Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 4. 2017,
11.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

4

Natisni članek

Marko Popovič liga EBEL Alpska liga HDD Olimpija

Četrtek, 13. 4. 2017, 11.57

6 let, 7 mesecev

Severni sosedi Ljubljančane že preselili v Alpsko ligo

Avstrijci trdijo: Olimpija ostala brez lige EBEL, v Ljubljani presenečeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

4

HDD Olimpija Bolzano liga EBEL | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Pri Olimpiji so se odzvali na poročanje avstrijskega medija Salzburg Nachrichten, ki je zapisal, da bo moral ljubljanski klub zapustiti ligo EBEL, saj ga bo zamenjal Medveščak, in da bo prihodnji dve sezoni igralski v Alpski ligi, v kateri domujejo Jeseničani. Predsednik Olimpije Marko Popovič pravi, da članek nima velike osnove, v sporočilu pa so zapisali še, da zahtevajo pojasnilo lige EBEL ter da vodstvo tekmovanja ni pristojno, da bi jih samo poslalo v kakšno drugo ligo.

V pravkar končani sezoni lige EBEL je nastopalo 12 moštev (Dunaj, Salzburg, Celovec, Linz, Innsbruck, Dornbirn, Gradec, Beljak, Olimpija, Bolzano, Szekesfehervar in Znojmo).

Ko je pred dobrim mesecem vodstvo lige EBEL prižgalo zeleno luč za vrnitev Medveščaka, so se začela nova ugibanja o širitvi tekmovanja. Vodilni možje so kolebali o mogočem številu klubov v ligi, tudi o 14 kolektivih (v mislih so imeli tudi vrnitev Jesenic), a se, kot kaže, odločili, da ostanejo pri 12. So pa po pisanju salzburškega medija sprejeli eno spremembo, ki naj bi udarila slovenski klub. Medveščak naj bi zamenjal Olimpijo. Olimpija in Medveščak sta pred leti skupaj igrala v ligi EBEL. Vodstvo lige je Hrvatom za prihodnjo sezono prižgalo zeleno luč za vrnitev, Ljubljančanom pa naj bi prižgalo rdečo. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Olimpija in Medveščak sta pred leti skupaj igrala v ligi EBEL. Vodstvo lige je Hrvatom za prihodnjo sezono prižgalo zeleno luč za vrnitev, Ljubljančanom pa naj bi prižgalo rdečo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Odločili smo se, skupaj z drugimi ekipami, da bi bilo 14 moštev v ligi preveč (letos jih je sodelovalo 12, op. a.), tako da bo Ljubljana prihodnji dve leti tekmovala v Alpski ligi. Morda bi ligo lahko čez dve leti razširili na 14 moštev, a to je velik korak, na katerega moramo biti pripravljeni," je v ekskluzivnem intervjuju za Salzburg Nachrichten dejal predsednik lige EBEL Peter Mennel.

Pri Olimpiji presenečeni

V zeleno-belem taboru so po sredinem porazu v finalu državnega prvenstva kot dan D navedli 26. april, tako da jih je zapis sosedov presenetil.

Za komentar smo poklicali predsednika Olimpije Marka Popoviča, ki službuje v Črni gori, a z njim nismo uspeli stopiti v stik. Prav tako ob našem dopoldanskem klicu o zapisu v salzburškem mediju ni vedel nič predstavnik za odnose z javnostmi kluba in dodal, da bodo v kratkem pripravili odziv na zapise.

Vodstvo EBEL nima pristojnosti, da bi jih poslalo v Alpsko ligo

Po štirih urah so zapisali, "da vodstvo lige EBEL nima pristojnosti, da bi kar samo poslalo klub v Alpsko ali katerokoli drugo ligo. Po zadnjih dogovorih z vodstvom lige EBEL je naš klub dobil potrditev, da bo konec tega meseca (26. aprila) sestanek, na katerem se bo odločalo o tekmovanju in sistemu v prihodnji sezoni. Do tega datuma bi mi morali izpolniti zahteve lige. Vodstvo kluba je že pred časom skupaj z MOL-om krenilo v reševanje položaja. Tako je za prihodnjo sezono zelo blizu dogovor z novim večjim sponzorjem, ki bi omogočil, ob napovedanih sredstvih tudi s strani mesta, lažje nastopanje skozi naslednjo sezono."

Zahtevajo pojasnilo Predsednik Olimpije Marko Popovič je ponovil že večkrat slišane besede - obeta si nove sponzorje. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Predsednik Olimpije Marko Popovič je ponovil že večkrat slišane besede - obeta si nove sponzorje. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Kot odgovor lahko rečemo le to, da lahko o tem, kje bo igralo naše moštvo v novi sezoni, odloča le skupščina kluba, ki se zaveda, da si še ene takšne sezone, kot je bila zadnja, ne more in ne želi več privoščiti. Nikakor pa nas ne morejo kar sami postaviti v tekmovalni koledar alpske lige," še sporočajo iz Tivolija, kjer so že zahtevali pojasnilo vodstva lige EBEL o današnjem članku v avstrijskem časniku.

Za Popoviča članek brez velike osnove

"Ta članek nima velike osnove, razen tega, da dejansko je debata o tem, glede na naše stanje. A samo mi lahko odločimo, kaj in kako. Poteza je na nas, da skupaj s sponzorji in mestom povemo, ali smo sposobni normalnega tekmovanja v ligi EBEL. Zdaj je položaj boljši, a še daleč od dobre ali primerne," je za STA komentiral predsednik ljubljanskega kluba Popovič.

"Predvsem moramo zagotoviti to, kar je tako ali tako naša obveznost, ne glede na EBEL, da poravnamo svoje obveznosti. Sredstva so v postopku črpanja in to bomo naredili. Druga zadeva pa je, da preverjamo možnosti zagotovitve normalnega nadaljevanja delovanja v EBEL, kar pomeni, da ne zamujamo z izplačili. A prihodki so žal izključno povezani s pokrovitelji, od ogleda tekem tega ni zadosti. Tu pa preverjamo scenarije, kaj lahko naredimo. Odločitev pa mora biti na članih društva. Smo tik pred sklenitvijo pomembnega sponzorstva in smo zagotovili močno podporo mestne občine Ljubljana, ocenjujemo, da položaj ni slabši, ni pa še takšen, da bi lahko zagotovili nemoteno delovanje v ligi EBEL," si predsednik kluba, kot v preteklosti že večkrat, obeta novih sponzorskih pomoči.

Slovo po desetletju?

Olimpija je v ligi EBEL nastopala vse od sezone 2007/08, največji uspeh pa dosegla že ob premieri, ko se je uvrstila v finale. Bila je blizu naslovu prvaka, a nato zaradi administrativne napake izgubila pomembno tekmo v boju s Salzburgom, poznejšim prvakom.

V zadnjih letih so v klubu s Celovške 25 iz omar popadali številni okostnjaki, finančna kriza društva je iz leta v leto večja, vse več igralcev pa opeharjenih. Za zadnjo sezono naj bi klub hokejistom dolgoval kar sedem plač.

Olimpija je največji uspeh v ligi EBEL dosegla v premierni sezoni, ko se je uvrstila v finale, tam pa na koncu izgubila s Salzburgom. | Foto: Sportida Olimpija je največji uspeh v ligi EBEL dosegla v premierni sezoni, ko se je uvrstila v finale, tam pa na koncu izgubila s Salzburgom. Foto: Sportida

Zaradi neurejenih razmer je bilo sodelovanje zmajev, ki so zadnjih pet let vselej ostali brez končnice, v ligi EBEL že večkrat postavljeno pod vprašaj. Na koncu se je Ljubljančanom vseeno uspelo obdržati med kakovostno mednarodno druščino.

Kot kaže, Olimpija po novi klavrni organizacijski in tekmovalni sezoni ni imela več dovolj tehtnih argumentov, da bi društvo, ki je v poenostavljeni prisilni poravnavi, obstalo tam, kjer je želelo.

Prihodnost kluba je tako še v megli, spomnimo pa, da so se v Ljubljani Alpske lige, kamor klub selijo severni sosedi, vselej ogibali kot hudič križa.

Ne spreglejte