Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 12. 2007,
17.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 13. 12. 2007, 17.35

8 let

Vinčec in Žbogar vadita na tujem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Gašper Vinčec, ki je na svetovnem prvenstvu Mednarodne jadralne zveze (ISAF) osvojil bronasto medaljo v razredu finn, se za olimpijsko sezono 2008 že pripravlja v Grčiji.

Za priprave v Južni Afriki se je odločil Vasilij Žbogar, bronasti olimpijec iz Aten, ki je pred letošnjo sezono pričakoval boljše uvrstitve v razredu laser. Na podelitvi priznanj Jadralne zveze Slovenije (JZS) v Izoli pa so se spomnili tudi ostalih dosežkov v letu 2007.

"Meni bi bilo vseeno, katero medaljo bom osvojil, vendar na OI v Peking ne bom odšel gledat ostale, kot se mi je to zgodilo pred tremi leti v Atenah," je pred odhodom v Grčijo menil Vinčec. Stane Žbogar, ki je oče Vasilija in predsednik JZS, je dejal, da se njegov sin trenutno dobro pripravlja, in si želi, da bi bil v olimpijski sezoni ponovno povsem v samem svetovnem vrhu. Na predolimpijski regati je bil 15., na prvokategorni regati v nemškem Kielu pa tretji.

Medtem ko so Vinčec, Žbogar ter posadka moškega razreda 470 Karlo Hmeljak in Mitja Nevečny, slednja sta bila 16. v Medembliku, po tem pa še 12. na predolimpijski regati, že zanesljivi potniki na OI v kitajsko prestolnico, pa odločitev o slovenski posadki v ženskem razredu 470 še ni padla; na OI lahko v posameznem razredu državo zastopa le ena barka.

V ženski konkurenci tega razreda na boje na olimpijskem regatnem polju merita posadki Vesna Dekleva Paoli in Klara Maučec ter sestri Teja in Alja Černe. Slednji sta bili na SP 17., pet mest pred njima pa sta največje tekmovanje letošnjega leta končali Vesna Dekleva Paoli in Klara Maučec. Slednja se trenutno še ukvarja s poškodbo trtice, ki jo je staknila na vojaškem svetovnem prvenstvu v Indiji.

"Počakati morava, da se bo Klara dokončno pozdravila. Nato naju čakajo treningi in želiva si, da bi presenetili, tako kot sva v pravkar končani sezoni. Klara naj bi že začela trenirati in jadrati v začetku naslednjega leta," je napovedala Deklevova. Na SP v začetku prihodnjega leta bosta zato nastopili le sestri Černe. "Najina prva regata v prihodnjem letu bo SP, glavni cilj, ki je zaenkrat še velika želja, pa je nastop na OI. Zadovoljni sva, ker priprave potekajo po načrtih," je povedala Teja Černe.

"Hmeljak in Nevečny sta že izpolnila kriterije za OI, po drugi strani pa smo izvedeli, da je Tomaž Čopi, ki je skupaj z Luko Verzelom tudi jadral v razredu 470, prenehal z jadranjem v olimpijskih razredih. Naši najboljši posadki v ženski konkurenci razreda 470 pa bosta imeli dodatne slovenske kvalifikacije, ki bodo sestavljene iz treh regat. Prva bo na spomladanskem pokalu v Izoli, ostali pa bosta prvokategorni v Hyeresu v Franciji in v nizozemskem Medembliku. Potem bo selektor Igor Štravs (predsednik strokovnega sveta) IO JZS predlagal zadnjo slovensko posadko za OI," je dejal predsednik Žbogar. Na letošnjem odprtem EP v razredu soling so Boštjan Antončič, Genadij Strah in Jevgenij Pičugin osvojili zlato odličje, Jure Orel, Mitja Beltram, Davorin Glavina in Aleš Božnik pa so bili četrti na EP v dvobojevanju, v katerem naj bi se sredi junija merili tudi v slovenskem morju. Med mladinci sta osmi mesti dosegla Luka Domjan (SP, laser radial) in Urška Košir (EP, optimist).

Ne spreglejte