Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 9. 2013,
13.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

liga EBEL HDD Olimpija

Sobota, 7. 9. 2013, 13.06

8 let

Celovčani z najtežjima orjakoma, Olimpijin novinec kotira "visoko"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nova sezona lige EBEL, v kateri bo sodelovalo istih 12 moštev kot lani, je tu. Naslov prvaka brani Bolzano, njegov dres bo tudi letos nosil Žiga Pance. Prvak bo znan najpozneje 21. aprila.

Podobnega presenečenja v razširjenem avstrijskem prvenstvu, kot smo ga bili deležni v zadnji sezoni, ko je novinec Bolzano pokoril vso konkurenco, tokrat zagotovo ne bo, saj so vsa moštva v ligi EBEL že odigrala vsaj eno sezono. Za naslov prvaka tako tekmuje osem avstrijskih predstavnikov, in sicer Salzburg, Dunaj, Celovec, Gradec, Linz, Dornbirn, Gradec in Innsbruck, en slovenski – Olimpija, en madžarski – Sapa Fehervar, en češki – Orli Znojmo in en italijanski – Bolzano.

Sistem ostaja enak, izločilni boji na štiri zmage

Tudi sistem ostaja enak kot v preteklem letu, in sicer se bo v rednem delu, ki se bo končal 1. februarja prihodnje leto, vsaka ekipa z vsako pomerila po štirikrat, po dvakrat doma in v dvakrat v gosteh. Po rednem delu – obsegal bo 44 krogov – si bo šest najvišje uvrščenih klubov že priigralo končnico, preostalih šest pa si bo lahko zagotovilo eno od preostalih dveh vstopnic, ki bosta vodili v izločilne boje.

Med rednim delom bodo igralci v ligi en teden počivali, med 3. in 9. novembrom namreč sledi prvi mednarodni premor, drugi bo na sporedu po koncu rednega dela, in sicer med 2. in 8. februarjem.

Razigravanje se bo začelo 10. februarja, končalo pa 3. marca, medtem ko se bo končnica s četrtfinali začela tri dni pozneje. Vodstvo lige EBEL je odločilo, da se bodo polfinalni dvoboji začeli 22. marca, finale pa 7. aprila. Vsi izločilni boji se bodo letos igrali na štiri zmage. Prvak bo okronan najpozneje v torek, 21. aprila, najhitreje pa teden dni prej.

Pomembna datuma sta še 19. november, do takrat ima lahko klub igralce na preizkušnji, in 15. februar, ki je zadnji dan za prestope.

Kaj pravi statistika?

Čeprav je pregovorno statistika največja laž in se nanjo mnogokrat ne gre zanašati, si oglejmo nekaj podatkov o tem, katera izmed 12 ekip ima najbolj robustne hokejiste, kje domujejo najvišji oklepniki razširjenega avstrijskega prvenstva in kdo ima v svojih vrstah najbolj izkušene može.

Če bi modrost in leta prinašala najboljše rezultate, potem bi stavili na aktualne prvake iz Bolzana, ki so s 27,04 leta najstarejša ekipa. To pomeni, da so v povprečju za slaba tri leta starejše od "najmlajše" zasedbe Olimpije, ki je izrazito pomladila ekipo, njena povprečna starost je 24,15 leta. Najstarejša veterana lige EBEL imajo Orli iz Znojma, in sicer je Peter Pucher (40 let) že zakorakal v peto desetletje, Richard Pavlikovsky (39 let) pa bo kmalu. 39 pomladi šteje Frank Banham, ki bo nosil dres Sape Fehervar.

Ko beseda nanese na kilograme, najvišje mesto na lestvici zasedajo hokejisti Innsbrucka, katerih povprečna teža je 87 kilogramov, kar je za štiri kilograme več od "najlažjega" moštva iz Linza. Prav veliko več pa v povprečju ne tehtajo Ljubljančani, ki so z dobrimi 83 kilogrami in pol na 11. mestu. Najlažji zmaj je z 68 kilogrami Jure Sotlar.

Prvo mesto v kategoriji najtežji hokejist si deli četverica, in sicer imata kar dva Celovčana – Jacques Jean-François in Mike Siklenka – 105 kilogramov, enako težo imata še Dunajčan Hugh Jessiman in član Znojma Peter Pucher. Pri Olimpiji se trimestna številka prikaže le pri Boštjanu Grozniku (100 kilogramov).

Ustavimo se še pri višini. Najbližje nebu so hokejisti madžarske Sape, ki so v povprečju visoki 184,48 centimetra, medtem ko najnižja ekipa prihaja iz Linza. Med najvišjimi hokejisti je tudi novinec pri Olimpiji Kyle Medvec, ki je le za dva centimetra nižji od 198 centimetrov visokega Hugha Jessimana. Najnižji posameznik je Ryan Duncan, ki ima 168 centimetrov.

Ne spreglejte