Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
11. 4. 2010,
18.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 11. 4. 2010, 18.59

8 let

V Solkanu sta slavila Kauzer in Savšek

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Potem ko je bila pred 14 dnevi otvoritvena tekma na tacenskih brzicah, je v nedeljo v Solkanu potekala močna mednarodna tekma za ICF ranking – Hit challenge, ki je prva na evropskih tleh.

Od naših sta se najbolje odrezala Peter Kauzer, ki je zmagal med kajakaši, zmage pa se je med kanuisti veselil Benjamin Savšek.

Potem, ko Peter Kauzer na tekmi v Tacnu ni deloval najbolje in se je tudi nekoliko hudoval nad sodniki in prenizkimi vratci na progi, je Hrastničan stvari v Solkanu postavil na svoje mesto. Kapsl, kot ga kličejo nekateri, je slavil pred drugouvrščenim Švicarjem Michaelom Kurtom, tretjega mesta pa se je veselil Petrov klubski kolega Janoš Peterlin, ki je čez pripravljalno obdobje zelo napredoval. Četrto mesto je pripadlo nekdanjemu svetovnemu prvaku Italijanu Stefanu Cipressiju, peto pa je pripadlo našemu Juretu Megliču, katerega še zdaj pestijo težave s hrbtom.

"Z današnjo tekmo v Solkanu sem rezultatsko zadovoljen, vožnje pa niso bile najboljše. Bil sem brez prave energije in na vetru me je prezeblo," je najprej ocenil svoj nastop aktualni svetovni prvak, ki je nato nesebično izpostavil klubskega kolega Janoša Peterlina, ki je med pripravljalnim obdobjem naredil velik napredek v vožnjah. "Bolj kot za sebe sem vesel za Janoša, ki mu je končno uspela prava vožnja in je tako dal vedeti ostalim konkurentom, da bodo izbirne tekme za državno reprezentanco zelo pestre." Dotaknila pa sva se tudi zadnje tekme v Tacnu, kjer je bil Peter "šele" četrti. Tam bo v mesecu septembru potekalo svetovno prvenstvo. Hitrost Hrastničana ni bila pod vprašajem, ampak nabral si je kar nekaj kazenskih sekund pribitka. "Moram povedati, da so bila v Tacnu vratca zelo nizka, predvsem v drugi vožnji, ko je voda nekoliko narasla in so bili nekateri koli praktično v vodi. Vendar so pogoji za vse tekmovalce isti, sploh pa je proga v Tacnu zelo specifična, ker voda v kanalu zelo niha in nikoli ne veš, na kakšen vodostaj boš prišel pri določenih vratcih," je še za konec povedal naš as, ki mu je glavni cilj v sezoni ubranitev naslova svetovnega prvaka.

Slovenci smo imeli med kanuisti v finalu kar sedem predstavnikov, kar samo potrjuje, da imamo v tej disciplini izredno kvalitetne tekmovalce. Zmage se je veselil 23-letni Benjamin Savšek, ki je že lani na svetovnem prvenstvu dokazal, da se lahko kosa z najboljšimi na svetu, drugo mesto je pripadlo mlademu Blažu Cofu, tretje pa Slovaku Karolu Rozmusu. Domačin na solkanski progi, Dejan Stevanovič, je tekmo končal na četrtem mestu, za njim pa se je uvrstil Jure Lenarčič.

"V Solkanu je bila super tekma, bilo je sicer malo težje, ker nam je ponagajal veter, a sem se na štartu zbral in odpeljal, kot sem si želel," je povedal Beni, ki ga kmalu čaka tekma v Slovaškem Liptovsekm Mikalušu, nato pa so na vrsti že izbirne tekme za državno reprezentanco. "Za izbirne tekme bo treba štartati na sigurno, da se uvrstim v reprezentanco, potem pa na tekmah višjega ranga ciljati na čim boljše rezultate," je hitel razlagati naš najboljši kanuist, ki se je dotaknil tudi mladih upov, ki prihajajo zmeraj bolj na površje. "Konkurenca pri nas je zares močna, v klubu imamo super ekipo, s fanti se zelo dobro razumemo. Sicer pa je vsaka konkurenca zdrava, ker lahko med seboj tekmujemo in primerjamo."

Med kajakašicami je s konkurenco pometla svetovna prvakinja iz leta 2006 Slovakinja Ana Dukatova, dobro pa sta domačo progo izkoristili Primorki Nina Mozetič, ki je bila druga, in Urška Kragelj, ki se je uvrstila na tretje mesto. Naša najmlajša Eva Trčelj je imela na progi nekaj težav z vetrom, tako da se je morala zadovoljiti s šestim mestom.

Pri kanuistih dvosedih sta s progo najbolje opravila slovita Slovaka Pavel in Peter Hochschorner, tik za njima sta se uvrstila Sašo Taljat in Luka Božič, dobitnika bronaste medalje iz lanskega svetovnega prvenstva v Španiji, tretja pa sta bila Luka Slapšak in Urban Jarc, ki sta začela skupaj veslati šele pred kratkim, in izkazalo se je, da sta se fanta zelo dobro ujela v čolnu. V finale sta se tudi uvrstila naša najizkušenejša veslača Simon Hočevar in Dejan Kralj, ki sta si priveslala sedmo mesto, brata Janežič pa sta bila deseta.

Ne spreglejte