Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
10. 3. 2015,
22.40

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
tragedija

Natisni članek

Torek, 10. 3. 2015, 22.40

8 let, 3 mesece

Tragedija, ki je vzela tri velike športnike

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Francija žaluje za življenji treh znanih športnikov, ki so ugasnila v torek v hudi nesreči v Argentini, v kateri je umrlo še sedem ljudi.

Deset ljudi, osem Francozov in dva Argentinca, je umrlo v tragični nesreči, ki se je zgodila v provinci La Rioja blizu Andov, 1.100 kilometrov severno od glavnega mesta Argentine Buenos Airesa. Trije udeleženci resničnostnega šova Odvrženi, v katerem tekmovalce pustijo v divjini, iz katere se morajo rešiti, kakor vedo in znajo, pet članov snemalne ekipe in pilota so umrli ob trku helikopterjev.

"Zdelo se je, kot da helikopterja letita pet metrov drug od drugega. Ko je eden izmed njiju obstal, se je drugi želel umakniti in izogniti nesreči, a ni šlo. Ko sta padla, so se zatresla tla. Pritekel sem na mesto nesreče, da bi pomagal, kolikor bi se dalo, a sem videl samo ogenj, ogenj in ogenj," je povedal eden izmed očividcev David Ocampo, ki je bil od mesta, kamor sta padla helikopterja, oddaljen sto metrov.

Pilota sta bila zelo izkušena

Pilotirala sta ju Roberto Abate in Juan Carlos Castillo, oba zelo izkušena pilota. Drugi je bil tudi vojni veteran in je imel tudi ogromno izkušenj s prevažanjem snemalnih ekip, tudi tiste, ki je snemala znameniti reli Dakar. "Kolikor vem, se je nesreča zgodila manj kot sto metrov nad tlemi. Na tej višini pa je zelo težko nadzorovati smer letenja in izpeljati manever, ki bi lahko preprečil takšno nesrečo. Ne vem, kaj je šlo narobe," je poročevalcem rekla njegova žena Cristina Alvarez.

Približno 20 minut po trku so na kraj nesreče prišli policisti, še deset minut pozneje reševalci, a nesrečnežem ni bilo več pomoči. Najprej so njihova trupla odpeljali v bolnišnico v bližnje mesto Villa Union, potem pa v mrtvašnico. Vzroka nesreče za zdaj ne poznajo, preiskavo so seveda že sprožili. Medtem je tragična novica hitro zakrožila po svetu. Tudi in predvsem zato, ker so v njej umrli trije zelo uspešni francoski športniki.

Ob obeh pilotih in petih članih televizijske ekipe (Laurentu Sbasniku, Lucie Mei-Dalby, Volodii Guinardu, Briceu Guilbertu in Edouardu Gillesu) so življenje tragično izgubili uspešna jadralka Florence Arthaud, dobitnik olimpijske medalje v boksu Alexis Vastine in olimpijska prvakinja v plavanju Camille Muffat.

Neumen resničnostni šov, ki je vzel tri čudovite športnike

"Smo šokirani in zelo žalostni," je, ko je stopil pred novinarje, vidno pretresen dejal Nonce Paolini, prvi mož največje francoske zasebne televizije TF1, ki je snemala resničnostni šov, snemanje so začeli konec februarja, zdaj pa so ga nemudoma prekinili. Pozneje so sledili odzivi številnih drugih iz sveta športa, politike in tudi zabavne industrije.

"Pretresen sem ob tej res slabi novici. Svetovni šport in olimpijska družina sta izgubila tri pomembne člane," je dejal Thomas Bach, predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja. "Neizmerna žalost," so bile prve besede, ki jih je javnosti namenil francoski predsednik Francois Hollande.

"Ves francoski šport žaluje. Izgubili smo tri velike šampione," je povedal francoski minister za šport Thierry Braillard. "Neverjetna žalost. Vsa Francija žaluje," je na enem izmed socialnih omrežij zapisal francoski premier Manuel Valls. "Neumen resničnostni šov, ki nam je vzel tri čudovite športnike," pa je bil zgovoren francoski glasbenik Benjamin Biolay.

Pri 23 letih je dobila najvišje francosko priznanje

In kdo so bili športniki, za katerimi v teh dneh žaluje športni svet? Najmlajša in tudi najbolj znana od vseh je bila 25-letna Muffatova. Ena izmed najboljših plavalk v zgodovini Francije. Nekdanja svetovna rekorderka je na zadnjih olimpijskih igrah osvojila tri medalje in postala šele tretja Francozinja, ki ji je uspelo kaj takega.

V disciplini 400 metrov prosto je bila zlata, na pol krajši razdalji srebrna, s štafeto 4 x 200 metrov prosto pa je osvojila bron. Po odličnem nastopu v Londonu je prejela tudi najvišje francosko priznanje, legijo časti.

Prvič je nase opozorila leta 2005, ko je bila stara le 15 let, in na državnem prvenstvu premagala takratno zvezdnico francoskega plavanja Laure Manaudou. Leta 2014, le dve leti po sijajnem nastopu na olimpijskih igrah, je šokirala in naznanila odhod v pokoj. "Osvojiti medaljo na naslednjih olimpijskih igrah bi bilo stokrat težje, zato sem se odločila, da imam dovolj," je pojasnila. Takrat se je odločila, da se posveti tudi drugim rečem v življenju, ena izmed njih je bilo tudi sodelovanje v popularnem resničnostnem šovu. Žal je bil ta za njo tudi usoden.

Verjel je, da bo leta 2016 poplačal dolgove

Osemindvajsetletni Vastine se je rodil v boksarski družini in se v amaterskem boksu hitro povzpel med najboljše. Čeprav je dosegel veliko, je vedno trdil, da bi dosegel še več, če ne bi bil žrtev nepoštenih sodniških odločitev. Najbolj se je to pokazalo tam, kjer je dosegel tudi največji uspeh kariere. Na olimpijskih igrah leta 2008 so ga sodniki v četrtfinalu grdo oškodovali in ga prikrajšali za boj za zlato. Pozneje je osvojil bron.

Podobno se je francoskemu boksarju zgodilo tudi štiri leta pozneje v Londonu, kjer je prav tako izpadel v četrtfinalu. Nad sodniškim kriterijem je bil celo tako razočaran, da se je pritožil, a njegovi pritožbi niso ugodili. "Šokiran sem. To je nočna mora. Že drugič se mi je zgodilo povsem isto. Ne morem verjeti," je na enem izmed socialnih omrežij zapisal takrat. Bil je prepričan, da bo leta 2016 v Riu de Janeiru poplačal dolgove, a tragična usoda je želela, da ne bo tako.

Dvakrat je že ušla smrti

Sedeminpetdesetletna Arthaudova je bila ena od prvih žensk, ki je pustila pečat v svetovnem jadranju. Velika avanturistka je zaslovela leta 1990, ko je najhitreje samostojno preplula Severni Atlantik.

Bila je tudi velika borka za pravice žensk, leta 2010 pa je povzročila škandal, ko so jo pijano ujeli za volanom.

Zanimivo je, da je do tragične nesreče v Argentini za las ušla smrti kar dvakrat. Ko je bila stara 17 let, je bila po avtomobilski nesreči nekaj dni v komi. Pred štirimi leti je med eno izmed avantur v Atlantiku padla s čolna v ocean, iz katerega so jo pozneje hudo premraženo rešili s helikopterjem. Tokrat sreča žal ni bila na njeni strani.

Ne spreglejte