Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 3. 2016,
15.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tanja Šmid

Nedelja, 6. 3. 2016, 15.48

8 let

Sloveniji prepričljiva zmaga, Šmidovi pot v Rio

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V Kranju se je končal plavalni četveroboj reprezentanc Slovenije, Hrvaške, Srbije ter BiH, ki so ga s 1794 točkami prepričljivo dobili Slovenci, 1577 točk so osvojili Hrvati.

Presenečenje tekme je pripravila Tanja Šmid, ki je na 200 m prsno z 2:26,93 dosegla nov slovenski rekord in odplavala normo A za nastop na olimpijskih igrah v Rio de Janieru.

Šmidova je v soboto lasten rekord 2:27,73, ki ga je dosegla v finalu evropskega prvenstva 2010 v Budimpešti, popravila za natančno osem desetink sekunde in si priplavala pot v Južno Ameriko.

"Normo sem načrtovala prejšnji teden v Beogradu in po izidu tam, tukaj danes teh pričakovanj nisem imela. Seveda sem vesela osebnega rekorda po petih letih in pol in presrečna, da imam pot v Rio potrjeno. Malo sem se že igrala z mislijo, da je norma A predaleč in da bom šla na OI s povabilom," je po tekmi dejala Šmidova.

Naslednji veliki izziv plavalko, ki že dva meseca trenira v Banji Luki, čaka maja na evropskem prvenstvu v Londonu. "Ničesar ne bi rada napovedovala. Osebni rekord sem čakala pet let in pol in res si ne želim napovedovati izidov," je še dejala Šmidova.

"Za izid se morava zahvaliti tudi nekdanjemu selektorju Roniju Pikcu. Takrat so priložnost v reprezentanco dobili številni plavalci, tudi Tanja, in brez te priložnosti bi verjetno že zdavnaj nehala plavati," pa je ob olimpijski normi A povedal njen trener Borut Petrič.

Najboljši mitinga je dosegel ravenski plavalec Damir Dugonjić, ki je 50 m prsno zmogel v 28,09 sekunde. Ta je po mednarodnih točkah vreden 855 točk, izid Šmidove je sedem točk slabši. V nedeljo je Dugonjić po pričakovanjih dodal še zmago na 100 m prsno.

O moči plavanja na področju nekdanje Jugoslavije pa več od skupnega točkovanja pove prav pregled najboljših izidov. V moški konkurenci se je med najboljšo deseterico ob Dugonjiću zavihtel le še Mariborčan Martin Bau. Tam je še sedem hrvaških dosežkov ter eden iz Srbije. Zato pa je Slovenija dominirala v ženski konkurenci, saj ji je pripadlo devet od desetih najboljših posamičnih dosežkov. Za Šmidovo sta se v tej konkurenci zvrstili Tjaša Oder z dosežkom 8:44,56 na 800 m prosto ter Anja Klinar s 4:47,48 na 400 m mešano.

Dve zmagi in več so Sloveniji ob Dugonjiću priborili še Anja Klinar, Tjaša Oder, Nastja Govejšek, Tjaša Vozel, Tjaša Pintar, in Robert Žbogar.

Plavalci se bodo spet zbrali prihodnji teden na mitingu na Ravnah na Koroškem.

Ne spreglejte