Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2008,
13.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2008, 13.54

8 let

Ustavno sodišče zavrnilo pobudo Bwina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ustavno sodišče Republike Slovenije je zavrnilo pobudo Bwina za začetek postopka ocene ustavnosti določenih členov Zakona o igrah na srečo (ZIS) in Zakona o graditvi objektov.

Menilo je, da pravni interes za izpodbijanje določenih členov ni bil izkazan, so danes sporočili iz ustavnega sodišča.

Bwin, ki ga je zastopal odvetnik Blaž Mrva, je menil, da v členih, ki so jih skušali izpodbijati, izhaja diskriminacijsko omejevanje tujih prirediteljev iger na srečo in da so v nasprotju z 49. členom Pogodbe o ustanovitvi Evropske skupnosti (PES). Svoje argumente je pobudnica opirala na prakso Sodišča Evropskih skupnosti, stališča generalnega pravobranilca Sodišča ES Ruiza Jaraboa Colomerja, stališča Evropske komisije in komisarja za notranji trg in storitve ter na primerjavo s prakso prirejanja iger na srečo domačih prirediteljev.

Pravni interes je Bwin utemeljeval s sklicevanjem na odločbo Urada Republike Slovenije za nadzor prirejanja iger na srečo, s katero ji je bilo 1. avgusta 2006 prepovedano prirejati igre na srečo v Sloveniji. Pobudnica je zoper to odločbo vložila pritožbo, ki jo je ministrstvo za finance zavrnilo kot neutemeljeno. "Ker je o pritožbi pobudnice že bilo odločeno, pobudnica nima pravnega interesa za izpodbijanje zakonske norme, ki določa, da pritožba zoper upravno odločbo ne zadrži njene izvršitve. Ta določba ne posega več v njen pravni položaj," je zapisano v obrazložitvi ustavnega sodišča.

Bwin je izpodbijal tudi določbe ZIS, po katerih je prirejanje iger na srečo izključna pravica države in se igre na srečo lahko prirejajo le na podlagi dovoljenja oziroma koncesije ter ni dovoljeno opravljanje storitev v zvezi z igrami na srečo za tuje osebe v Sloveniji. Poleg tega zatrjuje, da so v neskladju s PES kazenske določbe in nekatere druge določbe ZIS, ki urejajo vprašanja dodeljevanja koncesij, občasnega prirejanja klasičnih iger na srečo, statusnopravne organiziranosti prirediteljev ter njihovega poslovanja. "Glede na stališče, na katerem temelji sklep ustavnega sodišča z dne 22. novembra 2007 pobudnica zgolj z navedbami, da je zoper dokončno upravno odločbo o prepovedi prirejanja iger na srečo v Republiki Sloveniji vložila tožbo v upravnem sporu, ne izkazuje pravnega interesa za oceno ustavnosti izpodbijanih zakonskih določb," je zapisano v sklepu ustavnega sodišča, ki dodaja, da pobudnica ni izkazala pravnega interesa za izpodbijanje katerekoli od zakonskih določb, ki jih je navedla v pobudah.

Balent: Bwin Ponuja storitve pri nas

Ustavno sodišče je sprejelo ta sklep na seji 24. januarja v sestavi podpredsednik dr. Ciril Ribičič ter sodnici in sodniki dr. Janez Čebulj, dr. Zvonko Fišer, dr. Franc Grad, mag. Marta Klampfer, mag. Marija Krisper Kramberger in mag. Miroslav Mozetič. Sklep je bil sprejet soglasno.

"Kot smo v Fundaciji za šport (FŠO) že trdili, je sedaj postalo jasno. Bwin ni vložil zahteve na ministrstvo za finance, da bi lahko prirejal igro na srečo, kot to velja po zakonih pri nas. Zato je tudi jasna odločba, zato sploh ni bil prizadet v svojih pravicah, saj ni vložil zahtevo za koncesijo, da bi bil tako enakopravni partner. Prav zato menimo, da v Sloveniji delujejo nezakonito. Urad za nadzor prirejanje iger srečo je zadevo predal policiji, kjer teče upravni spor na sodišču. Oglasi Bwina na športnih prizoriščih in na internetu so prisotne, poleg posnetkov obstajajo tudi pogodbe, kar pomeni, da Bwin ponuja storitve pri nas. Koncesije pa nimajo in zato delujejo v neskladju z zakonom o igrah na srečo. V FŠO zato želimo, da bi organi pregona in sodišča opravili svoje delo. Ker ni bilo ukrepanja proti nezakonitim dejanjem so se ta razširila in sedaj je še več ponudnikov internetnih stav brez pravne podlage. V Italiji so najprej celo zaprli agente, ki zastopajo tuje prireditelje iger na srečo brez koncesijskih dajatev. Poleg tega pa je potrebno zaščititi državljane pred divjih trgom stav," je pojasnil direktor FŠO Drago Balent in dodal, da nastaja velika škoda zaradi izpada dohodkov, ki jih iz naslova koncesijskih dajatev prek fundacij ne dobijo športne, humanitarne in invalidske organizacije. Koncesiji za prirejanje klasičnih iger na srečo imata pri nas Loterija Slovenije in Športna loterija.

Ne spreglejte