Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
25. 1. 2008,
15.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 25. 1. 2008, 15.42

8 let

V Ljubljani storjen velik korak naprej

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po današnjem sestanku v Ljubljani novi predsednik Svetovne protidopinške agencije (WADA) John Fahey veliko bolj optimistično zre v prihodnost svetovnega športa.

Konec lanskega leta je na volitvah za novega predsednika WADA v Madridu prišlo do spora med Evropo in ostalim svetom. Mnogi so bili prepričani, da je nadaljnji skupni boj proti prepovedanim poživilom ogrožen. Po petkovem neformalnem delovnem sestanku v Vili Podrožnik, na katerem so bili poleg Faheyja prisotni še slovenski minister za šolstvo in šport Milan Zver, predsednik Ruske športne federacije, nekdanji zelo uspešni hokejist Vjačeslav Fetisov, evropski predstavniki v vodstvu WADA in predstavniki Sveta Evrope, se zdi, da je prihodnost svetovnega športa bolj svetla. "Kot predsednik WADA sem začel delovati pred kratkim in moram reči, da je bilo srečanje v Ljubljani spodbuden začetek mojega dela na čelu te organizacije. Zagotovil sem, da bomo sodelovali z Evropo in drugimi v skupnem boju proti dopingu. Želimo pripraviti take mehanizme in strukture znotraj naše organizacije, da bodo služili predstavnikom vladnih organizacij in športa. Naredili bomo vse, da tiste, ki v športu goljufajo, zaustavimo," je na novinarski konferenci po koncu sestanka dejal Fahey in še dodal: "Moramo pa se zavedati, da poživila niso prisotna le v vrhunskem športu. Gledati moramo na celoten šport, tudi rekreacijo. In seveda narediti vse, da kršitelje ustavimo. Problem je zelo kompleksen, a se ga da rešiti."

Pripravljenost sodelovanja

Do besede je prišel tudi Zver.

"S potekom sestanka sem zelo zadovoljen. Skoraj soglasno smo sprejeli kar nekaj sklepov, hkrati pa veseli dejstvo, da je Fahey izrazil pripravljenost sodelovanja z Evropo. Pri nas si želimo še bolj poglobljenega sodelovanja z Evropo. Še bolj bomo morali ljudje informirati o škodljivih učinkih dopinga. Več poudarka bo moralo biti tudi na raziskovanju, seveda pa ne smemo pozabiti niti na medvladno in medresorsko usklajevanje ter poenotenje postopkov in izenačenje kazni v športu. Razmislili bomo o vseh potrebnih spremembah WADA, da bo bila le-ta še bolj učinkovita," je evropski pogled na problem razkril slovenski minister.

Združeno v boj

"Potrebno bo izvajati še več pritiska na vlade, saj številne države še niso podpisale protidopinške konvencije, nekatere pa mu celo nasprotujejo. Proti dopingu se bomo morali boriti združeno in ne ločeno. Verjamem, da nam bo uspelo," je povedal Fetisov, ki je predstavljal Rusijo. Optimistična je bila tudi namestnica generalnega sekretarja Sveta Evrope. "V Ljubljani smo naredili velik korak naprej pri gradnji zaupanja, ki je bilo v Madridu malce zamajano. Želimo poudariti našo zavezo v boju proti prepovedanim poživilom in ustvariti zaupanje z vodstvom WADA ter novim predsednikom. To nam je uspelo, saj Fahey zagovarja odprto politiko. Mislim, da je prišel čas, da se poenotimo vsi tisti, ki delamo na področju boja proti dopingu, zato je potrebno pregledati statut, postopke, organe in mehanizme WADA ter jih po potrebi spremeniti,"je za konec povedala Maud de Boer Buquicchio.

Ne spreglejte