Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 2. 2012,
15.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Rajmond Debevec Boštjan Maček

Četrtek, 9. 2. 2012, 15.34

8 let

Strelci v Skandinavijo po olimpijsko kvoto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska strelca Rajmond Debevec in Boštjan Maček sta si na lanskem EP zagotovila nastop na letošnjih poletnih olimpijskih igrah, drugi člani slovenske reprezentance pa si ga lahko na Finskem.

V Skandinaviji bodo v članski konkurenci nastopili Živa Dvoršak, Željko Moičević in Robi Markoja (vsi zračna puška), v mladinski pa Nina Juvan, Špela Mihelič, Živa Muhič in Jan Šumak (vsi zračna puška) ter Katja Vodeb, Anuša Kovačič in Klemen Juvan (vsi zračna pištola). V slovenskem taboru največ pričakujejo od Dvoršakove in Moičevića, ki sta na zadnjih preglednih tekmah dosegala visoke in zelo spodbudne izide, zablesti pa lahko tudi slovenska strelska pomlad. Tekmovanje na Finskem bo izjemno pomembno, saj bodo na njem podeljenih zadnjih 16 evropskih kvot za London, torej po štiri na disciplino med člani in članicami v puški in pištoli.

V zadnjem obdobju je blestela Dvoršakova, ki je na tradicionalnem in bržkone najbolj kakovostnem preglednem tekmovanju v Münchnu, na katerem so nastopili vsi najboljši strelci in strelke na svetu, na prvi tekmi uvrstila v finale, na drugi pa je bila na robu uvrstitve med osem najboljših. Cilj slovenske odprave na Finskem, kjer bo nastopilo okoli 600 strelcev in strelk iz 45 držav, je olimpijska kvota, kar pomeni, da bi - ob Debevcu in Mačku - na letošnji največji strelski tekmi v Londonu nastopil še en strelec ali strelka. "Dosežka iz Münchna sta obetavna, ob tem pa kaže omeniti, da je bila konkurenca na Bavarskem močnejša, kot bo v Vierumäkiju. Na drugi tekmi na Bavarskem sem navkljub utrujenosti zadela 400 krogov, kar je moj osebni rekord in potrditev, da sem zmožna poseči po visoki uvrstitvi," je na današnji novinarsko konferenci v Ljubljani dejala Živa Dvoršak in dodala: "Moja pričakovanja so visoka, a tudi realna glede na trenutno pripravljenost. Od začetka priprav za letošnjo sezono in lanske oktobrske tekme v Splitu, kjer sem dvakrat zadela po 399 krogov, imam dober občutek. Takrat sem tudi skovala načrt, da v Vierumäkiju ponovim dosežek iz Splita. Verjamem, da bom izpolnila cilj, morda s krogom plusa ali minusa."

"Naša želja je, da v Vierumäkiju dosežemo dodatno olimpijsko kvoto v članski konkurenci. V mladinski konkurenci bi nas zadovoljilo nekaj uvrstitev med prvih 16 v posamični in do petega v ekipni konkurenci," je dejal "šef" slovenske odprave na Finskem Lojze Mikolič, medtem ko je Robi Markoja dodal: "Zračna puška ni moja najboljša disciplina, boljši sem z malokalibrsko in velikokalibrsko puško. Kljub temu sem se zelo resno lotil evropskega prvenstva, saj je to zadnja kvalifikacijska tekma za nastop na olimpijskih igrah. V pripravljalnem obdobju so moji dosežki zelo nihali, tudi na račun tega, da sem nekoliko spremenil nastavitev puške."

Na današnji novinarski konferenci je manjkal Moičević, ki je na pripravah v Srbiji, v domovino pa se bo vrnil v začetku prihodnjega tedna. Ob tem kaže omeniti, da je imela slovenska odprava pred odhodom na Finsko številne logistične težave zaradi stečaja madžarske letalske družbe Malev, pri kateri so že pred časom rezervirali vse vozovnice. Mladinski del odprave bo na prizorišče EP odpotoval v ponedeljek, članski pa v četrtek.

Ne spreglejte