Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 5. 2009,
19.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 31. 5. 2009, 19.29

8 let

Za konec poraz proti Portugalcem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je na zadnji tekmi v drugem krogu kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu izgubila s Portugalsko z 1:3.

Zadnja tekma turnirja drugega kroga kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu med Portugalsko in Slovenijo je odločala o tem, kdo se bo poleg Romunov uvrstil v nadaljnje tekmovanje. Poleg gostiteljev turnirja in naših so bili v igri tudi še Grki, kajti ob enakem številu zmag in porazov je najprej odločal količnik med osvojenimi in izgubljenimi točkami (šele nato bi bili v igri osvojeni in izgubljeni nizi ter za tem medsebojne tekme).

Slovenija je srečanje začela v postavi Vinčič, Urnaut, Flajs, Čebron, Pajenk, Gasparini in Škorc, ki so jim bili Portugalci na začetku niza enakovredni do četrte točke. Potem je kapetan naših Tine Urnaut s silovitimi in natančnimi začetnimi udarci domačo vrsto spravljal v obup, njegovi soigralci pa so s čvrsto igro v polju in ob mreži spretno dosegali točke in povedli z 11:4. Približevanje Portugalcev po drugem tehničnem odmoru, nevarna sta bila predvsem Lopes in Cruz, je Hribar poskušal prekiniti s pol minute odmora pri vodstvu naših s 17:13, vendar so Portugalci še naprej pritiskali s servisi ter izenačili na 19. točki, z blokom Lopesa Gaspariniju pa tudi povedli z 20:19. Hribar je Gasparinija takoj zatem poklical na klop in v igro poslal Šketa, pri Portugalcih pa je za novo vodstvo poskrbela bratska naveza Sequeira, Eden z močnimi začetnimi udarci, Valdir pa z blokom in napadom, tako da so gostitelji z delni izidom 3:0 prišli do prve zaključne žoge in jo z blokom Lopesa Šketu tudi izkoristili ter niz dobili s 25:21.

Kmalu po slabem začetku drugega niza, Portugalci so povedli s 3:0, je selektor Gregor Hribar podajalca Dejana Vinčiča zamenjal z Rokom Satlerjem. Sledila je igra s precej napakami na obeh straneh. Po prvem tehničnem odmoru pa je Flajs poskrbel, da je Slovenija zaostajala le še za točko (7:8). Gasparini je z asom izenačil na 11:11 in tudi v nadaljevanju so slovenski odbojkarji poskušali čim bolje izkoristiti svoje najmočnejše orožje – začetni udarec, a tudi zato pri njem grešili. Kljub temu pa sta Urnaut in Gasparini Sloveniji priigrala vodstvo z 19:15, nekaj nezbranosti v obeh vrstah pa je napovedovalo nov razburljiv zaključek. Dva zgrešena servisa Portugalcev (Lopes, E. Sequeira), blok Pajenka, slabo zaključen napad Cruza pa so prinesli zaključno žogo za drugi niz naši izbrani vrsti, ki jo je z blokom izkoristil Pajenk za končnih 25:20.

Na začetku tretjega niza je našim ogromno težav povzročil Flavio Cruz, ki ga niso uspeli zaustaviti v napadu, prav tako so bili zelo neugodni njegovi začetni udarci, saj so prav po zaslugi teh Portugalci povedli z 10:4. Hribar se je znova odločil za menjavo organizatorja igre, namesto Roka Satlerja je vstopil Dejan Vinčič. Toda v rdečem portugalskem dresu je bil še naprej nezaustavljiv Flavio Cruz in Hribar je pri 13:7 vzel pol minute odmora, pri 17:9 pa Gasparinija zamenjal s Šketom. Toda ni preveč pomagalo, ko sta se Satler in Gasparini vrnila v igro so Portugalci, ki so še naprej odlično servirali, vodili že z 22:15 in niz suvereno zaključili v svojo korist s 25:16.

Portugalci so vodili z 2:1 v nizih, zaskrbljujoč pa je bil tudi pogled na tisti del statistike, ki je kazala število lastnih napak. Do drugega tehničnega odmora v četrtem nizu so jih slovenski odbojkarji napravili kar 35. In prav zaradi lastnih napak so v pomembnih trenutkih četrtega niza dvakrat zapored zapravili priložnost za izenačenje (na 16. in 17. točki), Valdir Sequeira s točko iz protinapada in blok kapetana Joseja Flajsu pa sta Portugalce – pri katerih je libero Teixeira reševal mogoče in nemogoče – nato še bolj oddaljila (21:17). Gostitelji so prednost držali do konca, niz dobili s 25:21 ter se veselili zmage s 3:1. Zmaga jim je prinesla tudi prvo mesto na lestvici skupine G, naši pa so se zaradi boljšega količnika v primerjavi z Grki uvrstili na tretje mesto v skupini in tudi napredujejo v tretji krog kvalifikacij.

Ne spreglejte