Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 12. 2016,
13.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Magnus Carlsen Sergej Karjakin šah

Petek, 23. 12. 2016, 13.05

6 let, 6 mesecev

Svetovno prvenstvo v šahu s pospešenim tempom in hitropoteznem šahu

Viking želi osvojiti vse, kar je vredno v šahovskem svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Magnus Carlsen | Foto Reuters

Foto: Reuters

Norvežan Magnus Carlsen, ki je v začetku decembra v New Yorku ubranil naslov svetovnega prvaka v šahu, se bo med božičnimi prazniki boril še za eno lovoriko. V Dohi bodo te dni združili dve svetovni prvenstvi, šah s pospešenim tempom in hitropotezni šah.

Norveški velemojster Magnus Carlsen je branilec naslova v šahu s pospešenim tempom, potem ko je oktobra 2015 v Berlinu osvojil to svetovno krono. A tudi Rus Sergej Karjakin, ki je izgubil na dvoboju za naslov svetovnega prvaka v New Yorku, je napovedal prihod v Emirate.

Tudi Karjakin ima namreč zmagovalne ambicije: "Leta 2012 sem že bil prvak v šahu s pospešenim tempom, zato bom tudi v Dohi napadal naslov prvaka," je dejal Karjakin pred odhodom v Katar.

Obe prvenstvi se bosta začeli prihodnji teden. Najprej od ponedeljka do srede v šahu s pospešenim tempom, nato še v hitropoteznem šahu, ljubitelji šaha pa si lahko obetajo novi spektakel. Nastopilo bo 150 udeležencev.

Rusa je premagal že v New Yorku

Sergej Karjakin je na dvoboju za naslov svetovnega prvaka namučil Skandinavca. | Foto: Reuters Sergej Karjakin je na dvoboju za naslov svetovnega prvaka namučil Skandinavca. Foto: Reuters Carlsen je 1. decembra v New Yorku ugnal Karjakina in v dvoboju za naslov svetovnega prvaka z nagradnim skladom okrog milijon evrov še tretjič zapored slavil zmago.

To je bil prvi spopad za naslov šahovskega prvaka generacije pametnih telefonov. Karjakin je velemojster postal pri dvanajstih, najmlajši do zdaj, Carlsen pa pri trinajstih. Nekateri ga že primerjajo z legendarnimi prvaki Bobbyjem Fischerjem, Josejem Raulom Capablanco in Anatolijem Karpovom.

Že kot najstnik se je leta 2010 razšel s tedanjim trenerjem, legendarnim Garijem Kasparovom, ki je več kot desetletje in pol dominiral v svetu šaha. Je pa Norvežan v naslednjih letih v intervjujih poudarjal, da mu je prav delo z njim pustilo bogat in neizmeren pečat.

Ne spreglejte