Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
13. 7. 2015,
16.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sportalov zakaj šah

Ponedeljek, 13. 7. 2015, 16.01

8 let

Zakaj je kraljica najmočnejša, kralj pa najpomembnejša šahovska figura?

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Šah je kraljevska igra in že od nekdaj ima posebno mesto med igrami. Tokrat smo se vprašali o simboliki šahovskih figur. Zakaj je kraljica najmočnejša in zakaj kralj najbolj šibek? Je bilo vedno tako?

V sodobnem času smo priča razcvetu tekmovalnega šaha, umetnostna komponenta pa se vse bolj izgublja. A v zgodovini je bil šah zanimivo orodje mnogih filozofov. Ker izvor igre ni povsem jasen, se pojavlja mnogo idej, razmišljanj o simboliki šahovskih figur.

Čeprav se je skozi zgodovino pojavilo nešteto teorij in razlag šahovske simbolike, pa se še vedno večina strinja, da so šahovske figure dobile svoje vloge na podlagi vojaških funkcij. Tako naj bi bilo že v Indiji, kjer naj bi se šah rodil. Šahovnica naj bi tako predstavljala bojišče, na katerem se spopadejo figure.

Kralj je nedvomno najpomembnejša figura

Čeprav bi marsikdo pomislil, da je najpomembnejša šahovska figura kraljica, pa to ne drži. Res je najmočnejša, a še zdaleč ne najbolj pomembna. To vlogo ima kralj, okoli katerega se vse vrti. Brez kralja ni šahovske igre, medtem ko se brez kraljice lahko igra nadaljuje. Kralj je imel v zgodovini vedno najpomembnejšo vlogo v kraljestvu. Je eden in edini, zato ga je treba z vsemi drugimi figurami zaščititi. Teoretično ima igralec lahko tudi devet kraljic (če z vsemi kmeti pride do konca), kralj pa bo vedno samo eden. Čeprav se lahko premika le za eno polje, se igra konča šele, ko je "ubit" kralj. Šah mat oziroma perzijsko shāh māt pomeni kralj je brez moči, arabsko pa māta pomeni mrtev.

Kmetje predstavljajo služabnike, ki plačujejo, da lahko živijo na kraljevi zemlji. Morajo trdo delati, a so kljub temu revni. Po tej teoriji ni povsem logično, da stojijo v prvi vrsti, saj naj njihova naloga ne bila branjenje. To naj bi bila naloga trdnjave, ki predstavlja zidove kraljestva in brani kralja, kraljico, skakača in lovca. Lovec po nekaterih teorijah ponazarja cerkev in vero, skakač pa ponazarja samega sebe. V angleškem jeziku je skakač vitez (knight), figura pa je v obliki konja, saj so vitezi jahali konje.

Kraljica je bila nekoč veliko šibkejša

V indijski različici šaha so bile vse figure moškega spola, tako da kraljice na šahovnici sploh ni bilo. Tudi ko so v času arabske invazije na Evropo uvedli kraljico kot kraljevo pomočnico, ta v šahovski igri ni imela tako pomembne vloge kot danes. Premikala se je lahko le za eno polje po diagonali, bila je še manj "mobilna" kot današnji kralj. Moč, ki jo odlikuje dandanes, je kraljica dobila okoli leta 1600, glavni razlog pa naj bi bil narediti igro hitrejšo in bolj zanimivo. V tistem času so spremenjene lastnosti premikanja dobile tudi ostale figure.

Ne spreglejte