008 v domačem Halifaxu s 5:1, najbolj tesno pa je šlo leta 2013 v Stockholmu, kjer so risi po zaslugi odličnih obramb klonili šele v podaljšku (3:4).

Kanada Slovenija | Foto: Hokejska zveza Slovenije Foto: Hokejska zveza Slovenije

Vsakomur v veselje

 "Igrajo najbolj preprost hokej na svetu. Če jim daš le malo prostora, to takoj kaznujejo. Igrati proti Kanadi je vsakemu igralcu v veselje, tako moramo tudi pristopiti k tej tekmi. To ne sme biti obremenitev, v tej tekmi smo lahko neobremenjeni, saj nismo v vlogi favorita. Zanimivo bo videti, kako bodo igralci pristopili k srečanju," pred tekmo pravi slovenski selektor Nik Zupančič.

"Pomembno bo, da damo vse od sebe in da se po tekmi lahko pogledamo v oči in ne moremo nikomur nič očitati." | Foto: Vid Ponikvar "Pomembno bo, da damo vse od sebe in da se po tekmi lahko pogledamo v oči in ne moremo nikomur nič očitati." Foto: Vid Ponikvar

Kapetanu ni manjaklo smisla za humor

"Če bomo igrali kot proti Švici v dveh tretjinah, mislim, da jih imamo (smeh, op. a.)," pa se je uvodoma pošalil kapetan naše izbrane vrste Jan Muršak in nadaljeval v bolj resnem tonu: "Ne, ne. Vsi vemo, kako kakovostna reprezentanca je Kanada. Kanadčani so še dve tri stopničke višje od Švice. Posebej pripravljati na njih se je težko. Vsak igralec je zelo kakovosten. Mi nimamo tako kakovostnih reprezentantov. A če se bomo borili, če bomo drsali, če bomo šli v vsak boj z namenom, da ga dobimo, in eden drugemu pomagali, lahko malo zagrenimo tekmo. Pomembno bo, da damo vse od sebe in da se po tekmi lahko pogledamo v oči in ne moremo nikomur nič očitati."

Ne spreglejte