SiolNET. Sportal Drugi športi
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slalomisti po medalje in olimpijske kvote

1

termometer

Slovenski kajakaši in kanuisti se te dni odpravljajo na svetovno prvenstvo v Bratislavo, kjer se bodo lovile kvote za OI v Londonu.

Za naše slalomiste bo to najpomembnejša tekma v sezoni. Poleg tega, da gre za tekmo najvišjega ranga, bodo naši tekmovalci skušali doseči kvote za olimpijske igre v Londonu. Na prvenstvu nas bo v štirih disciplinah zastopalo dvanajst čolnov. Reprezentanca se od lani praktično ni spremenila. Le med kajakaši bo namesto Dejana Kralja slovenske barve branil mladi Simon Brus, med kanuisti pa bo namesto Jureta Lenarčiča nastopil izkušeni Simon Hočevar, ki bo imel dvojni program, saj bo skupaj s Kraljem nastopil tudi med dvojci.

Najmočnejša zasedbo, kot velja že zadnjih nekaj let, ima slovenska reprezentanca med kajakaši. Prvi med njimi je Peter Kauzer, ki je v letošnjem svetovnem pokalu dvakrat zmagal in enkrat osvojil tretje mesto. Hrastničan pa je zmagal tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Z dosedanjim delom sezone sem zadovoljen. V začetku sezone sem si zadal, da vse tekme dobro odpeljem in to mi je dokaj dobro uspelo. Odločil sem se tudi, da bom na svetovnem prvenstvu štartal s starim čolnom, saj mi je do sedaj dobro služil," je na kratko povedal Kauzer, ki kakšnega večjega pritiska pred tekmo ne čuti. Dosti za njim ne zaostaja Jure Meglič, ki je letos prav tako že stal na stopničkah v svetovnem pokalu – 2. mesto v Tacnu.

Meglič, ki je imel ogromno težav s poškodbo hrbta, pa je tudi dobitnik bronaste medalje z zadnjega svetovnega prvenstva v Tacnu. "V zadnjem obdobju sem imel najtežje trenutke v karieri, saj sem imel velike bolečine v hrbtu, tako da mi je bil včasih kar slabo od bolečin. Sedaj je bolje, saj lahko veslam brez protibolečinskih tablet in tudi veslanje se nekoliko sestavlja. Upam, da bo do prvenstva vse v redu," je povedal kajakaš iz Zgornjih Dupelj, ki že komaj čaka, da se prvenstvo začne. Tretji član slovenskih kajakašev je Simon Brus, ki tekmuje še za mladinsko reprezentanco, a je mladi Celjan pokazal, da je s pravega testa in dobro prenaša pritiske, saj je skupaj s starejšo dvojico osvojil naslov evropskih prvakov v ekipnih vožnjah.

Med dekleti predvsem prednjačita Urša Kragelj in Eva Terčelj. Prva je na svetovnem pokalu v Tacnu dosegla 3. mesto. Terčeljeva se lahko letos pohvali z naslovom evropske prvakinje v konkurenci do 23 let, v svetovnem pokalu pa je bila njena najboljša uvrstitev 4. mesto. Tretja predstavnica je izkušena Nina Mozetič, ki pa so jo zadnje čase pestile poškodbe, a kot pravi so poškodbe sedaj že preteklost. "Zadnje dni smo trenirali v Tacnu, danes pa se že odpravljamo v Bratislavo, kjer me čaka še osem dni treninga, kar mislim, da bo dovolj za pripravo na tekmo," je povedala Kragljeva, ki upa tudi na lepo vreme v Bratislavi, saj je za progo v Čunovem znano, da znajo biti tam muhaste vremenske razmere.

Med kanuisti nas bodo zastopali Anže Berčič, ki ima letos najboljšo uvrstitev med kanuisti. Berčič je v domačem Tacnu zasedel 4. mesto, v Banja Luki pa se je veselil naslova evropskega prvaka v konkurenci do 23 let. "S sezono v svetovnem pokalu sem zelo zadovoljen. V Bratislavi pa si želim tekmo odpeljat s čim manjšim pritiskom, upam da le-ta ne bo prevelik," je povedal Berčič, ki mu je prvi cilj uvrstiti se v polfinale. Zelo dobro in konstantno formo kaže tudi Benjamin Savšek. Beni je bil na svetovnem pokalu v Marklebeergu 6. Tretji kanuist v reprezentanci pa bo izkušeni Simon Hočevar.

Pričakovanja so velika tudi med kanuisti. Predvsem z rezultati razveseljujeta Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta skozi sezono svojo formo dobro stopnjevala. Mlada Primorca sta na zadnji tekmi svetovnega pokala v Pragi osvojila svojo prvo zmago na svetovnem pokalu, na drugo stopničko pa sta stopila v francoskem L'Argentieru, v Banja Luki pa sta zmagala in osvojila naslov evropskih prvakov do 23 let. Ti rezultati samo kažejo, da se Luka in Sašo razvijata v vrhunska kanuista. Kljub vsem tem uspehom pa Luka in Sašo ostajata skromna:

"Lepo je zmagati na tekmi svetovnega pokala. Sicer tako dobrih rezultatov nisva pričakovala. Cilji za svetovno prvenstvo ostajajo isti kot sva si ga zadala pred začetkom sezone. To je doseči olimpijsko kvoto." V letošnji sezono sta napredek pokazala tudi Dejan Kralj in Simon Hočevar. Ljubljanska naveza se je na tekmi svetovnega pokala uspela uvrstiti v finale, tam pa osvojila zavidljivo 7. mesto. "Voda v Bratislavi je super in za naju je bolje, da je voda bolj zahtevna, saj imava več možnosti za dober rezultat. Trenirala sva zelo dobro in greva na SP narediti čim boljši rezultat," je nekoliko previdno napovedoval Dejan Kralj, ki po dolgih letih ne bo nastopil med kajakaši. Tretja posadka med Slovenci sta Urban Jarc in Luka Slapšak.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin