Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 10. 2015,
18.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Andrea Giani

Četrtek, 15. 10. 2015, 18.30

8 let

"Ta posel opravljam zaradi zmag. Povprečnost me ne zanima."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Sloveniji še vedno odmeva vrhunski in presenetljiv dosežek odbojkarske reprezentance, ki se je na evropskem prvenstvu v Bolgariji uvrstila v polfinale.

V soboto jim bo v Sofiji nasproti stala reprezentanca Italije, reprezentanca, v kateri je dolgo časa blestel in z njo zbiral vrhunske dosežke zdaj slovenski selektor Andrea Giani.

"Malo čuden občutek bo, z njim se bom srečal prvič. Ne vem, kako bo. Z italijansko reprezentanco sem bil na različne načine povezan 35 let, z njo preživel čudovita leta, bil sem tudi trener večine zdajšnjih reprezentantov. Zdaj se bom bojeval proti njim. Ob poslušanju himne bom zagotovo občutil nekatera čustva, a ko se bo tekma začela, bom nanje zagotovo pozabil in storil vse, da zmaga moja reprezentanca. To pa je zdaj Slovenija. Za katero od omenjenih reprezentanc bom navijal, ko ne bom več selektor, pa zdaj ne morem reči. Najbrž bi se odločal po sestavi reprezentance, odvisno bi bilo, kdo bi bil v ekipi, saj se s tistimi, s katerimi delaš, tudi čustveno povežeš," je dejal eden od nekdaj najboljših odbojkarjev na svetu.

Kot sam pravi, se v Sloveniji odlično počuti. Navdušen je nad vsem, kar je v šestih mesecih videl in doživel. Hvaležen je, ker mu je Slovenija ponudila možnost, storil bo vse, da ji nekaj tudi povrne. Navdušen je nad lepotami države, navdušen je nad prijaznostjo ljudi, še posebno pa ga navdušuje tisto, kar je pomembno za športnike: organizacija in pogoji za šport.

"Slovenija je lahko zgled mnogo državam"

"Slovenija je neverjetna. Ima le dva milijona prebivalcev, a ogromne uspehe tako v kolektivnih kot individualnih športih, to je težko dojeti. Za to je zagotovo zaslužen sistem, šport je v šolah ena od prioritet, na področju športa vlada vrhunska organizacija, nad tem sem navdušen. Mislim, da je lahko Slovenija zgled mnogo državam, tudi tistim z mnogo več finančnimi sredstvi. Slovencem ni treba uvažati športnikov iz drugih držav, imajo jih cel kup. Nekateri, tisti bolj bogati, pa se odločajo za naturalizacijo, kot se je Italija v odbojki. Ivan Zajcev in Dragan Travica sta sicer rojena v Italiji, Osmany Juantorena pa je že igral za kubansko reprezentanco, tako da bi se o njegovem prestopu dalo razpravljati. A o moralnih zadevah bi težko govoril, saj v športu moralnih pravil že zdavnaj ni. Pravila bi morala biti enakovredna za vse," je nad slovenskim športom navdušen, nad dogajanjem v nekaterih drugih državah pa razočaran Giani, za katerega denar zdaj, ko si je s fantastično kariero kot igralec najbrž zagotovil materialno varnost za vse življenje, ne igra pomembne vloge.

Tako denar ni imel pomembne vloge, ko je sprejel selektorsko mesto Slovenije, in je ne bo imel pri dogovorih o podaljšanju pogodbe z Odbojkarsko zvezo Slovenije, ta si zagotovo želi nadaljevanje sodelovanja, čeprav je mogoče pričakovati, da bo imel Italijan, tudi trener Verone, po uspehu s Slovenijo tudi ponudbe drugih reprezentanc.

"Za zdaj imam z zvezo dveletno pogodbo, torej še za prihodnjo sezono. To zagotovo nameravam izpolniti do konca, za prihodnost bomo še videli. Vsekakor so želja olimpijske igre, na letošnje najbrž ne bomo šli, do naslednjih pa je še daleč. Moram reči, da je za trenerja doba petih let zelo dolga, takih pogodb ponavadi ne sklepamo. Najprej se dogovarjamo za eno ali dve sezoni, nato obe strani pogledata, kako in kaj, in se dogovorita za naprej. Zdaj o kakršnem koli podaljšanju pogodbe ne morem govoriti. Jasno pa je, da me zanimajo predvsem ambicije, struktura ekipe, pogoji dela, torej pogoji za zmagovanje. Zmage so tisto, kar si želim, zaradi zmag opravljam ta posel. Povprečnost me ne zanima," je na vprašanje, kje se vidi čez pet let, odgovoril slovenski selektor.

Po veliki zmagi je zaspal šele sredi noči

Številni vidijo podobnost med Andreo Gianijem in Andreo Massijem, ki je Tino Maze popeljal iz sive povprečnosti do ene najboljših smučark na svetu. "Slišal sem za to zgodbo, a jaz se z Massijem, ki ga osebno ne poznam, še ne morem primerjati. On je že zmagal, jaz pa bom to še moral storiti. Me pa veseli italijansko-slovensko sodelovanje, še posebno če je to tako uspešno. Čeprav ne dam veliko na vraževernost, je res zanimiva uspešnost ljudi z imenom Andrea. V zlati italijanski reprezentanci nas je bilo kar pet s tem imenom. A res ne mislim, da je krivo ime. Tako da tudi ne morem odgovoriti, ali bi slovenski nogometni reprezentanci lahko pomagal Andrea Pirlo," svojega imena noče poveličevati Giani.

Giani velja za izredno delavnega človeka, ki z odbojko živi dan in noč. Po četrtfinalni zmagi je legel v posteljo šele ob tretji uri, a ne zato, ker bi podoživljal tekmo s Poljsko, ampak ker se je že pripravljal na obračun z Italijo. "S spancem nimam težav, po tekmah ostajam miren, s takimi položaji sem se že velikokrat srečal in vem, da s preteklostjo nima smisla izgubljati energije. Mogoče sem malo podoživljal strast po naši zadnji točki, tekme pa nisem premleval. V mojih mislih je že Italija in kako se ji zoperstaviti, da bi bili po tekmi spet veseli," je še dejal Giani, ki je tudi že našel besedo, s katero bi se po zgledu drugih kolektivnih športov lahko imenovala odbojkarska reprezentanca: "O tem sem se že pogovarjal z nekaterimi novinarji, bilo je nekaj predlogov. Res je, da so fantje zame prvaki, ampak za zdaj naj bodo legionarji, saj prav vsi igrajo v tujini."

Ne spreglejte