Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 5. 2015,
7.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

svetovno prvenstvo Praga Češka Sidney Crosby Aleksander Ovečkin

Ponedeljek, 18. 5. 2015, 7.36

8 let

Crosby navdušen nad kemijo ekipe, Ovečkin ne najde odgovora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kanadčani so v finalu s 6:1 odpravili Ruse in zasluženo osvojili naslov svetovnih prvakov. Sidney Crosby je pričakoval tesnejšo tekmo, Aleksander Ovečkin ne ve, kaj je vzrok za bledo rusko igro.

"Vsakič, ko oblečeš dres Kanade, so pričakovanja velika. Tudi tokrat ni bilo nič drugače. Veseli me, da smo dobili to, po kar smo prišli. Veliko novih obrazov je bilo v naši skupini, ki je imela res malo časa za pripravo, a pokazali smo veliko. Iz tekme v tekmo smo rasli in najboljše prihranili za konec. Naš cilj je bil vselej, ne glede na to, kdo nam je stal nasproti, enak. Drug drugega smo spodbujali, da smo iz tekme v tekmo iztisnili še več iz sebe in bil še boljši. Ozremo se lahko na tekmo s Švedsko, ko smo zaostajali tri zadetke, se vrnili in zmagali. Takrat smo pokazali res velik značaj in se iz tega nekaj naučili. Na tem smo lahko gradili in naša samozavest je rasla. Vedeli smo, da lahko premagamo prav vsakega nasprotnika," je bil v mešani coni s pokalom v rokah nasmejan Sidney Crosby. Po osvojenem naslovu se je pridružil elitnemu klubu 26 hokejistov, ki se lahko pohvalijo z zlato olimpijsko medaljo, zlatom na svetovnem prvenstvu in Stanleyjevim pokalom.

Kanada je naslov osvojila v silovitem ritmu, brez poraza, z desetimi zmagami, 66 danimi zadetki in le 15 prejetimi. Tudi v finalu je delovala izjemno suvereno in izgubljenim Rusom pripravila malo šolo hokeja, česar kapetan ni pričakoval: "Pričakoval sem tesno tekmo, podobno, kot je bila v polfinalu, ko smo sicer Čehe premagali z 2:0, a bi se tekma lahko obrnila drugače. V finalu pa smo igrali preprosto dobro, pokazali smo, da imamo globino, izkoristili svoje priložnosti, svoje so prispevali tudi branilci, imeli smo zanesljivega vratarja … Lahko rečemo, da je bil to res ekipni uspeh."

Tako se ne igra

Še toliko večji, saj se skoraj do prvenstva nikoli ne ve, v kakšni postavi bodo javorjevi listi sploh nastopili. "Ni nekega pripravljalnega tabora, šele tik pred prvenstvom izveš, s kom boš igral, kdo bo trener, kakšen sistem igre bo zahteval. A prav zaradi tega so ti turnirji posebni, so dober preizkus za fante, da vidijo, kako se lahko v tako kratkem času ujamejo. Mi smo se odlično," je v sproščenem klepetu novinarjem odgovarjal Crosby, ki s Kanado – zadnjič je zlato na SP osvojila leta 2007 – slavi 25. naslov svetovnega prvaka.

Prav nič pa ni bilo do klepeta poklapanemu ruskemu napadalcu Aleksandru Ovečkinu, ki se je ob neruskih novinarjih ustavil zgolj za trenutek in dal jasno vedeti, da si zbornaja komanda tokrat ni zaslužila ubranitve naslova: "Takšne igre si v finalu pač ne moreš privoščiti. V drugi tretjini smo izgubili tekmo, le enkrat smo streljali, njim pa dopustili preveč priložnosti, ki jih velike ekipe znajo izkoristiti. Kanada je igrala dobro, več kot očitno imajo odlično ekipo, kar so tudi pokazali. Razloga, zakaj smo igrali, kot smo, ne poznam."

Je pa razlog za bledo predstavo varovancev na novinarski konferenci poiskal selektor Oleg Znarok: "Preprosto v igro nismo vložili dovolj čustev, kot smo jih na tekmi z Ameriko. Razočarani smo, ker nam ni uspelo zmagati, imamo pa srebrne medalje, na katere smo lahko tudi ponosni."

Rusi, za katere je sicer štelo le zlato, bodo na vrh poskušali splezati prav pred domačimi gledalci, prihodnje leto bosta namreč prvenstvo gostila Moskva in Sankt Peterburg.

Ne spreglejte