Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 4. 2009,
11.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 25. 4. 2009, 11.41

8 let

Žolnirjeva zlata, Sedej bronast

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Drugi dan EP v judu je Urška Žolnir osvojila zlato odličje (do 63 kg), Aljaž Sedej pa je moškim po 40 letih prinesel bron (81 kg).

Od trojice je z nastopi najhitreje končala debitantka na članskem prvenstvu, Ana Velenšek (do 70 kg), ki je v prvem krogu izgubila proti Nizozemki Edith Bosch (0:7), ki je bila na zadnji olimpijskih igrah bronasta.

Znova pa je navdušila Urška Žolnir (do 63 kg), ki se je okitila z zlato medaljo, potem ko je v finalu ugnala Rusinjo Vero Koval. Do svoje prve zlate medalje na evropskih prvenstvih je prišla na fantastičen način, saj je vse tekmice ugnala z iponom. Najprej (v prvem krogu je bila prosta) je bila boljša od Grkinje Dimitre Androutsoue, nato od Belorusinje Anastasije Lieškove, v polfinalu še od Hrvatice Marijane Mišković in kot že omenjeno v finalu od ruske predstavnice. Žolnirjeva ima v svoji zbirki iz svetovnih prvenstev tako vsa tri možna odličja. To je drugo zlato odličje za slovenski judo na tekmovanjih "stare celine". Prvo je osvojila leta 2003 Raša Sraka, ki se je tokrat odpovedala nastopu.

V kategoriji do 70 kg je zlato medaljo osvojila Francozinja Lucie Decosse, ki se je v to kategorijo preselila po olimpijskih igrah v Pekingu (v kategoriji do 63 kg je osvojila srebro). V finalu je bila boljša od Nemke Kerstin Thiele.

Za moške prvo odličje po 40 letih

Do svojega prvega odličja na članskih evropskih prvenstvih pa je prišel Aljaž Sedej (do 81 kg) in tako postal prvi moški predstavnik po Stanku Topolčniku (osvojil bron leta 1969), ki mu je to uspelo. Član JK Bežigrad je v obračunu za bron premagal aktualnega olimpijskega prvaka Oleja Bischofa. Na poti do uspeha je bil Sedej v prvem krogu prost, nato pa v prvi borbi izločil Švicarja Christopha Kellerja (10:0). V četrtfinalu je za juko premagal Španca Jorga Benaventa. Finalni nastop mu je z vezarijem preprečil Italijan Antonio Ciano. Slednji je nato klonil v finalu proti Rusu Ivanu Nifontovu.

Kategorijo nižje se je naslova prvaka veselil Ukrajinec Volodimir Soroka, ki je bil v finalu boljši od Nizozemca Dexa Elmonta (10:0).

V nedeljo, zadnji dan prvenstva, bosta Slovenijo zastopala "težkokategornika" Matjaž Ceraj (nad 100 kg) in Lucija Polavder (nad 78 kg).

Ne spreglejte