Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 5. 2008,
13.25

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 29. 5. 2008, 13.25

8 let, 5 mesecev

Slovenske ritmičarke sproščeno v Torino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Že čez slab teden dni (5. - 7. junija) slovensko reprezentanco v ritmični gimnastiki v Torinu čaka nastop na evropskem prvenstvo.

Poleg zaprtega članskega EP - mesto med elito si je na lanskem EP v Bakuju z uvrstitvijo med dvajseterico zagotovila tudi slovenska prvakinja Mojca Rode - se bodo v ekipni tekmi predstavile tudi mladinke.

Na 24. evropskem prvenstvu v ritmični gimnastiki v Torinu se bodo predstavile članske skupinske sestave - Slovenije ne bo med njimi -, najboljših 20 posameznic z minulega prvenstva v Bakuju (največ dve na državo), med katerimi je tudi Rodetova, ter mladinke, ki se bodo predstavile v ekipnem tekmovanju. Skupaj bo nastopilo 36 držav z 18 skupinskimi vajami ter 111 mladinkami.

V posamični konkurenci se bo v olimpijski palači Isozaki predstavila večina telovadk, ki jih avgusta čaka tudi nastop na olimpijskih igrah v Pekingu, ob Rodetovi se na OI na Kitajsko od najboljših Evropejk ni uvrstila le še Francozinja Delphine Ledoux. Tudi zato izkušena slovenska telovadka, ki bo ravno med prvenstvom praznovala svoj 25. rojstni dan, pred odhodom v Italijo nima posebnih rezultatskih ciljev.

"Svoj cilj sem dosegla že lani z uvrstitvijo na zaprto evropsko prvenstvo med najboljše telovadke stare celine. Dejstvo je, da bo večina tekmovalk prvenstvo izkoristila za priprave na olimpijske igre, zato imajo že s tem nekaj prednosti. Sama bi se rada čim bolje predstavila ter čim bolj uživala na prvenstvu," je povedala najboljša slovenska ritmičarka in pojasnila, da je minuli teden preživela na pripravah v Bolgariji, kjer je trenirala skupaj z bolgarsko prvakinjo Simono Pejčevo, kar ji je dalo dodaten elan.

Rodetova je še povedala, da se ji zdi prvenstvo pomembno tudi za mladinke, ki morajo pridobivati dragocene izkušnje. "V Torino grem spodbujati tudi 'ta male' in verjamem, da se bomo imele lepo," je še dejala telovadka Šiške.

Slovenske barve bodo v mladinski konkurenci zastopale Tinkara Remic, Evita Pšeničny (obe Narodni dom) ter Nina Košnjek (Šiška). Skupaj bodo za ekipno tekmo prikazale štiri sestave, največje breme bo na državni prvakinji Remičevi, ki bo nastopila s kolebnico in žogo, Pšeničnyjeva se bo predstavila z obročem, Košnjekova pa s trakom. Slovenska vrsta bo med mlajšimi, saj sta tako Remičeva kot Pšeničnyjeva komaj prvo leto mladinki, bolj izkušena je Košnjekova, ki je na prvenstvu stare celine že nastopila leta 2006 v Moskvi, ko so Slovenke med 33 ekipami končale na 26. mestu.

Cilj izbrane vrste je po besedah vodje delegacije Lene Jakubovske predvsem izboljšati uvrstitev z zadnjega mladinskega ekipnega EP, dejstvo pa je, da je slovenska ekipa zelo mlada. V izbrani vrsti sta kar dve debitantki - 14-letna Remičeva in 13-letna Pšeničnyjeva -, veliko pa bo lahko ekipi z dragocenimi izkušnjami gotovo pomagala skoraj 15-letna (rojstni dan bo praznovala takoj po EP) Košnjekova. "Mladinke so imele priprave v Ljubljani, ko se jim je povečal obseg treningov. Trenirale so po dvakrat na dan in lahko rečem, da so dobro pripravljene," je še povedala Jakubovska.

Ob vodji delegacije Jakubovski ter omenjenih štirih tekmovalkah bodo v ponedeljek v Italijo odpotovale še slovenska mednarodna sodnica Špela Dragaš ter trenerki Marjeta Stojmenova in Lena Salavjova.

Ne spreglejte