Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2008,
22.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2008, 22.15

8 let

Tekma (na koncu) leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najboljši slovenski športni plezalci se bodo prihodnji konec tedna zbrali v Škofji Loki ter z atraktivnim finalom državnega prvenstva v težavnosti dostojno zaključili tekmovalno leto.

Slovenija je pravzaprav ena redkih držav na svetu, kjer boji za vrh v državnem prvenstvu zahtevajo konstantno plezanje na nivoju svetovnega pokala.

Slovenci so tudi v letošnji sezoni kar nekajkrat dokazali, da sodijo v sam vrh svetovnega tekmovalnega plezanja. Po zmagi Klemna Bečana na zadnji tekmi za SP v Kranju to lahko trdimo tudi za moški del, ki je v preteklosti vedno lovil korak za pripadnicami nežnejšega spola. Dekleta so, kot vemo, že od tekmovalnih časov Martine Čufar vedno v boju za najvišja mesta, v letošnji sezoni pa so svoj pritisk še nadgradile; evropska prvakinja na balvanih, drugo, tretje in četrto mesto na EP v težavnosti, kar nekaj zmag na tekmah svetovnega pokala in drugo in tretje mesto v skupnem seštevku SP v težavnosti, ter tretje v kombinaciji.

Prva moška zmaga na svetovni sceni, dosežena pred domačo publiko, je tej veliki torti dodala še debelo plast sladke smetane in ob zaključku mednarodne sezone vnesla preporebno napetost tudi v zaključek domače. Bo v slovenskem prvenstvu pri fantih, vsaj na posamezni tekmi, kdo lahko boljši od sedaj svetovno potrjenega in "letečega" Bečana? Katera od deklet je dejansko najboljša v Sloveniji? Časi, ko smo že vnaprej vedeli, da je to Martina Čufar so mimo in medtem, ko Mojstrančanka postaja vedno bolj izkušena padalka, se za prevlado na slovenski ženski plezalski sceni stalno borijo vsaj tri.

Po zadnji tekmi DP v Kranju je pri moških v trdnem vodstvu Klemen Bečan, pred Matejem Sovo in Juretom Bečanom, ter skupne zmage ne more več izgubiti, več boja pa lahko pričakujemo za preostala mesta na stopničkah, kjer s četrtega mesta napada Anže Štremfelj. Pri dekletih so zadeve tudi na vrhu še vedno odprte. Maja Vidmar, ki je zaradi poškodbe izpustila prvo polovico sezone, je s tem zamudila tudi prvo tekmo za državno prvenstvo, ki jo je dobila Mina Markovič. Danes Vidmarjevi (200 točk) ta ničla močno nagaja, saj kljub zmagam na preostalih dveh tekmah v seštevku točk še vedno zaostaja za konstantno dobro Markovičevo (245).

Zadnja tekma bo tako odločilna, ne eni in ne drugi pa v boju za končno zmago ne bo pomagala Natalija Gros, ki bi jima še najlažje nekoliko pomešala štrene, a je s sezono predčasno zaključila. Trenutno tretja, Leja Kos se bo za najnižjo stopničko verjetno borila z Asjo Gosar, pred katero ima le točko prednosti.

V Škofji Loki se nam tako obeta nadvse zanimiv zaključek sezone, poleg napetih bojev za končne odločitve in vrhunskih plezalnih predstav pa na tekmovanju z najdaljšo tradicijo državnih prvenstev v Sloveniji lahko, kot vedno, pričakujemo tudi izredno sproščeno vzdušje. Z mikrofonom v rokah ga bo pomagala voditi tudi domača plezalka Lučka Franko, ki je tekmovalno kariero zaključila lani.

Finale finala se v dvorani Poden v Škofji Loki začne v soboto, 6. decembra, ob 18.45.

Ne spreglejte