Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 2. 2024,
11.33

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Nik Peterlin Sharon van Rouwendaal Katja Fain Špela Perše

Sreda, 7. 2. 2024, 11.33

2 meseca, 2 tedna

Svetovno prvenstvo, daljinsko plavanje, 5 kilometrov

Nizozemki novo zlato, dvojno francosko veselje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Sharon van Rouwendaal | Sharon van Rouwendaal je na svetovnem prvenstvu v Dohi zlati kolajni s tekme na 10 kilometrov dodala še zlato na pol krajši razdalji v daljinskem plavanju.  | Foto Reuters

Sharon van Rouwendaal je na svetovnem prvenstvu v Dohi zlati kolajni s tekme na 10 kilometrov dodala še zlato na pol krajši razdalji v daljinskem plavanju.

Foto: Reuters

Nizozemka Sharon van Rouwendaal, olimpijska prvakinja izpred osmih let v Riu, je na svetovnem prvenstvu v Dohi zlati kolajni s tekme na 10 kilometrov dodala še zlato na pol krajši razdalji v daljinskem plavanju. V primerjavi z desetkilometrsko tekmo sta se na 5 kilometrov bolje odrezali Slovenki Špela Perše in Kaja Fain z osvojenima 28. in 40. mestom. Nik Peterlin je zasedel 34. mesto, zmagal je Francoz Logan Fontaine.

Sharon van Rouwendaal
Sportal Nizozemka po hudem boju do naslova svetovne prvakinje, Slovenki daleč od ciljev

Nizozemka je spet dokazala, da je med daljinskimi plavalkami najmočnejša v sprintu in dobila boj šesterice, ki se je na koncu desetih kilometrov spopadla za tri stopničke na odru za zmagovalke. Dobro sekundo je za njo zaostala Avstralka Chelsea Gubecka, skoraj tri pa bronasta Brazilka Ana Marcela Cunha.

Slovenki Špela Perše in Katja Fain sta se po slabšem nastopu na olimpijski razdalji in kljub dejstvu, da sta bili daleč od načrtov, zbrali za drugi nastop ter z 28. in 40. mestom vsaj delno popravili sliko.

Špela Perše, olimpijka iz Ria 2016 in Tokia 2020, je za zmagovalko zaostala za dobro minuto in pol.  | Foto: Guliverimage Špela Perše, olimpijka iz Ria 2016 in Tokia 2020, je za zmagovalko zaostala za dobro minuto in pol. Foto: Guliverimage

Kramar: Danes sva boljše volje

Radovljičanka Peršetova, olimpijka iz Ria 2016 in Tokia 2020, je za zmagovalko zaostala za dobro minuto in pol. "S prvo tekmo res nisva bila zadovoljna, danes sva boljše volje, čeprav sva tukaj preživljala pravo dramo. Špela je v soboto dobila močan udarec v prsi, morala na pregled k zdravniku, na slikanje in tudi danes je nastopila s pomočjo zdravil. Kljub temu se je na obeh tekmah borila do konca," je po tekmi povedal trener Alen Kramar.

O tekmi pa dodal: "Zaostanek je sprejemljiv, kazalo pa je še bolje, saj je bila Špela v prvem krogu v vodilni skupini, nato pa se je naredila manjša luknja in skupina se je razdelila na dva dela. Kratek počitek, nato se bova začela pripravljati na evropsko prvenstvo v Beogradu."

Kristof RASOVSZKY
Sportal Madžaru zlato, Peterlin s solidnim zaostankom do 57. mesta

Katja Fain je bila v ospredju naslednje zasledovalne skupine z zaostankom 3:46 minute. | Foto: Anže Malovrh/STA Katja Fain je bila v ospredju naslednje zasledovalne skupine z zaostankom 3:46 minute. Foto: Anže Malovrh/STA

Nova priložnost že naslednji teden v bazenu

Katja Fain je bila v ospredju naslednje zasledovalne skupine z zaostankom 3:46 minute. Mariborčanka je na tekmi nedvomno plačala davek neizkušenosti v daljinskem plavanju, saj nastope lahko prešteje na prste ene roke.

Priložnost, da se Fainova znova izkaže, pa se ji ponuja že prihodnji teden, ko se bo v Dohi pridružila delu ekipe, ki nastopa v bazenskem plavanju. Tam bo do visokih uvrstitev skušala pomagati štafetama na 4 x 100 in 4 x 200 metrov prosto, ki se spogledujeta z odhodom na olimpijske igre v Parizu.

Dvojna francoska zmaga, Peterlin 34.

Francoza Logan Fontaine in Marc-Antoine Olivier sta se na svetovnem prvenstvu v Dohi veselila dvojne zmage na petkilometrski tekmi daljinskih plavalcev. Ločile so ju tri desetinke sekunde. Sedemnajstletni slovenski plavalec Nik Peterlin je bil 34.

Logan Fontaine je zmagovalec petkilometrske preizkušnje. | Foto: Reuters Logan Fontaine je zmagovalec petkilometrske preizkušnje. Foto: Reuters V silovitem finišu, kjer je v sami končnici v boju za odličja ostalo osem plavalcev, je bron osvojil Italijan Domenico Acerenza. Za zlatom je zaostal sedem desetink sekunde, za srebrom štiri. Peterlin je bil od najboljših oddaljen 2:45 minute.

"Danes sem dosegel zase odličen izid in dobil novo izkušnjo v tej močni konkurenci"

"Danes sem dosegel zase odličen izid in dobil novo izkušnjo v tej močni konkurenci, ki mi bo prišla še kako prav. Letos si želim še nastope junija na evropskem prvenstvu v Beogradu, kjer bom imel še eno pripravo na glavno tekmo sezone, ki bo zame mladinsko evropsko prvenstvo julija na Dunaju, želja je tudi MSP septembra na Sardinji," je po tekmi dejal 17-letni kamniški plavalec.

Dotaknil se je tudi nedeljske 10-kilometrske tekme:"Na koncu mi je malo zmanjkalo moči, dobil pa sem prvi stik z najboljšimi na svetu in se učil. Res iskrena hvala selektorju Gorazdu Podržavniku za zaupanje in priložnost. Nastop na članskem svetovnem prvenstvu je nekaj, kar si želi vsak športnik."

"Nik je res nastopil odlično. Konkurenca danes je bila praktično enaka kot na prvi tekmi in že tukaj je pokazal, da se iz nastopa v nastop uči in napreduje. S 34. mestom se je dobro odrezal," pa je dodal trener Miha Potočnik.

 

Ne spreglejte