Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 6. 2019,
13.09

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

golf Gary Woodland

Ponedeljek, 17. 6. 2019, 13.09

4 leta, 10 mesecev

Golfist Gary Woodlan je zmagovalec OP ZDA

Navdih je našel v deklici z Downovim sindromom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Gary Woodland | Gary Woodland je zmagal na OP ZDA. | Foto Reuters

Gary Woodland je zmagal na OP ZDA.

Foto: Reuters

Ameriški golfist Gary Woodland je zmagovalec 119. Odprtega prvenstva ZDA, potem ko je na igrišču Pebble Beach v Kaliforniji za tri udarce premagal številko ena z golfske lestvice in dvakratnega zaporednega branilca naslova, rojaka Brooksa Koepko. To je za 35-letnega Woodlanda, ki je navdih za zmago našel pri 20-letni Amy Bocgerstette, dekletu z Downovim sindromom, prva zmaga na majorjih, turnirjih velike četverice.

Drugo mesto je zasedel Brooks Koepka, ki je US Open končal z 274 udarci, s tremi več od Garyja Woodlanda, na tretjem mestu pa je končala četverica golfistov - Xander Schauffele in Chez Reavie (oba ZDA), Jon Rahm (Španija) ter Justin Rose (Anglija). Vsi so turnir končali s po 277 udarci.

Woodland je za zmago na prestižnem turnirju, tretjem majorju letos, prejel 2,25 milijona dolarjev nagrade.

Gary Woodland | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Dekle z Downovim sindromom navdih za zmago na US Opnu

Tako kot Woodland je bila te dni v ZDA ogromno pozornosti deležna tudi Amy Bockerstette, 20-letnica z Downovim sindromom, ki je tudi strastna golfistka. Z Woodlandom sta se spoznala februarja na turnirju v Phoenixu, na znameniti 16. luknji, ki se imenuje tudi "najglasnejša luknja v golfu", saj jo obkrožajo tribune za 16 tisoč gledalcev.

Woodland jo je povabil, da z njim odigra luknjo v prisotnosti snemalcev in ozvočenja. Sproščeno dekle ni skrivalo navdušenja in seveda nervoze, a je vseeno zmoglo prvi udarec, ki je končal v peščeni oviri ob zelenici.

Na poti do nje si je Amy ponavljala "imaš to", "ti to zmoreš", Woodland pa jo je spodbujal in ji delil nasvete. Dekle je žogico udarilo na zelenico in nato zadelo "putt" za par.

Ob huronskem navdušenju na tribunah, pristnem veselju Woodlanda ter njenih staršev sta se igralec in dekle, ki je tedaj sodelovalo na specialni olimpijadi, razšla in verjetno nista niti v sanjah pomislila, da bosta nekaj mesecev kasneje glavni zvezdi tako velikega tekmovanja, kot je 119. Odprto prvenstvo ZDA v golfu na legendarnem igrišču Pebble Beach v Kaliforniji.

Videoposnetek je na YouTubu hitro postal viralen.

Prav Amy je bila med prvimi, ki so Woodlandu čestitali za zmago na OP ZDA. "Bila je moj navdih," je na novinarski konferenci dejal Woodland.

"Ne znate si predstavljati, kolikokrat sem danes pomislil na Amy in njene besede iz Phoenixa. Neštetokrat sem si dejal: "Imaš to, ti to zmoreš." Bila je moj navdih v najtežjih trenutkih. Njena pozitivna energija in ljubezen do življenja sta nalezljivi, zato sem vesel, da sva po Phoenixu ohranila stik. Ko sem se nekaj tednov kasneje poškodoval in moral izpustiti turnir Wells Fargo, mi je poslala video s spodbudnimi besedami. Neverjetno čestitko sem od nje dobil za rojstni dan, zdaj pa mi je pomagala še do največjega uspeha v karieri. Je zelo posebno dekle z izjemni starši in lepo je, da ji lahko rečem prijateljica," je dejal Woodland.

Woodland je golf začel igrati relativno pozno, šele v srednji šoli, ko je spoznal, da si v košarki ne bo mogel ustvariti kariere. Z vztrajnostjo in trdimi treningi je pri 23 letih postal poklicni igralec. Na turneji PGA je dosegel tri zmage, na majorjih pa vse do lani ni bil niti enkrat med prvimi desetimi.

Pred dvema letoma je doživel osebno tragedijo. Žena Gabby je bila noseča z dvojčkoma, vendar je eden umrl še pred rojstvom, drugi pa se je rodil s komaj kilogramom telesne teže. Zdaj je sin Jaxson star dve leti, Gabby pa je znova noseča in v pričakovanju dveh hčerk.

Tiger Woods
Sportal Slab začetek Woodsa, na vrhu po drugem dnevu Woodland
Ne spreglejte