SiolNET. Sportal Drugi športi
1,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Tina Trstenjak

Slovenska olimpijska junakinja pomahala v slovo

1,48

termometer

Tina Trstenjak | Tina Trstenjak je leta 2016 v Braziliji osvojila zlato olimpijsko odličje! | Foto: Stanko Gruden, STA
Tina Trstenjak je leta 2016 v Braziliji osvojila zlato olimpijsko odličje! Foto: Stanko Gruden, STA

Judoistka Tina Trstenjak, ena od največjih slovenskih športnic v zgodovini državne samostojnosti, je po tehtnem razmisleku presodila, da je nastopil pravi trenutek za konec tekmovalne kariere. Največje uspehe je dosegla na olimpijskih igrah, kjer je osvojila dve medalji, z najžlahtnejšo je ogrela slovenska srca leta 2016 v Riu. Hvala za vse, Tina, in veliko sreče pri nadaljnjih izzivih v življenju.

Meta Hrovat slovo Sportal Doma slovo mladih talentov in ikone prve lige, na tujem največjih vseh časov

Zadnji dan koledarskega leta 2022 je postregel z zelo odmevno novico. Po daljšem obdobju tekmovalnega posta se je nekdanja olimpijska in svetovna prvakinja v judu Tina Trstenjak odločila za konec kariere. Športna tekmovališča zapušča kot ena najbolj uspešnih slovenskih športnih vseh časov. Na olimpijskih igrah je osvojila zlato (2016) in srebrno (2020) medaljo, na svetovnih prvenstvih je stala na zmagovalnem odru štirikrat, na evropskih sedemkrat, na stopničke pa se je zelo pogosto uvrščala tudi na tekmovanjih grand prix, grand slam in masters. Kar 29-krat.

V športnih almanahih bo ostalo zapisano, da je na zadnjem dvoboju kariere osvojila srebrno olimpijsko medaljo na Japonskem. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida V športnih almanahih bo ostalo zapisano, da je na zadnjem dvoboju kariere osvojila srebrno olimpijsko medaljo na Japonskem. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Nazadnje je nastopila lani v Tokiu in na olimpijskih igrah, ki so zaradi pandemije novega koronavirusa potekale z enoletno zamudo, osvojila srebrno medaljo. Nato ni več izkusil tekmovalnega adrenalina, konec leta 2022 pa ocenila, kako je napočil pravi trenutek, da pomaha v slovo in uradno zaključi tekmovalno kariero. "Veliko sem razmišljala o tem, kako in kdaj bom končala tekmovalno kariero in kaj bi rada počela naprej, ko se odpre novo poglavje v mojem življenju. Je strašljivo, a hkrati tudi razburljivo. In sedaj je prišel pravi trenutek za to pomembno odločitev," je v daljšem sporočilu na Instagramu pojasnila razloge za tako pomembno odločitev.

Dolgoletna varovanka trenerja Marjana Fabjana pri judo klubu Sankaku, kjer želi nadaljevati športno pot v drugačni vlogi, tako zapušča tekmovalni judo pri 32 letih.

Trstenjakova je v judu preživela skoraj vse svojo življenje. Prinesel ji je disciplino, prijateljstvo, ki je preraslo v del družine, veliko uspehov in ogromno izzivov. ''Bili so težki trenutki, še več je bilo lepih in za vse te trenutke sem izredno hvaležna. Zaradi njih sem danes to kar sem. Osvojila sem vse, kar sem si želela in v svoji karieri sem izpolnila vse svoje cilje. V športni pokoj odhajam kot najboljša slovenska judoistka, kot prva in edina do sedaj z istočasnimi nazivi evropske, svetovne in olimpijske prvakinje in trenutno še najuspešnejša slovenska športnica poletnih olimpijskih iger,'' je izpostavila 32-letna Celjanka.

Največjo zahvalo je ob koncu kariere namenila staršema, ki sta jo podpirala od samega začetka, leta 1998, ko je prvič stopila na tatami, trenerju Marjanu Fabjanu in klubu Z'Dežele Sankaku. Zahvaljuje se tudi vsem, ki so kdaj koli trenirali z njo in ji pomagali na poti. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Največjo zahvalo je ob koncu kariere namenila staršema, ki sta jo podpirala od samega začetka, leta 1998, ko je prvič stopila na tatami, trenerju Marjanu Fabjanu in klubu Z'Dežele Sankaku. Zahvaljuje se tudi vsem, ki so kdaj koli trenirali z njo in ji pomagali na poti. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Napovedala je, kako bo ostala zvesta judu. S svojimi izkušnjami bo skušala pomagati mlajšim rodovom in pomagati k boljšemu jutri ljubljenega celjskega kluba.

Največji uspehi Tine Trstenjak:

Olimpijske igre:
1. mesto, Rio de Janeiro 2016
2. mesto, Tokio 2020

Svetovno prvenstvo:
1. mesto, Astana 2015
2. mesto, Budimpešta 2017
3. mesto, Čeljabinsk 2014
3. mesto, Baku 2018
5. mesto, Rio de Janeiro 2013

Evropsko prvenstvo:
1. mesto, Kazan 2016
1. mesto, Varšava 2017
1. mesto, Lizbona 2021
2. mesto, Tel Aviv 2018
2. mesto EP in evropske igre, Baku 2015
2. mesto, Montpellier 2014
3. mesto, Budimpešta 2013

Evropsko prvenstvo do 23 let:
3. mesto, Praga 2012

Zmaga na grand slamih in velikih nagradah:
1. mesto grand slam Tel Aviv 2021
1. mesto grand slam Budimpešt 2020
1. mesto grand slam Abu Dabi 2019
1. mesto velika nagrada Zagreb 2019
1. mesto velika nagrada Tunis 2018
1. mesto grand slam Pariz 2017
1. mesto velika nagrada Düsseldorf 2016
1. mesto velika nagrada Budimpešta 2015
1. mesto velika nagrada Zagreb 2015
1. mesto velika nagrada Tbilisi 2015
1. mesto grand slam Tokio 2014
1. mesto velika nagrada Zagreba 2014
1. mesto svetovni pokal Istanbul 2012
1. mesto svetovni pokal Rim 2012

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin