Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 9. 2013,
17.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

liga EBEL HDD Olimpija

Petek, 6. 9. 2013, 17.56

8 let

Avstrijci bogatijo proračune, Ljubljančani v boj za preživetje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Že drugo leto zapored vstopamo, na žalost, v ligo EBEL le z enim predstavnikom, HDD Olimpijo, ki pa se bo borila bolj kot ne za preživetje. Na drugi strani avstrijski klubi bogatijo svoje proračune.

Pred sezono smo bili priča že videni zgodbi, ko so se na tekmovanje prijavile tudi Jesenice, letos so poskrbele za prijavo celo dveh ekip, nato pa ob številnih obljubah in pregovarjanjih umaknile prošnjo za vrnitev v ligo EBEL. Tako bo slovensko čast znova branila Olimpija, za katero pa je precej konfuzen predsezonski del. Skladno s težkim gospodarskim položajem po celotni državi tudi v zasedbi iz slovenske prestolnice ne cvetijo finančne rože, predvsem pa nad klubom visijo dolgovi iz preteklosti.

Prav z namenom razbremenitve proračunske malhe je prvi operativec Matjaž Sekelj prišel na idejo sodelovanja z Medveščakom, ki je zapustil ligo EBEL in se preselil v Kontinentalno hokejsko ligo. Postopek prepričevanja in pogajanja z Mednarodno hokejsko zvezo (IIHF) se je vlekel skozi celotno poletje, sredi avgusta, ko je večina klubov že imela sestavljeno zasedbo, pa je prišel jasen ne predlaganemu sodelovanju. Kot da strateg Bojan Zajc že ne bi imel dovolj težav z manjšim obsegov treningov, Tivoli namreč zaradi evropskega prvenstva v košarki ne bo na voljo lep del septembra, pa je tako še čakal, na katere tujce bo sploh lahko računal. Da o uigranosti niti ne govorimo.

In če je bilo ob omejenem proračunu pričakovati prihod okoli šest tujih igralcev, jih je na seznamu že devet! In tujci, ki na drug konec sveta ne pridejo povsem zastonj, pričakujejo tudi primerno minutažo. To pa za mlade slovenske igralce pomeni, da bodo znova obsojeni na drobtinice v tretjem ali četrtem napadu. Potencialen igralec, ki ne dobi priložnosti, se ne more razviti. Pa morda premore več talenta kot (pod)povprečen tujec, ki pride v Ljubljano, pobere denar in se preseli kamorkoli ga pač že vodi pot. Nič ne bi bilo narobe, če bi se vodilni možje spomnili besed legende Todda Elika, ki je v pogovorih večkrat predstavil svojo misel o tujcih. Ta pa se je glasila: ''Tujec mora biti vedno za razred boljši kot domači igralec.'' In še nekaj. Vodilni možje se bodo morali konec koncev odločiti, ali bodo le izpeljali sanacijo ali bodo lovili končnico. Trenutna tujska legija kaj takšnega niti ne napoveduje. Mar ne bi bilo potem bolje malo privarčevati, pripeljati kakšnega tujega igralca manj, dati slovenskemu več priložnosti in tudi na račun neuvrstitve končnice začeti prenovo moštva? Naj se pri Olimpiji ozrejo do Celovca. Igralci iz lastne šole plus minimalno število tujcev so garancija za uspeh. Je že res, da si KAC lahko privošči veliko več, saj ima neprimerljivo višji proračun. A usmerimo se le na lasten podmladek. V nižjih selekcijah slovenski klubi in igralci premagujejo koroški ekipi. Zakaj potem ti igralci v članski konkurenci v Sloveniji ne dobijo prave priložnosti, čez mejo pa jo?

Pa se še nekoliko vrnimo na samo klubsko organizacijo, v kateri, kot kaže, ni več Roberta Verliča. Nepodaljšanje spletne domene, slaba komunikacija pri obveščanju o igralskih in drugih spremembah, povezanih s klubom, pač ne dajejo znamenja o resnosti kluba, ki si želi v prihodnosti slediti Medveščaku v ligo KHL …

Pa naj bo to dovolj o edinem slovenskem predstavniku v ligi EBEL. Krog kandidatov se je v tej sezoni brez dvoma razširil. Lepo število je povišalo proračune, seveda pa glavni favoriti ostajajo KAC Celovec, ekipa Vienna Capitals in Red Bull Salzburg, tu je še Liwest Linz, vrha si želi ekipa Graz 99ers, ne smemo pa niti pozabiti na VSV Beljak. Liga EBEL je pozdravila tudi novinca iz Italije. Bolzano je sicer sestavil ekipo pozneje kot Olimpija, predvsem pa bodo Lisice največ upov polagale na tuje hokejiste. V ekipi jih imajo kar 14 in le deset Italijanov. Kako uspešen bo italijanski kolektiv v krstni sezoni, bo pokazal čas. Kot pribito pa drži dejstvo, da Bolzano po odmevnosti ne bo mogel prekositi Medveščaka, ki jo tekmovanje zapustil. Prav spektakle, ki so jih organizirali vodilni možje Medvedov, bodo navijači v ligi EBEL še najbolj pogrešali.

Ne spreglejte