Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
25. 12. 2016,
10.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,65

Natisni članek

kanu kajak

Nedelja, 25. 12. 2016, 10.08

6 let, 6 mesecev

Jaka Jazbec

Slovenec, ki je tekmoval za Italijo, danes pa je lahko miren do upokojitve

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,65
Jaka Jazbec | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

Jaka Jazbec, nekdanji slovenski kajakaš na mirnih vodah, je v svoji karieri dosegal vrhunske rezultate. Pozneje ga je ljubezen odpeljala v sosednjo Italijo. Dolga leta je tekmoval pod italijansko zastavo, po končani karieri pa dobil državno službo.

Leta 2001, ko je bil Jaka Jazbec star 21 let, je na eni izmed tekem svetovnega pokala spoznal zdaj že prav tako nekdanjo kajakašico na divjih vodah Cristino Giai Pron. Kmalu po tistem se je preselil v Italijo, kjer živi še danes in ima tudi družino. Sprva je s svojo izbranko živel v Ivrei, pozneje pa sta se skupaj preselila v Torino. Tam je po končani športni karieri dobil tudi zaposlitev. Kot nam je povedal, v Italiji za športnike po končani karieri poskrbijo bolje kot pri nas.

Najtežje mu je bilo, ko so večerjali šele ob devetih zvečer

Na življenje v Italiji se je že navadil, a se težko opredeli, kje je lepše živeti. Kot dober primer je izpostavil tamkajšnji delovnik, saj ima med popoldanskim odmorom več časa za kosilo ali kakšne druge opravke. Česa pa se je najtežje navadil pri naših sosedih? "Uf, to je težko vprašanje. Mislim, da mi je bilo najtežje, ko smo večerjali šele ob devetih zvečer. To je prva stvar, ki mi pride na misel (smeh, op. p.)," nam je s precej italijanskim naglasom uvodoma povedal Jaka.

Jaka Jazbec je že kot mladinec osvajal medalje na svetovnih prvenstvih. | Foto: Osebni arhiv Jaka Jazbec je že kot mladinec osvajal medalje na svetovnih prvenstvih. Foto: Osebni arhiv

Njegovo življenje se deloma še vedno vrti okoli kajaka. Poleg redne službe se ukvarja s turističnim kajakom. Ob koncih tedna namreč z ženo organizirata enodnevne izlete. Pred tem je vrsto let tekmoval (športno kariero je končal pred tremi leti) za italijansko reprezentanco, kjer so ga lepo sprejeli. "Na splošno so Italijani bolj vajeni tujih športnikov, medtem ko v Sloveniji, vsaj ko sem še živel tam, to ni bila pogosta praksa. V Italiji je to vsakdanjost že od 90. let. Če pogledamo statistiko, je samo Kitajcev tukaj tri milijone, Romunov dva milijona … Vajeni so tujcev, tako da me niso prav nič gledali postrani."

Takoj po končani karieri ga je čakala zaposlitev

Rojeni Ljubljančan se je leta 2005 poročil in dobil italijansko državljanstvo. Istega leta je v kajaku na mirnih vodah na svetovnem prvenstvu v Zagrebu v kajaku štirisedu osvojil bronasto medaljo. Na podlagi svojih rezultatov je dobil tudi službo v italijanski policiji. Kot nam je zaupal, imajo v Italiji to veliko bolje urejeno kot v Sloveniji, kjer so vrhunski športniki bolj ali manj prepuščeni sami sebi.

V italijanski reprezentanci so ga lepo sprejeli. | Foto: Osebni arhiv V italijanski reprezentanci so ga lepo sprejeli. Foto: Osebni arhiv

"Na podlagi svojih rezultatov sem iz civilnega kluba odšel v državno službo. Ko te enkrat zaposlijo, si lahko pri njih do svoje upokojitve. Zelo pomembno mi je bilo, da sem po športni karieri lahko izbral, v kateri del Italije bom šel delat. Plača je ostala enaka kot med športno kariero. Seveda nisem samo na plačilni listi, imam svoje delo, ki ga moram opravljati," je povedal Jazbec. Ob tem je poudaril, da so italijanski klubi slabo organizirani oziroma da imajo slab sistem.

"V Italiji je zelo veliko klubov, ampak ko tekmovalec doseže določeno raven, odide iz kluba in se zaposli v italijanski policiji ali v kakšni drugi državni službi. Klub po tem nima več nobenega stika s tekmovalcem in prav tako nima nič od njega."

Za zdaj ne razmišlja o tem, da bi se vrnil domov, saj si je v Italiji ustvaril družino. | Foto: Osebni arhiv Za zdaj ne razmišlja o tem, da bi se vrnil domov, saj si je v Italiji ustvaril družino. Foto: Osebni arhiv

Koliko pogreša Slovenijo?

Jaka zaradi slabih povezav Slovenijo obišče le dvakrat na leto. Pravi, da bi rad večkrat prišel domov. Kljub temu svoje rodne dežele ne pogreša preveč in se za zdaj ne namerava vrniti. "Tako sem se odločil. Življenje gre svojo pot in za nič mi ni žal. Seveda sem ponosen, da sem Slovenec in da sem živel v Sloveniji, a tukaj imam zdaj svojo družino in sem zadovoljen," je še povedal naš sogovornik.

Ne spreglejte