Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 6. 2008,
13.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 12. 6. 2008, 13.46

8 let

Štiri slovenske posadke v Poznan po olimpijske kvote

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poljski Poznan bo od nedelje do srede gostil veslaške kvalifikacije za letošnje olimpijske igre v Pekingu.

Na njih bodo štiri slovenske posadke - dvojni četverec, dvojec brez krmarja, lahki dvojni dvojec in enojec - skušale izpolniti normo za avgustovski nastop v kitajski prestolnici.

Veslači bodo na Poljsko odpotovali v petek. Dvojca brez krmarja Izolčana Boštjana Božiča in Mateja Rodelo, lahkega dvojnega dvojca Izolčana Bineta Pišlarja in Ljubljančana Jureta Cveta ter Andraža Kreka v enojcu kvalifikacije čakajo že prvi dan tekmovanj, četverca mariborskih veslačev Janeza Zupanca, Janeza in Jerneja Juršeta ter Gašperja Fistravca pa v ponedeljek.

V enojcih vodijo v Peking prva tri mesta, v dvojnih dvojcih za lahke veslače prva štiri mesta, v ostalih disciplinah (dvojec brez krmarja in četverec) pa le prvi dve mesti. Za kvalifikacije je prijavljenih 17 enojcev, 13 dvojcev brez krmarja, 17 lahkih dvojnih dvojcev in osem dvojnih četvercev.

Vodja reprezentance v Poznanu Dušan Jurše meni, da ima posadka dvojnega četverca realne možnosti za uvrstitev v Peking, medtem ko bo pri ostalih treh posadkah veliko odvisno tudi od dnevne forme. "München je bil za posadko dvojnega četverca po osvojenem četrtem mestu še boljši dosežek, kot smo ga načrtovali. V nadaljevanju smo trdo delali in učinek tega so bili stabilni rezultati. V zadnjih dneh je prišlo do preutrujenosti, tako da smo naredili intenzivnejši počitek, danes pa smo testirali še maksimalno regatno hitrost. Občutek in hitrost sta takšna, da smo lahko pred odhodom povsem mirni," je zadovoljen Jurše.

"Startamo z jasnim ciljem - da se kvalificiramo. Izbrali bomo napadalno taktiko, saj je ekipa na tak način funkcionirala že lansko leto, odkar so standardno skupaj. Če ne bo kakšnih pretresov pri drugih ekipah, mislim, da bi lahko bila naša forma dovolj in bi se uvrstili na olimpijske igre," je dodal Jurše.

Med posadkami poznajo sposobnosti Angležev, Belorusov in Romunov, dodatno pa so se v osmerico dvojnih četvercev uvrstili še čolni Kanade, Kitajske in Egipta. Med glavne favorite Jurše uvršča čolna Belorusije in Kitajske.

Po olimpijskih kvalifikacijah bo v Poznanu med 20. in 22. junijem še zadnja tekma svetovnega pokala v letošnji sezoni in hkrati zadnja velika tekma pred olimpijsko. Na njej bosta nastopili posadki, ki sta se že kvalificirali za nastop v Pekingu: Iztok Čop in Luka Špik v dvojnem dvojcu ter četverec brez krmarja v sestavi Miha in Tomaž Pirih, Rok Rozman in Rok Kolander. Posadki bosta v Poznan odpotovali v sredo, 18. junija.

Ne spreglejte