Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 11. 2020,
17.59

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

vrhunski šport Koronavirus Vlada Republike Slovenije

Četrtek, 5. 11. 2020, 17.59

3 leta, 5 mesecev

Vlada: Brez novih omejitev v vrhunskem športu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
koronavirus šport | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Vlada je na današnji dopisni seji potrdila spremembe konec prejšnjega meseca postavljene omejitve za zajezitev epidemije novega koronavirusa, ostajajo pa v veljavi izjeme, tudi za sicer okrnjeno delovanje vrhunskega in poklicnega športa. Tudi pogoji za rekreacijo ostajajo nespremenjeni.

Pri poklicnem in vrhunskem športu bo poslej mogoče nadaljevati tekmovanja na najvišji članski državni ravni tudi v vaterpolu in futsalu, malem nogometu, pri posamičnih športih pa je v odloku bolj natančno definirano, da so dovoljena članska državna prvenstva, so za STA potrdili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ).

To sta tudi edini spremembi, ki sta ju pred današnjo sejo vlade uskladila direktorat za šport MIZŠ ter Nacionalni inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Ukrepe bo čez teden dni spet obravnavala vlada ter nato sprejela nadaljnje korake glede na zdravstvene razmere, je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec navedla na današnji novinarski konferenci po seji vlade.

Koronavirus.
Sportal Vrhunski in poklicni šport ostaja med izjemami za delovanje

Kaj je dovoljeno?

Doslej so bila v kolektivnih športnih panogah dovoljena tekmovanja najvišje ravni nacionalnega, regionalnega, mednarodnega oziroma evropskega tekmovanja le v hokeju na ledu, košarki, nogometu, odbojki in rokometu. V individualnih športnih panogah je prav tako še naprej dovoljeno izvajanje državnih članskih prvenstev in mednarodnih športnih prireditev, kot so svetovno in evropsko prvenstvo ter svetovni pokal.

Dovoljeni so tako še naprej treningi in tekmovanja vrhunskim športnikom, brez prisotnosti gledalcev. Izjeme veljajo le za tekme najvišjega državnega članskega razreda ter na mednarodni ravni za športnike olimpijskega razreda, teh je po podatkih Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) 49, svetovnega (144), mednarodnega (366) in perspektivnega razreda (693) ter poklicnim športnikom.

Slednjih je po razvidu ministrstva, pristojnega za šport, okrog 500. Vsi omenjeni morajo biti starejši od 15 let in morajo biti vpisani v razvid poklicnih športnikov pri MIZŠ.

Prav tako je še vedno dovoljeno izvajanje velikih mednarodnih športnih prireditev, kot so svetovno in evropsko prvenstvo ter kvalifikacijske tekme državne reprezentance za nastop na svetovnem ali evropskem prvenstvu.

Uefa: Nogomet je ena od najbolj varnih dejavnosti

Evropska nogometna zveza (Uefa) je od 5. avgusta do 15. oktobra testirala 61.859 ljudi, povezanimi z nogometom, samo 340 oziroma 0,55 odstotka je bilo pozitivnih na novi koronavirus. "Nogomet je ena najbolj varnih dejavnosti na svetu," so sporočili iz Uefe.

Nogomet splošna | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V obdobju testiranj so pod njenim okriljem odigrali odigrali 526 v desetih tekmovanjih (liga prvakov, evropska liga, ženska liga prvakov, mladinska liga prvakov, superpokal, futsal liga prvakov, liga narodov, dodatne kvalifikacije za EP, kvalifikacije za EP mladih reprezentanc in kvalifikacije za ženski Ep), samo tri odstotke tekem so morali zaradi epidemije novega koronavirusa odpovedati.

"Protokol je strog in zagotavlja varnost vseh vključenih, tudi v času, ko se virus razširja po vsem kontinentu," je dejal predsednik Uefe Aleksander Čeferin in dodal: "To nam daje samozaupanje, bodo naša tekmovanja potekala tako, kot smo načrtovali. V teh težkih časih je neverjetno, da smo po razporedu odigrali 97 odstotkov tekem."

Pri Uefi so dodali, da so v povprečju v enem klubu opravili 53,9 testov na tekmo, malenkost več pozitivnih pa je bilo pri osebju kot pri igralcih.

Kaj moramo upoštevati?

Za športnike in strokovne delavce v športu se pri opravljanju športnih dejavnosti ne uporabljajo odloki, ki določajo omejitve zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije novega koronavirusa.

Morajo pa upoštevati navodila ministrstva, pristojnega za zdravje, in NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom sars-cov-2, ki so objavljena na spletni strani ministrstva za zdravje.

Prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih ni dovoljena, organizator tekmovanja pa mora zagotoviti, da so v športnem objektu ali na površinah za šport v naravi le osebe, ki so nujno potrebne za izvedbo tekmovanja.

Vlada imenovala odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj

Slovenska vlada je na današnji dopisni seji imenovala nove člane odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Vlada je nov odbor imenovala, ker je dosedanjemu predsedniku ter članom in članicam potekel štiriletni mandat.

Novi predsednik odbora je postal nekdanji vrhunski športnik in alpinist Viki Grošelj, novi člani odbora pa so Drago Balent, Maja Dolenc, Andrea Kovacs, Beno Lapajne, Jože Okoren, Mateja Svet, Janez Vodičar in Jože Zidar.

Viki Grošelj je nov predsednik odbora za podeljevanje Bloudkovih nagrad. | Foto: Klemen Korenjak Viki Grošelj je nov predsednik odbora za podeljevanje Bloudkovih nagrad. Foto: Klemen Korenjak

Zakon o Bloudkovih priznanjih določa, da ima odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj predsednika in osem članov, ki jih izmed priznanih športnih delavcev in športnikov imenuje vlada na predlog ministra, pristojnega za šport, so zapisali v izjavi za javnost.

"Z izborom članov v zgoraj navedeni sestavi se pokriva področje športa otrok in mladine ter šolskega športa, športne rekreacije in seveda področje vrhunskega športa. Upoštevano je tudi to, da so cilji, kot so doseganje vrhunskih športnih rezultatov, razvoj športa v Sloveniji nasploh kot tudi osnovni cilj, da postane slovenski narod športna nacija, zapisani v vseh doslej sprejetih strateških dokumentih na področju športa," so še dodali.

Pa rekreacija?

Rekreacijo lahko posameznik ali osebe iz skupnega gospodinjstva opravlja ob upoštevanju priporočil NIJZ na prostem oziroma odprtih javnih krajih v občini prebivališča, pri tem je treba ohranjati varno medosebno razdaljo in ne sme biti stika z drugimi posamezniki (tenis, badminton, balinanje ...).

Pri sprehodih na zelenih površinah in športno-rekreacijski dejavnosti, pri kateri je mogoče do drugih posameznikov neprekinjeno vzdrževati najmanj tri metre razdalje, pa ni treba nositi mask ne glede na določila drugih odlokov. Še naprej ostajajo zaprti fitnes centri in bazeni za rekreacijo.

Preberite še:

šah turnir
Sportal Zdaj je tudi uradno: EP v šahu v Sloveniji letos ne bo
Aleksander Povetkin
Sportal Rus zaradi okužbe v bolnišnici, obračun z Whytom prestavljen
Tokio 2021
Sportal Ste kupili vstopnico za Tokio? Lahko jo vrnete.
Ne spreglejte