Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
3. 2. 2013,
16.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 3. 2. 2013, 16.52

8 let

VIDEO: Smučarji invalidi na monoskiju tudi 120 km/h

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Parolimpijec Gal Jakič je pravi ambasador smučanja športnikov invalidov. V pogovoru za Planet TV je predstavil opremo, govoril o poškodbah, tekmi na Rogli in paraolimpijskih igrah v Sočiju.

V petek bo Rogla gostila svetovni pokal deskarjev na snegu, nekaj dni kasneje pa še paralelni slalom in veleslalom alpskih smučarjev invalidov. Paraolimpijec Gal Jakič, ki se je pri 13 letih po hrbteničnem infarktu zbudil hrom, je pravi ambasador tega športa.

V teh dneh na Pohorju v sodelovanju smučarskega kluba športnikov invalidov Albatros in zveze paraplegikov že peto leto vodi smučarske kampe. Gre za drag šport, a stroške izvedbe kampa in opreme pokrije zveza paraplegikov, tako da je sodelovanje za tečajnike brezplačno. Včasih je bilo treba na izobraževanje v tujino, v zadnjih sezonah pa v Albatrosu izšolajo okoli 15 smučarjev letno. Za preskok med tekmovalce pa je potrebna lastna oprema, višja finančna sredstva in veliko trdne bolje. "Pri tečajnikih je lepo videti, kako se strah pred smučanjem spreminja v ljubezen do smučanja. Zgubljajo rešpekt pred hitrostjo," je pogovor za Planet TV, v katerem nam je predstavil ta šport, začel Jakič.

Letos Gal le na Rogli, naslednjo sezono v Soči

Gal je nastopil že na dveh paraolimpijskih igrah, nekaj sezon pa je treniral tudi v ameriškem Koloradu na National Sports Center for the Disabled (NSCD), v najboljši šoli alpskega smučanja za športnike invalide na svetu. V letošnji sezoni, njegovi že deveti, je dal tekmovanja na stranski tir. "Lanska sezona je bila moja najslabša. Imel sem kar precejšnjo krizo, v kateri sem razmišljal o tekmovalni upokojitvi. Ugotovil sem, da je pri meni največja težava tekma, v kateri nisem najbolj optimalno pripravljen in mi motivacijsko pokvari naslednjih nekaj tekem. In tako smo se za letos odločili, da se posvetimo optimalnim nastavitvam monoskija in pa seveda treningu. Da torej tekme pustimo ob strani, čakamo na boljšo pripravljenost in v olimpijsko sezono štartamo s polnim tekmovalnim koledarjem," je pojasnil Jakič, ki pa prve domače mednarodne tekme ne bo zamudil za nobeno ceno. Obljublja, da bo šel na paralelnem veleslalomu na vse ali nič.

Dober rezultat na Rogli (da prehiti vsaj nekaj tekmecev) bi bil lepa popotnica v naslednjo, bržkone njegovo zadnjo sezono. "Paraolimpijske igre v Sočiju so dosegljive, to je jasno. Moja velika želja je, da pridemo tja vsaj konkurenčni, če ne v ožjem krogu favoritov za lepe uvrstitve. Kot sem že večkrat povedal: uvrstitev na 29. mesto v Vancouvru je bilo veliko razočaranje. Zato upam, da lahko v Soči pridem po lepo uvrstitev in se s tem lepim dosežkom vrnem domov, saj bo to verjetno moj zadnji paraolimpijski cikel," je pogovor za Planet TV in Sportal sklenil Gal Jakič.

Ne spreglejte