Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 11. 2012,
18.48

Osveženo pred

8 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 3. 11. 2012, 18.48

8 let, 8 mesecev

V Zagrebu izstopala Mankoč in Klinarjeva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
lirijan Peter Mankoč na 100 mešano, Radovljičanka Anja Klinar na 200 mešano in Velenjčanka Nastja Govejšek na 100 delfin so zagotovili slovenske zmage na sobotnem delu 40. plavalnega mitinga.

Posebej hitra je bila vnovič Klinarjeva, ki je morala najprej na 200 prosto kljub zanjo izvrstnemu dosežku 1:58,91 priznati premoč Ukrajinki Darini Zevini, nato pa je pol ure kasneje zanesljivo zmagala na 200 mešano in ob tem dosegla še en zelo dober izid - 2:12,22.

Že v kvalifikacijah je Klinarjeva dosegla tudi najboljši posamičen izid na 100 delfin (1:01,41), odpoved finalnega nastopa, zaradi televizijskega prenosa je bil cel finale izveden v eni uri, pa je izkoristila velenjska mladinka in olimpijka Nastja Govejšek in zmagala v tej disciplini z novim osebnim rekordom 1:01,98. Govejškova je bila še tretja na 50 prosto, kjer se je zmage z zelo dobrim dosežkom 24,73 veselila estonska reprezentantka Triin Aljand, tudi članica ljubljanske Ilirije.

Po pričakovanjih je na 100 mešano s 54,74 zmagal svetovni rekorder Peter Mankoč, a ilirijan po prihodu v cilj ni bil povsem zadovoljen z dosežkom. Svojo vsestranskost pa je Mankoč že pred tem dokazal tudi z uvrstitvijo v finale na 50 prsno, kjer je osvojil sedmo mesto.

Dvakrat druga je bila tudi triglavanka Anja Čarman, ki je morala na 50 hrbtno premoč priznati svetovni rekorderki Sanji Jovanović iz Dubrovnika, na 200 hrbtno pa ukrajinski evropski prvakinji Zevini. A Čarmanova je v obeh nastopih le tesno zaostal za konkurenco in dosegla izjemna izida za ta čas pripravljalnega obdobja.

Med slovenskimi reprezentanti se je izkazala še ena plavalka Ilirije, Tanja Šmid, ki je na 200 mešano osvojila drugo mesto in močno izboljšala osebni rekord, že pred tem pa je bila druga tudi na 100 prsno. Na 100 prsno je slovenski uspeh s tretjim mestom dopolnila Tjaša Vozel, ki je osebni rekord zgrešila za vsega tri stotinke sekunde.

Na stopničke se je uvrstil še mladinski reprezentant iz Velenja, Žiga Cerkovnik, ki je bil z osebnim rekordom drugi na 100 mešano, na 100 prosto pa je bil četrti, a se je v predtekmovanju in finalu močno približal meji 50 sekund. Na 50 prsno je bil drugi Emil Tahirovič, ki ga je premagal madžarski olimpijski prvak na 200 metrski razdalji Daniel Gyurta, ki je nato prepričljivo zmag tudi v tej najdaljši prsni disciplini.

"Prav vsi, ki imajo zagotovljeno mesto v reprezentanci, so tukaj potrdili formo. Kot trener lahko najbolj izpostavim Čarmanovo, a tudi drugi so bili zelo hitri, zato smo pred evropskim prvenstvom lahko zelo zadovoljni," je soboto ocenil slovenski selektor Roni Pikec, ki upa, da si bo Anja Klinar v zvezi z odpovedjo nastopa na evropskem prvenstvu v Franciji morda premislila, saj v bazenu kaže, da je zelo dobro pripravljena.

Ne spreglejte