SiolNET. Sportal Drugi športi
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za izvajanja letnega programa športa skoraj 30 milijonov evrov

2

termometer

Ministrstvo za šolstvo in šport je danes v Ljubljani predstavilo sredstva, ki bodo v letu 2008 namenjene za programe in investicije pri izvajanju letnega programa športa.

Letos država športu namenja skoraj 30 milijonov evrov, oziroma 23 odstotkov več kot lani. Največji delež sredstev je namenjen izgradnji in obnovi športne infrastrukture.

Direktor direktorata za šport Simon Starček je na novinarski konferenci pojasnil, da sredstva namenjena izvajanju letnega programa športa neprestano naraščajo. Največji skok so zabeležila lani, ko so se zvišala za 71 odstotkov, ne glede na lanski velik skok pa so letos višja še za 23 odstotkov ali skoraj šest milijonov evrov. Skoraj na vseh področjih so se sredstva dejansko torej povišala mnogo bolj, kot je znašala inflacija v državi. "Vsi kazalci so pokazali, da se šport v Sloveniji dobro razvija, ob tem pa bi rad izpostavil, da so prav javna sredstva eden ključnih virov za ta razvoj," pa je ob predstavitvi med drugim dodal Starček.

V letu 2008 bo kar 66 odstotkov sredstev ali dobrih 19 milijonov evrov namenjenih infrastrukturi, dobrih deset milijonov pa za druge dejavnosti. Ne gre prezreti, da so v zneske vključeni tudi zneski evropskih strukturnih skladov. Med postavkami, ki se ne nanašajo na infrastrukturo, je največ denarja ali dobrih 3,6 milijona evrov namenjenih vrhunskemu športu, skoraj 3,5 milijona pa za programe športne vzgoje otrok, mladine in študentov. Visoki sta tudi postavki za delovanje nacionalnih panožnih zvez, zavodov in OKS ter za razvojne in strokovne naloge v športu, katerima bo namenjenih dobrih 1,2 milijona. Država pa sredstva neposredno namenja še športni rekreaciji (cca. 400.000), invalidskemu športu (100.000) in velikim mednarodnim športnim prireditvam (12.500).

Največja je torej prav postavka športne infrastrukture. Kot je povedal Starček, bo Slovenija v skladu z načrti do leta 2010 pridobila več kot 120.000 kvadratnih metrov novih in obnovljenih športnih površin, od tega skoraj 10.000 metrov pokritih. Med drugim je napovedal tudi verjetno gradnjo nove večnamenske športne dvorane.

Ob tem ne gre spregledati, da je v petek, 25. januarja, v uradnem listu izšel razpis za izbor izvajalcev in sofinanciranje vsebin ter razvojnih in strokovnih nalog letnega programa športa na državni ravni. Skupaj je razpisanih za skoraj 6,7 milijona evrov sredstev, rok za prijave pa je 7. februar. Razpisane vsebine so športna vzgoja otrok, mladine in študentov, športna rekreacija, vrhunski šport, šport invalidov in razvojne in strokovne naloge v športu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin