Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 11. 2020,
12.37

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

Namizni tenis Darko Jorgić Darko Jorgić

Četrtek, 5. 11. 2020, 12.37

3 leta, 5 mesecev

Slovenski namiznoteniški igralec piše zgodovino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Darko Jorgić | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Po devetmesečnem premoru zaradi epidemije covida-19 se na mednarodne turnirje vračajo najboljši namiznoteniški igralci in igralke. V kitajskem Weiheiju se bodo merili na svetovnem pokalu, od 8. do 10. novembra ženske, nato pa od 13. do 15. novembra še moški. Prvič v zgodovini bo imela svojega predstavnika tudi Slovenija, to bo Darko Jorgić.

Hrastničan si je nastop zagotovil na evropskem turnirju top 16, kjer je februarja zasedel drugo mesto, v finalu ga je premagal najboljši evropski igralec zadnjega desetletja Nemec Timo Boll, ki pa je pot na Kitajsko tokrat odpovedal.

Svetovni pokal je tekmovanje, na katerem imajo pravico nastopa najboljši igralci s posamičnih celin. Tokrat bodo manjkali le predstavniki Oceanije, ki zaradi epidemije niso prišli na Kitajsko. Letos bo v obeh konkurencah nastopilo 21 igralcev, eden več, kot je bilo to doslej. Najboljših osem s svetovne lestvice se jih bo v četrtfinale uvrstilo neposredno, preostale bodo razvrstili v kvalifikacijske skupine. Najboljša dva iz vsake - v skupini ne smeta biti dva iz iste celine - se bosta pridružila osmim v četrtfinalu.

Darko Jorgić | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida Postavljen kot 18. nosilec

Jorgić bo 18. nosilec tekmovanja, nižje od njega so postavljeni le Hrvat Tomislav Pucar, Brazilec Gustavo Tsuboi in Egipčan Ahmed Salah. Prva dva nosilca sta Kitajca Fan Zhendong, prvi s svetovne lestvice, ki je zmagal na zadnjih dveh svetovnih pokalih, in Ma Long, svetovni prvak. Posebno povabilo za turnir je dobil Nemec Dimitrij Ovčarov, najvišje postavljeni evropski igralec bo na šestem mestu Šved Mattias Falck.

Hrastničana, trenutno 34. igralca sveta, na Kitajskem spremlja selektorka Andreja Ojsteršek Urh. Na prizorišče tekmovanja sta prišla že pred časom, v sredo se jima je iztekla obvezna desetdnevna karantena, takoj, ko je bilo možno, pa sta začela trenirati za mizami in tako bo vse do tekmovanja, na katerem bo prvi cilj slovenskega igralca uvrstitev med najboljših 16.

Od začetka epidemije je Jorgić ob treningih igral le v nemški ligi. S svojim Saarbrucknom je junija postal nemški prvak, letos pa ekipi trenerja Slobodana Grujića ne gre najbolje, saj je trenutno s tremi zmagami in štirimi porazi na šestem mestu. Med drugimi jo je premagal tudi Grünwettersbach, za katere igra slovenski državni prvak Deni Kožul (za razliko od marčevskega državnega prvenstva se tam nista srečala). Razmerje treh zmag in štirih porazov ima tudi v posamičnih dvobojih, kar pomeni, da Jorgić blesteče forme še ni našel.

Darko Jorgić & Andreja Ojsteršek Urh
Sportal Veliko priznanje za slovensko namiznoteniško stroko
Ne spreglejte