Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 5. 2017,
22.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

risi Pariz SP v hokeju 2017 Matija Pintarič slovenska hokejska reprezentanca Nik Zupančič Jan Urbas

Sobota, 6. 5. 2017, 22.59

6 let, 6 mesecev

Debi med elito

Matija Pintarič: Brez prevelike treme in z mislijo, da zaustavi vsak naslednji strel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Matija Pintarič | Foto Reuters

Foto: Reuters

"V gol sem prišel brez kakršnegakoli pritiska, preprosto z miselnostjo, da je treba zaustaviti vsak naslednji strel. Nisem preveč razmišljal o končnem izidu," je po točki Slovenije proti Švici, ki jo je vknjižila po kazenskih strelih (poraz s 4:5), dejal eden od junakov risov vratar Matija Pintarič. Slovenci bodo na delu spet že v nedeljo ob 12.15. Njihov tekmec bodo aktualni svetovni in olimpijski prvaki Kanadčani.

Slovenska hokejska reprezentanca je na uvodni tekmi svetovnega prvenstva v Parizu proti Švicarjem, ki jo je s 4:5 izgubila po izvajanju kazenskih strelov, prikazala dva različna obraza. Varovanci Nika Zupančiča so v prvi tretjini delovali prepočasno in zaspano, v 18. minuti so zaostajali že z 0:4, nato pa strnili vrste, postajali vse bolj všečni, v zadnjih petih minutah rednega dela dosegli dva zadetka, izsilili podaljšek, bili v njem boljši tekmec, na koncu pa osvojili pomembno točko.

Velik delež k tej je prispeval tudi čuvaj mreže Matija Pintarič, ki je v igro vstopil v drugi tretjini, ko je zamenjal Gašperja Krošlja. Ta se je v prvih 20 minutah spopadel s 15 streli Švice in štirikrat klonil. "V gol sem prišel brez kakršnegakoli pritiska, preprosto z miselnostjo, da je treba zaustaviti vsak naslednji strel. Nisem preveč razmišljal o končnem izidu. Ko prideš s prazno glavo v igro, ni težko braniti," je po srečanju, na katerem je bil uspešen pri 17 strelih od 18, dejal štajerski vratar, ki so mu v nadaljevanju vse bolj pomagali tudi soigralci.

Najprej so jih nadigrali, nato so pokazali značaj

"V prvi tretjini so nas nadigrali, v drugi pa nekoliko stopili s plina. Razlika v kakovosti ni velika. Rekel bi, da so sicer nekoliko boljši, ampak ne gre za tako veliko razliko. Pokazali smo značaj in ob koncu skorajda obrnili srečanje," je še dodal Pintarič, za katerega je bil to premierni nastop med elitno divizijo.

Z njegovim doprinosom je bi zadovoljen tudi slovenski strateg: "Gašper ni bil kriv visokega vodstva posameznika, a z menjavo vratarja smo poskušali dvigniti ekipo. Matija je svoje delo opravil, kot je moral in nam dal dodatno možnost na tekmi."

Najprej so delovali prepočasno, nato so se ogreli in skorajda pripravili popoln preobrat. "Pokazali smo značaj." | Foto: Reuters Najprej so delovali prepočasno, nato so se ogreli in skorajda pripravili popoln preobrat. "Pokazali smo značaj." Foto: Reuters

Ni čutil treme

Kako se je počutil, ko je moral precej hitreje, kot je morda sploh upal pomisliti, med vratnici? "Čisto neobremenjen na svetovnem prvenstvu nisi, a dejansko nisem čutil neke treme. V vsako tekmo je treba iti isto. Ne smeš razmišljati, da so Švicarji nek bav bav. O nasprotnikih razmišljam le tako, da imajo drugačen dres, iz katere lige prihajajo ali za katero ekipo gre, pa mi je vseeno," o tekmecih pravi Mariborčan, ki na kazenske strele ne gleda kot na loterijo: "Z neki znanjem in izkušnjami jih lahko obrneš sebi v prid. Tokrat so nam dali v kazenskih strelih en gol, nam pa ni uspelo premagati njihovega izkušenega vratarja. Žal so na koncu oni odnesli še dodatno točko."

Samo brez strahu

Slovenija prav veliko časa za regeneracijo na drugo tekmo in obžalovanje slabega uvoda nima. Že v nedeljo ob 12.15 bo palice prekrižali s favoriti za naslov prvaka, svetovnimi in olimpijskimi prvaki zadnjih dveh tekmovanj Kanadčani.

O tem, kdo bo branil, Zupančič po porazu s Švico še ni želel govoriti. So pa v našem taboru toliko bolj odločeni, da se izrazitih favoritov ne smejo bati.

Pomočnik slovenskega kapetana Jan Urbas opozarja, da se v boj s Kanadčani ne smejo spustiti s prevelikim strahospoštovanjem. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Pomočnik slovenskega kapetana Jan Urbas opozarja, da se v boj s Kanadčani ne smejo spustiti s prevelikim strahospoštovanjem. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Mislim, da nedeljske tekme ne smemo začeti, kot smo proti Švicarjem. Moramo igrati preprosto in delati stvari, ki se jih bomo zmenili pred tekmo. Tega na prvi tekmi nismo delali, zato tudi takšen zaostanek po prvi tretjini. Trenerji nas bodo čim bolje pripravili na stvari, na katere moramo biti pozorni. Najpomembnejša stvar pa bo, da se jih ne bomo bali in da ne bomo pokazali prevelikega spoštovanja," pa pred nedeljskim opoldanskim kosilom s Kanado razmišlja strelec zadetka proti Švici Jan Urbas.

Po tekmi s Kanadčani bodo imeli Slovenci dan odmora, tretjo tekmo prvenstva pa bodo odigrali v torek ob 16.15, ko jim bodo nasproti stali Norvežani, ki so na uvodu tesno premagali gostitelje Francoze.

Ne spreglejte